Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jokelan mylly saatiin kuntoon punamullalla ja päreillä

Jokelan myllyn kunnostusta viimeisteltiin toissa viikonloppuna.


Kouvolan Kukkomartat ry on vetänyt talkoita myös kahtena aiempana kesänä. Nyt tuli valmista.

Kouvolan Kukkomartat ry koostuu lähinnä eläkeikäisistä miehistä. Mukana on kotiseuturakkautta Jokelanjoen maisemiin ja osaamista rakentamisesta. Niinpä Jokelan vanha mylly muotoutui luontevasti talkookohteeksi.


Tarpeeksi materiaalia

Antti Koro järjesti talkoot toukokuun toiseen viikonloppuun. Torstaina 9.5. keitettiin punamultaa. Periaatteessa ainekset oli 60 litran keittämiseen. Antti arvioi, että noin 55 litraa tuli. Käytännössä noin 40 litraa tarvitaan, joten taas jäi yli muuhun käyttöön. Tärkeintä on, että aine riittää.

Perjantai oli varapäivä, mutta sitä ei tarvittu. Torstaina ehdittiin joen puolen vanhan katon pinta purkaa, jotta lauantaina päästiin aamusta alkaen töihin.

Karin Päre ja Puu -yrityksestä Toivakasta tilatut päreet oli jo aiemmin kannettu myllyn sisään suojaan. Kaupunki oli lupautunut maksamaan materiaalit. Kaikkea Kukkomartat eivät kuitenkaan viitsineet ohjata maksuun, vaan kustansivat osan itse.
 

Nuoria mukaan

XAMK:n restauroinnin linjalla opiskeleva Henriikka Määttä huomasi lenkillä käydessään myllyllä esitteen talkoista. Hän houkutteli mukaan myös kurssikaverinsa Noora Kajaluodon, joka on vasta äskettäin muuttanut Kouvolan keskustaan. Torstaina he tulivat talkoisiin suoraan harjoittelupaikastaan Kymen Karmiinilta. Lauantaina he ehtivät työhön mukaan aamusta alkaen.

Henriikka ja Noora ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita, joten heille ei tullut mieleenkään esitellä hankkimaansa osaamista. Melkein pelkkää teoriaa se on ollutkin.

– Ehkä 20 vuoden päästä neuvotaan, Noora naurahtaa. Antti toteaa takaa, että hyvin heillä on sujunut. Nuoret tulivat mukaan saamaan omaan alaansa liittyvää oppia vanhoilta mestareilta. Erityisen kiinnostavaa olivat punamullan keitto ja päreiden naulaaminen.

Noora on opiskellut ammattikoulun puolella rakennusrestaurointia, joten häneltä kannatti kuitenkin kysyä vinkkejä myös terveellisen talon rakentamiseen. Molemmat totesivat, että rakentaminen pitäisi Suomessa saada terveemmälle pohjalle. Noora painotti erityisesti hirsirakentamista, jonka hän koki mielekkääksi työnäkin, niin raskasta kuin se onkin.

Noora tietää viihtyvänsä parhaiten rakentamispuolella, vaikka pienemmätkin kohteet kiinnostavat.

Henriikka ei osaa vielä hahmottaa tarkasti ominta alaansa, mutta toteaa, että pienimuotoisempi kiinnostaa enemmän. Hänelle sopikin hyvin tarkka ikkunoiden maalaus. Lasia hän ei maalannut, sillä vanhojen ikkunoiden tilalle on jo aikoja sitten laitettu vaneria.
 

Henriikka Määttä huomasi talkootiedotteen ja kysyi mukaan Noora Kajaluodon, joka on häntäkin kiinnostuneempi perinnerakentamisesta. Molemmat opiskelevat restaurointia ammattikorkeakoulussa. Ikkunoiden tarkka maalaus sopi hyvin Henriikalle. Noora tarttui pensseliin vielä halukkaammin, kun päästiin suurempiin linjoihin.

Kimröökillä ja ilman

Henriikka käytti ikkunakohtien maalaamiseen punamultaa, johon oli sekoitettu heidän hiilestä murskaamaansa kimröökiä. Näin saatiin punamultaan hieman tummempi sävy. Ikkunoiden lisäksi tummaa väriä laitettiin ilmahormeihin. Seiniin käytettiin pelkkää punamultaa.

Antti kiirehti hommia, jotta ehditään sateenmyräkän alta valmiiksi. Nälkäpalkalla ei sentään tarvinnut tehdä, vaan kahdessa vuorossa käytiin syömässä Kaarnasydämen tarjoama talkoolounas. Se kannattikin tarjota, sillä mylly on oleellinen osa myös kahvilan maisemaa.

Kukkomartat päättivät, jotta kunnostetulla myllyllä järjestetään taas vihtatapahtuma. 8. kesäkuuta saa oppia vanhaan taitoon.
• A&SK

Jokelan vanhan myllyn kunnostus valmistui pääosin Kukkomarttojen voimin äitienpäivän aattona. 

Otsikkokuva: Jouko Heikkilällä riitti taito ja rohkeus valita huippuhomma. Katon lape valmistui muilta vauhdilla.

Jaa artikkeli: