Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jouluista valaistusta

Jouluvalojen juuret ovat jo 140 vuoden takana. Ajan myötä vaihtoehtoja on tullut monenlaisia, ja tätä kirjoa on ilo seurata Valkealassa.


Hehkulampun keksijänä pidetty Thomas Edison loi ensimmäisen elektronisten valojen nauhan. Joulun seutuun 1880 nämä nauhat olivat ripustettuna hänen Menlo Parkin laboratorion ulkopuolelle. Niin rautatiellä matkustavat näkivät ohimennen ensimmäistä kertaa elektronisen valoasetelman. Kului kuitenkin vielä vuosikymmeniä, ennen kuin elektroniset jouluvalot yleistyivät. Toinen merkittävä muutos tuli Edward H. Johnsonilta. Joulukuusia valaisivat elävät kynttilät. Perinne oli vaarallinen.

Valaistushistoriaa

Edward H. Johnson laittoi yhteen ensimmäisen elektronisen joulukuusenvalonauhan 1882. Hän kytki käsin 80 punaista, valkoista ja sinistä lamppua ja asetteli ne joulukuusen ympärille. 1920-luvulla päästiin Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan suurkaupungeissa ihastelemaan joulukatuja valomainonnan kehittyessä. Tukholman Drottninggatan kimmelsi joulukatuna jo 1920-luvulla.

Helsingin ensimmäiseen joulukatuun haettiin mallia Tukholmasta. Joulukadun kustansivat Kluuvikadun kauppiaat. Kadulla oli muutamia värivaloja, kuusiköynnöksiä ja seppeleitä koristeena. Katu avattiin 13.12.1930. Silloin vietettiin ensimmäistä ruotsalaiseen tyyliin toteutettua suurta julkista Lucia-juhlaa komeine paraateineen.

Lamavuosina jouluvalaistus jäi. Vuonna 1935 silloinen Heikinkatu sai koristeekseen satoja soihtuja, tervapatoja ja valonheittäjiä. Sittemmin Heikinkatu yhdistyi Turuntiehen, muodostaen Mannerheimintien. Kluuvikatu sai joulukatukoristelut vielä vuosina 1937, jolloin kuusiköynnöksiä somistivat kellot, sekä vuonna 1938, jolloin vuorossa olivat suuret lumitähdet. Kesti vielä useita vuosia sotien jälkeen, että joulukatuja koristeltiin.

Kun jouluvalaistuksiin palattiin, oli entinen vaatimattomuus kadonnut. Fabianinkadun jättienkeleiden hameet valaistiin ja keskustan kaduilla kaiutettiin iltaisin jazzmusiikkia. Oli siinä sodan kokeneilla päivittelemistä. Vuosikymmenien varrella valaistus yleistyi.

Valkealassa kävellessäni vastaan tuli monenlaista väriä vaihtavaa ikkunavalaistusta, puhumattakaan lukuisista valosarjoista. Paikoin on päästy jopa hyvin runsaaseen jouluvalaistukseen, tyylikkyys säilyttäen.

  • Janne Kousa


Jaa artikkeli: