Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Joulutunnelmaa lavalta

Jouluinen varoitus: sisältää paljastuksia joulushow’sta.

Viime vuonna täysille saleille esitetty Joulushow tarttui taas härkää sarvista, naurattaen ja viihdyttäen yleisöä. Mukana on sketsejä, laulua, tanssia ja paljon muuta.
Joulushown ensi-ilta Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä oli 12. marraskuuta. Joulushow 2020 on saanut jo useita lisänäytöksiä. Tiedotteen mukaan yli 90 prosenttia lipuista oli varattu.
Käsikirjoitus oli Kouvolan Teatterin työryhmältä. Tiina Luhtaniemi ohjasi esityksen, jonka viimeinen näytös on vuoden lähetessä loppuaan.
Lavastuksesta vastasivat Sanna Halme ja Esa Kurri, pukusuunnittelusta Leena Peippo. Mia Jalerva otti vastuun valoista ja Kari Mitikka äänisuunnittelusta. Iikka Kahri sovitti ja toteutti musiikin. Annina Rubinstein loi koreografian.
Kuiskaaja Marja Davidsson kertoo: -Joulushow´n kokoaminen on hauska ja haasteellinen projekti, joka vaatii Kouvolan Teatterin henkilökunnalta rohkeutta ja ennakkoluulotonta heittäytymistä epämukavuusalueelle.
Hän mainitsee, että teatterin juhlavuoden kunniaksi Kouvolalle on tehty oma kappalekin.
Joulushow’ssa eläytyvät Satu Lemola, Nina Petelius-Lehto, Veli-Matti Karén, Tommi Kekarainen, Sami Kosola, Annina Rubinstein, Markus Waara, Tiina Winter ja Henry Holopainen. Näyttämöllä piipahtaa myös teatterin muuta henkilöstöä.
1997 ja 1998 Kouvolan Teatterissa nähtiin Jouluinen hyväntekeväisyysilta. Tuolloin mukana oli perinteisiä joululauluja ja runoja. Vuonna 2006 oli Vappurevyy. Uusi showmuotoinen esitys Tunnelmallinen joulu esitettiin 2007 ja 2008, kerran molempina vuosina. Arimo Haltsonen paistoi joulupukkina pipareita. Näyttämöllä ja katsomossa leijui vastapaistettujen pipareiden tuoksu.
Vuonna 2013 alkoi vuosittain esitettävien Joulushow-esitysten perinne. 2018 oli kuitenkin välivuosi. Vuosittaisten esitysten määrä on kasvanut maineen kiiriessä asukkaiden keskuudessa.

Joulushow 2020, haastattelemassa Veli-Matti Karén. Kuva Kouvolan Teatteri.
Seniorit pääsevät nettimaailmaan. Kuvassa Tommi Kekarainen, Sami Kosola, Satu Lemola ja Nina Petelius-Lehto. Kuva Kouvolan Teatteri.
Esitetäänköhän joulushow’ta vielä 2080-luvulla, jonne laulussa viitataan? Tiina Winter tarjoaa oman versionsa Sannin tunnetuksi tekemästä kappaleesta muunnetuin sanoituksin. Kuva Kouvolan Teatteri.

Joulutunnelmaa

Vaihdot ovat nopeita. Koko Kouvolan rokatessa poseeraukset ovat aika mageet niin sanotusti. Urheiluseurat otettiin hyvin läheltä, mikä tuo paikallisuutta, mutta ei niinkään yllätyksellisyyttä. Miten esimerkiksi Ponsi kääntyisi lavalle? Mitä jos heitettäisiin Koria? Lapion varren kädensija on esimerkiksi ponsi. Voisiko Pamaus olla hiljainen? Vai lähteekö Tirvalta kova ääni? Tai miten olisi jos heittäydyttäisiin runollisesti seuran omivaksi: -Aa mun Kajo. Toimisiko, jos Kouvot olisi hokema samaan tyyliin kuin so what eli mitä sitten?
Baby, It’s Cold Outside kääntyi asetelmiltaan päinvastaiseksi suomenkielisenä versiona. Mies onkin lähdössä ja nainen houkuttelee häntä jäämään. Laulu itsessään on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan.
Hätäkeskukseen soittaminen hikoilun jälkeen on hillittömimmästä päästä. Manna Sarin puhuu videon myötä. Tiettyyn rauhoittumiseenhan sketsi kehottaa. Töissä ei saa tulla hiki.
Toivottavasti Kouvolan ongelmat ratkotaan laulua paremmin, ettei olla kriisikuntana vielä 2080-luvulla.
Aivan pöhkössä sketsissä haukuttiin omalla porukalla riittämiin, joten katsojan sopii koiramaista numeroa kehua tasapainotuksen nimissä.
Hyvin pysytään lämpimässä tunnelmassa. Asuntokauppa on tästä rajuin poikkeama. Vaikka onhan toki niin, että hyvin moni muuttaa lopulta erittäin pieneen asumukseen keskustan tuntumassa.
Kaksintaistelu miekoin on yllättävimmästä päästä joulushow’ssa. Mieleen juolahti The Policen kappale. Aloin sitten kotona yksikseni lauleskella reksistä, jonka ei tarvitse mennä kouluun. Kaikkea se teatterin näkeminen ja kokeminen teettääkin.
Nina-Petelius Lehdon ikäjakauma oli kolmivuotiaasta senioriin. Lapsena hän tarvitsee lisätietoa Punahilkasta, kuten sen miten iso äiti on kyseessä?
Jouluevankeliumin Sami Kosola lukee Kelamaisena versiona. Jumala ei löydy järjestelmästä. Liitteitä on tietenkin useita.
Tiernapojien sijaan pitäisi varmaan puhua Tiernapöpöistä. Nuha jää kaipaamaan edes vähän huomiota, koronan kulkiessa upeimmissa vaatteissa. Ongelmat yhden elektronisen miekan kanssa taisivat olla yllätystä, mutta huvittavaa kuitenkin.
Joulupukit omivat Nauravan kulkurin. -Hirvee tonttu, mainittiin laulussa. Veli-Matti Karén vaihtelee peruukkeja ja kieliä. Tilanteen takia täytyy löytää uutta työtä ja itkupuheluilla höynäytettäviä.
Annina Rubinstein tuo lavalle diivamaisuutta hienoine pukuineen. Muutenkin puvustus on hienoa katseltavaa, esimerkiksi Kouvovision-potpurissa, jossa kuullaan Hard Rock Hallelujah, Sata salamaa ja muita hittejä.
Joulu on todella suuri osa Markun elämää. Markun nimi oli muutettu Pertiksi yksityisyyden suojaamiseksi. Markku siis Pertti söi lasten joulukalenterien suklaat yöllä. Korvaushoitona päivittäin on 50 grammaa piparkakkutaikinaa.
Jouluista on myös esimerkiksi kuin suoraan Korvatunturilta saapuneen Nina-tontun lukema runo tutusta tontusta sekä pulloin ja lasein soitettu musiikki.

Janne Kousa

Joulupukeilla, Sami Kosola, Markus Waara ja Tommi Kekarainen, on hauskaa. Kuva Kouvolan Teatteri.
Kouvolan urheiluelämä pääsee osaksi esitystä. Kuva Kouvolan Teatteri.
Markus Waara ja Satu Lemola ovat klassikolaulun parissa, roolit vaihtuneina. Kuva Kouvolan Teatteri.


Artikkelikuva: Jouluisissa tunnelmissa Tiina Winter, Sami Kosola, Annina Rubinstein ja Satu Lemola. Kuva Kouvolan Teatteri.

Jaa artikkeli: