Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jouluhupailua teatterilla

Yleisön toiveita täytettiin Kouvolan Teatterilla kun ensi-iltaan ehätti 20. marraskuuta joulushow. Täyttöaste oli korkea, mutta lisääkin olisi mahtunut.

Näytöskauden avajaisissa saatiin vähän vihjeitä siitä, mitä tuleman pitää. Tipsu-tonttu vieraili joulushow’n esittelyssä. Kouvolan kymmenvuotisjuhlat tulevat esiin, ja joulushow’ssa ollaan kadonneen jäljillä. Uudistetun joulusho’wn ohjasi Mari Kahri. Esityksiä oli joulukuussakin.

Humoristisessa ja musiikillisessa joulushow’ssa nähdään teatterin omat näyttelijät Satu Taalikainen, Nina Petelius-Lehto, Panu Poutanen, Raimo Räty, Veli-Matti Karén, Juha Hippi, Annina Rubinstein, Sami Kosola ja Satu Lemola sekä Iikka Kahrin johtama bändi, jossa ovat myös Sami Laakso ja Harri Ruotjoki.

Lavastuksessa ahkeroivat Esa Kurri ja Sanna Halme. Esan työn jälki näkyi myös valosuunnittelussa. Pukusuunnittelusta vastasi Leila Kosonen ja äänisuunnittelusta puolestaan Jussi Mattsson. Kampauksilla ja meikeillä lisäsi elävyyttä Satu Linerva.

Joulushow ihan yllätti tykityksellään. Mukaan saatiin monipuolisesti nykyajan ilmiöitä ja perinteistä joulutunnelmaa, paikallisvärilläkin taiteillen.

Joulushow 2019. Kuvassa Satu Taalikainen, Annina Rubinstein ja Satu Lemola.

Hoivaa ja tulisuutta

Näytös alkoi vahvasti Tiernapoikien hoivaversiolla. Siinä saatiin nähdä esimerkiksi, tuleeko Mehiläiseltä makeita kommentteja ja miten läsnäolevana on Attendo.

2019 Burn out -gaalassa ja elämäntaparemonttia käsittelevässä osiossa päästiin väsymyksen pariin. Kouvolan kaverisynttäreiltä kunniamaininnan ansaitsee erityisesti Nina-Petelius Lehto possoa tarjoavana Kotkan ruusuna.

Oivallista kielellistä luovuutta tulvahteli makeisosio. Salmiakkikalat tarvitsevat kalastusluvan ja bilareista menee autoveroa. Sieniä voi myydä torilla verovapaasti. Kitkat pitää vaihtaa talven tullessa. Olihan niitä muitakin, mutta alkaisi vain sokerihammasta kolottamaan, jos kaikki luettelisi.

Joulupukkeja oli monta ja tonttujakin runsaasti. Tonttujen vatsatanssia tuskin on kansalaisopistossa harjoiteltu, sen verran pöhköä se oli.

Panu Poutanen näytti tulista metodinäyttelemistä. Ihan sääliksi kävi, että vetääkö hän suun tuliseksi joka esityksessä. Hänen täytyy olla vähintäänkin hyvä näyttelijä, joka todella paneutuu rooliinsa. Tai sitten hän on niin loistava, että onnistuu huiputtamaan yleisöä ja vetääkin mietoa paprikaa. Tuli kuulemma autenttinen kokemus. Ongelmana tosin oli se, että roolisuorituksesta palautuminen kestää.

Joulushow 2019. Kuvassa vasemmalta Veli-Matti Karén, Annina Rubinstein, Panu Poutanen, Satu Lemola, Juha Hippi, Satu Taalikainen ja Sami Kosola.

Jouluisia kertomuksia

Jouluevankeliumi tuotiin paikalliseen maisemaan ja nykyaikaan. Siinä jäivät stadin slangilla kerrottu ja muut murreversiot hauskuudessa toiseksi. Pelko valtasi poliisin, joka ei sitä myöntänyt.

Lipunmyynnissä roolinvaihto oli mainiota. Nina Petelius-Lehto ja Veli-Matti Karen passittivat paikalle vuorollaan jos jonkinlaisia hahmoja.

Satumaailmaan, uutiskatsauksiin, joululauluihin ja vaikka mihin pääsi tutustumaan.

Myllykosken jouluintoilijoista puhuttaessa kuitenkin repesin pahimmin, aivan olivat kyyneleet silmissä. Toukokuussa täytyi päättää, lähteekö kuusi vai vaimo. Kuusi jäi miehen seuraksi.

Ruutuaikaa käsiteltäessä vaihdettiin asetelma päinvastoin totutusta. Lapset halusivatkin vanhemmilleen tolkkua ruutuaikaan.

Satu Taalikaisen kokemus koreografioiden laatimisesta näkyi hyvin Ultra Bra-osion asettelussa ja tanssiliikkeissä.

JK

Joulushow 2019. Kuvassa Veli-Matti Karén, Raimo Räty, Satu Taalikainen ja Annina Rubinstein.
Joulushow 2019. Kuvassa Raimo Räty, Satu Lemola ja Nina Petelius-Lehto.

Kuvat: Kouvolan Teatteri

Artikkelikuva: Joulushow 2019. Kuvassa Satu Taalikainen ja Veli-Matti Karén.

Jaa artikkeli: