Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Joulutunnelmaa Nuorisoseurantalolla

Nuorisoseurantalolla kuultiin kolmantena joulukuuta Salla Vainion lauluoppilaita. Laulajia säesti pianisti Arto Karnaattu. Konsertin jälkeen saatiin herkullisia tarjoiluja sivuhuoneessa, suolaista ja makeaa.

Esiintymiskokemus ja -taito vaihteli, joten tiettyä jännitystä oli ilmassa. Samalla saatiin selville, missä vaiheessa oman esiintymistyylin ja äänen löytäminen kullakin on.

Alkuun kansalaisopiston yksinlauluun pääsivät hakijoista ne, joiden arvioitiin laulukokeen perusteella kykenevän esiintymään yksinlaulajina yleisön nauttimalla tavalla. Tällä hetkellä myös yksinlauluun pääsevät nopeimmin ilmoittautuvat. Jono oli suuri, joten jokainen konsertissa esiintynyt oli onnekas päästyään Salla Vainion taitavaan opetukseen.

Konsertin viimeiseen lauluun pääsi yleisökin mukaan. Kappaleena oli vanha tuttu Maa on niin kaunis eli Toivioretkellä.

Jenni Rautiainen esiintyi Lucia-neitona.

Oppilaasta opettajaksi

-Olen saanut ilon olla mukana niin tavattoman monissa oppilaskonserteissa kuuntelemassa tytärtäni Sallaa, kuulijat tervetulleiksi toivottanut Virve Mattila kertoi.

Virve Mattila on käynyt kuuntelemassa oppilaskonsertteja niin Kouvolassa musiikkiopiston aikaan, Lahdessa Sallan konservatorio-opintojen aikaan kuin myös Helsingissä Metropolian ammattikorkeakoulun aikoihin. Virvelle on tavattoman palkitsevaa nähdä kehityksen kaari, minkä opinnot tuovat tullessaan.

Salla Vainio aloitti laulunopettajana Kouvolan kansalaisopistossa tänä syksynä. Näitä ensimmäisiä oppilaita kuultiin konsertissa. Salla järjesti ensimmäistä kertaa itse konsertin.

-Laulaminen on harrastus, josta on iloa myös muille. Kuten jokaisessa harrastuksessa, on suunnattoman tärkeää päästä näyttämään jo opittuja taitoja sekä kehittyä myös esiintyjänä. Laulaminen on harrastuksena hyvin kokonaisvaltainen, ja siihen liittyy monia opittavia asioita. Sellaisia ovat muiden muassa äänenmuodostus, ohjelmiston kerääminen itselleen, esityksen valmistaminen ja esiintyminen, Virve Mattila mainitsi.

-On aivan eri asia laulaa ja harjoitella kotona kuin tulla esiintymään säestäjän kanssa tilaisuuteen. Kaikki tämä vaatii aina paljon etukäteistyötä, mutta on äärimmäisen palkitsevaa ja opettavaista. Tietty laulu on saatava esityskuntoon ajoissa. Esiintyessä pääsee haastamaan itsensä, oppimaan itsestään uusia puolia ja saa onnistumisen iloa.

Paula Kinnunen eläytyi Nisse-polkkaan.

Luciasta lähtien

Konsertti alkoi kauniisti Jenni Rautiainen huolehtiessa Santa Lucialla osaltaan Lucia-perinteen jatkumisesta Valkealassa. Sääli vain, että sävelpuhtaus petti. Liekö ollut jännitys niin kova.

Petteri Kinnunen esitti klassisen onnistuneesti Karl Collanin säveltämän Sylvian joululaulun. Laulun Sylvia on mustapääkerttu, muuttolintu. Sypressien ja Etnan ohella esille tulevat myös koti-ikävä ja isänmaanrakkaus. Alun perin Zacharias Topelius viittasi runollaan Suomen itsenäisyyspyrkimyksiin.

Opettaja kuvasi jälkeenpäin Petterillä olevan luonnollinen ja rento laulutekniikka. Hän uskoo, että esiintymisten myötä ääneen tulee enemmän varmuutta, tunnetta ja voimakkuutta.

Helena Kuusisto valitsi laulukseen Carola Häggkvistin säveltämän koskettavan ja herkän kappaleen Himlen i min famn, suomennettuna Taivas sylissäni.

Paula Kinnusella oli hyvin liikunnallinen tulkinta menevästä Nisse-polkasta. Henning Köien säveleen loi suomalaiset sanat Sauvo Puhtila, jonka nimimerkeistä etenkin Saukki on hyvin tunnettu.

Seppo Vähä-Ronka tulkitsi Mel Tormén säveltämän erittäin tunnetuin Joululaulun, joka on alkuperäiseltä nimeltään The Christmas Song. Kenties tunnetuin tämän kappaleen tulkitsijoista on Nat King Cole. Myöhempiin tulkintoihin lukeutuu esimerkiksi Christina Aguilera. Onpa Mel Tormé itsekin kappaletta esittänyt.

Seppo Vähä-Kongan tulkitseman laulun nimestä ei tarvitse arvuutella mihin juhlaan se liittyy.

Opettaja oli valinnut Lea Tyllin äänelle täydellisen sopivan laulun. Hän tulkitsi iloisen joululaulun, Joulumaan. Juha Vainion sanat yhdistyvät Katri Helena Kalaojan säveleen.

Kristina Pokin Lumiukko-animaation tunnusmusiikki vei aattoaamupäivän tunnelmiin. Howard Blaken säveltämä Walking in the Air tunnetaan meillä nimellä Avaruus. Sen on levyttänyt esimerkiksi Juulia Haverinen. Animaatio nähtiin Suomessa ensi kerran jouluna 1983. Joka jouluinen perinne siitä muodostui vuonna 1992.

Kristina Pokki esitti tunnuskappaleen lukuisten suomalaisten jouluun kuuluvasta animaatiosta.

Rocking around the Christmas tree-kappaleen sävelsi Johnny Marks. Sen teki tunnetuksi Brenda Lee. Laulun tulkitsi toinen konsertin osaavimmista eli Johanna Immonen, jota kuullaan ensi kesänäkin kesäteatterilla. Laulu kuullaan esimerkiksi Yksin kotona -elokuvassa. Se sopii loistavasti Johannan äänelle.

Elina Pessa tulkitsi John Lennonin alun perin Vietnamin sodan vastaisena reaktiona säveltämän joululaulun So this is Christmas. Taustakuoro täydensi hienosti esityksen. Elina hoiti osuutensa hienosti siihen nähden, että säestäjä aloitti eri sävellajista kuin oli harjoiteltu. Muuten Arto Karnaattu osasikin hyvin kuunnella aloittelevia laulajia ja auttaa heitä eteenpäin hankalissa kohdissa.

Franz Gruberin Jouluyö, juhlayössä duettoi Elinan kanssa Petteri Kinnunen. Laulun ensiesitys oli 201 vuotta sitten, jouluyön messussa 1818. Laulun sanat on käännetty jopa 300 kielelle ja murteelle. Laulu on päässyt Maailmanperintöjärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Johanna Immosen kappale oli illan rokahtavin.

JK

Artikkelikuva: Petteri Kinnunen ja Elina Pessa veivät tunnetuimpiin lukeutuvan joululaulun äärelle.

Jaa artikkeli: