Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jännitystä merimyyteistä

Huhtikuussa Merikeskus Vellamossa alkanut näyttely Merimonsterit on jännittävä. En suosittele lähtemään näyttelystä suoraan päiväunille. En tosin arvannut edes kokeilla sellaista.
Näyttelyyn ehtii vielä hyvin, sillä se päättyy vuoden 2021 tammikuussa. Näyttelyssä on säilöttyinä erilaisia melko pieniä meriotuksia, ja runomitassa on luettavissa meritarinoita. Jos haluaa näyttelykierroksestaan vähemmän jännittävän, ei kannata vastata seireenin kutsuun. Jännittävä musiikki huolehtii osaltaan siitä, että näyttelykokemus poikkeaa tavanomaisesta.
Merimonsterit-näyttely vie kävijän Carta marina -kartan (1539) vaarallisille vesille. Historia yhdistyy myytteihin. Näyttely muistuttaa ajasta, jolloin runot ja tarut houkuttelivat matkaajia merille, kohti tuntematonta.
Näyttelyn käsikirjoittivat kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa. Erika vastasi hirviöiden ja visuaalisuuden suunnittelusta. Runot ovat Lauran. Työpari oli ehdolla vuoden 2019 Astrid Lindgren Memorial Award -palkinnon saajiksi. Voitto meni Belgiaan.
JK

Artikkelikuva: Ovensuussa näyttäisi olevan joukko meduusoja.

Mukana on vanhan aluksen tunnelmaa.
Laura Ruohosen runot ovat oleellinen osa näyttelyn myyttisyyden luomisessa.
Jaa artikkeli: