Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jännittävät juuret

 Tirvan Seuralassa lattia tömisi ja laulu kaikui, kun Luova lava-leiriläiset harjoittelivat illan esi­tystä varten.

Luova lava-leirillä lap­set pääsivät tutustumaan monipuolisesti eri esittä­vän taiteen aloihin, kuten teat­teriin, tanssiin ja musiikkiin, unohtamatta muita perinteisiä leiritouhuja kuten kädentaitoja, leikkejä ja ulkoilua.

Tirvan Nuorisoseura ja Sai­maan Nuorisoseurat toteuttivat yhdessä viiden päivän pituisen leirin Tirvalla. Tirvan leiriläi­set ovat 7-13-vuotiaita. Luova lava-leiri pidettiin nyt Tirval­la ensimmäistä kertaa ja leirejä järjestetään ympäri Suomen.

Teatteri-ilmaisunohjaaja Sami Sivonen oli yksi leirin ohjaajista. Kahtena päivänä on Maiju Laurila ollut tekemässä Luova lava lapsille-laulua, joka esitettiin perjantain Hetki taitei­lijana-esityksen lopuksi.

Maijun opastuksella on teh­ty myös hieno tanssiesitys. Sai­maan Nuorisoseuran suunnitte­lija Minna Pasi on yksi leirin vetäjistä ja ohjaajista.

Leiriläiset saivat maalata itselleen mukin.

Tuija-Liisa Leino oli neuvo­massa kädentaidoissa. Oscari ja Elina ovat toimineet leirin apu­ohjaajina. Elina on saatu palkat­tua leirille kesätyösetelin avulla.

Viikon aikana lapset ovat yh­dessä tehneet neljä eri tarinako­konaisuutta, joka kootaan nyt yhdeksi Hetki Taiteilijana- esi­tykseksi. Tänä vuonna Luova lava-leireillä on teemana jännit­tävät juuret.

Lapset ovat itse saaneet mää­rittää, mikä heidän mielestään on jännittävät juuret.

Jännittävä myllynkivi -harjoitukset käynnissä.

Ensimmäinen tarina on Jän­nittävä kivi. Se liittyy seu­rantalon pihalla olevaan myl­lynkiveen. Toinen tarina on nimeltään Käpylehmän seikkai­lu. Käpylehmä seikkailee pyra­mideilla ja valtamerellä etsies­sään muita käpylehmiä.

Kolmas tarina kertoo Seura­lan kummituksesta, joka ei us­kalla kummitella. Neljäs hurja tarina kertoo hylätystä koulusta, jossa vilahti henkilöitä historian suurmiehistä lähtien.

– Koko tässä Jyväskylästä alkunsa saaneessa Luova lava-konseptissa ajatuksena on, että viikon kruunaa se, että jokai­sella lapsella on mahdollisuus päästä esiintymään, Minna Pasi kertoo.

Esityksen kenraaliharjoituk­set sujuivat leirin päätöspäivänä hienosti. Vuorosanat tulivat kai­kilta sujuvasti ja tarinat olivat kekseliäitä. Lavalla vilahti hurja merirosvo, hämähäkki, ja tietys­ti lauma käpylehmiä.

Esityksen ensimmäinen osa toteutettiin ulkona myllynkiven luona. Siitä siirryttiin sisätiloi­hin näytelmän seuraaviin osioi­hin. Upean esityksen kruunasi lasten esittämä tanssi ja laulu.

Kyllä minä aina sanon, että lukekaa Valkealan Sanomat. – Sofia

Leiripäiviin sisältyi paljon muutakin puuhaa teatterin lisäk­si. Lasten kanssa tehtiin yhdes­sä kangaskasseja ja maalattiin mukeja. Leiriläiset kävivät lähi­maastossa heittämässä frisbee­golfia ja Röllän rannassa gril­laamassa banaaneja.

Leiripäivät ovat alkaneet aa­muisin kello 8.30, ja siellä sai olla 15.30 asti. Sillä aikavälillä olivat ohjaajat paikalla. Lapsil­le tarjoiltiin päivittäin lounas ja välipala. Tirvan Nuorisoseuralla on ollut vastuullaan tämä tärkeä osa-alue, eli he ovat hoitaneet leirin ruokatarjoilut.

Leirin kesto oli viisi päivää. Minna Pasi toteaa, että tällaisel­le toiminnalle on selkeästi ollut suuri tarve. Luova lava-konsep­tiin liittyy myös sellainen mah­dollisuus, että jos löytyy oh­jaaja, voi AVI:n tuella aloittaa syksyllä kerhotoimintaa.

Pienen kerhon saisi varmas­ti näistä Tirvan leiriläisistäkin koottua.

 Leiriläiset kertoivat, mikä on ollut leirillä parasta:

Olivia: On ollut kiva saada uusia ystäviä.

Aada: Kivointa on esitykset.

Lilia: On ollut kivaa harjoitella näyttelemistä. Olen ollut pari vuotta sit­ten kesäteatterissakin mukana.

Ella: Tykkään maalata. Harrastan sitä kotonakin.

Aino: Oli kiva tehdä tarinoita. Teimme kuusi tarinaa ja niistä äänestettiin neljä parasta, jotka tulivat esitykseen.

Eveliina: On ollut kivaa suunnitella näytelmää, ja sitten päästä esittä­mään se.

Elsa: Maalaamiset on ollut kivoja.

Maisa: Parasta on se, että olen saanut paljon uusia kavereita.

Essi: On ollut kiva päästä tekemään erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa asioita.

Tarmo: Täällä on kivoja leikkejä!

Urho: Etenkin tervapadan leikkiminen on ollut kivaa.

Pauli: Ruoka. Tänään oli jotain mureketta ja jotain muuta hyvää.

Panu: Näytelmien teko on ollut kivointa. On ollut ihan helppo muistaa, mitä näytelmässä pitää seuraavaksi tehdä.

Eino: Tarinat, niitä oli hauska keksiä. Niitä oli myös kiva esittää.

Sofia: Hauskinta on ollut näytteleminen. Parasta on, kun pääsin näytel­mässä livahtamaan kulissien taakse ja vaihtamaan vaatteet. Ensin minulla oli ihan mustat vaatteet ja sitten TADAA, olikin ihan eri paita. Tämä oli ohjaajan kanssa sovittu. Ajattelin, että tämä voisi olla se minun jännittävä juttuni, että ehdinkö minä, vai en. Mutta ihan hyvin minä ehdin.

Haluan ihan todella paljon lähettää terveisiä Espooseen Iceheartsiin.

Toimittaja: lukevatkohan he Espoossa Valkealan Sanomia?

Sofia: Kyllä minä aina sanon, että lukekaa Valkealan Sanomat.

  • Laura Parkko

Jaa artikkeli: