Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Joulutunnelmaa ikkunoissa

Joulun lähestymisen huomaa helposti liikkeiden jouluikkunoista. Tavalla on pitkät perinteet.
Stockmannin jouluikkuna koristeltiin Helsingissä jo 1940-luvulla. Eräs ensimmäisistä oli New Yorkissa Macy’s -tavaratalossa 1874. Jouluikkunan rakentumisen mahdollisti suurten tasolasien yleistyminen.
Tuolloin 1874 ikkunassa oli kokoelma posliininukkeja ja kohtauksia Harriet Beecher Stowen kirjasta Setä Tuomon tupa. Orjuus oli virallisesti lakkautettu Yhdysvalloissa 1865. Kirja, jonka kerrotaan vaikuttaneen itseensä Abraham Lincolniin, oli 1800-luvun myydyin romaani. Myydympi oli ilmeisesti vain Raamattu.
Valkealassa ikkunoissa korostuvat valot ja Korvatunturin väki. Maailmalla on nähty jos jonkinlaisia aiheita. Englannin Harrodsin egyptiläinen jouluikkuna viittasi tavaratalon egyptiläiseen osastoon.
Stockmannin ikkunaa koristi frosty forest, eli huurteinen metsä. Satuikkunassa Andersenin sadun Lumikuningatarta ympäröivät lumivaltakunnan asukkaat, tontut ja pingviinit.
Sokoksella Helsingissä nähtiin aikoinaan metsäneläinten keskellä kulkeva ruusutyttö. Ruusutytön myötä tahdottiin tuoda hyvää mieltä kaikille joulunviettäjille.
Mikäpä estää tekemästä kotona omaa jouluikkunaa omaksi ja ohikulkijoiden iloksi. Vaihtoehtoja on paljon.
Janne Kousa

Salon Sa-Rilla pukki on saanut ylleen harmaan nutun.
Maijan Salongilla on kimallusta.
Kirjaston kuusessa on värikkyyttä.
Valkealan Sähkö- ja Koneen ikkunassa huomio kiinnittyy valaisimiin.

Artikkelikuva: Lampilan jouluikkunassa tonttuillaan.

Jaa artikkeli: