Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jouluvaloa Vuohijärven iltoihin

 Tänä vuonna joulukalente­reita on ilmestynyt usei­siin kyliin ja kaupunkei­hin. Myös Vuohijärven kylälle ilmestyy taas joka päivä lisää valoa hämärtyvään maisemaan.

Kyläläisten yhteinen jouluka­lanteri kävelyttää vuohijärveläi­siä nyt toista talvea peräkkäin. Joulukalanterin idea on yk­sinkertainen: Jokainen halukas saattoi varata itselleen oman kalenteriluukun eli joulukuun päivän. Tuona päivänä luukun omistaja tekee jotakin nähtävää sovittuun osoitteeseen.

Kyläläiset voivat sitten suun­nata päivä- tai iltalenkkinsä kul­lekin luukulle. Luukut tunnistaa hienoista sydämen muotoisista punaisista numerotauluista, jot­ka on tehnyt vuohijärveläinen Jarmo Hinkkurinen.

Jouluvaloja näkyy Vuohijär­vellä paljon ilman kalenteria­kin, mutta kalenteri on innoit­tanut monet askartelemaan ja lisäämään valoa pihalleen.

Useimmat kalenteriluukut ovat omistajien kotiosoittees­sa, mutta myös esim. Kalson tehtaan pyörätelineellä on oma luukku numero 10.

Joku on saattanut tehdä ka­lenteriluukun myös talon ikku­naan, mistä se näkyy kadulla kä­veleville. Myös alueen yrittäjät, M-kauppa, luontokeskus ja Bar Illansuu ovat mukana omilla luukuillaan.

Kalenterista voivat nauttia kaikki, se tuo iloa päiviin ja yh­teisen puheenaiheen kohtaami­siin. Tänä vuonna mukana on sellaisia, jotka viime vuonna seurasivat kalenteria.

Ensimmäiset luukkukeskuste­lut käytiinkin jo kesällä. Joulu­kalenteri on hyvä osoitus siitä, että yhteisöllisyys ei ole men­nyttä maaseudun kylissä.

Vuohijärvelläkin joka kym­menes asukas kantaa kortensa kekoon pelkästään joulukalen­terin muodossa. Kalenteriluukkuihin on nähty paljon vaivaa ja monet käyvät niitä päivittäin katsomassa. Eni­ten katselukertoja saavat tietys­ti alkupään luukut, kun ne ovat nähtävissä koko joulukuun.

Luukun tekijöitä on houkutel­lut mukaan toisaalta suuri va­paus ”tehdä mitä huvittaa”. Te­kijät ovat saaneet vapaat kädet tehdä luukun sisällöksi mitä ha­luavat.

Kalenteri saa myös paljon näkyvyyttä kylän sosiaalisessa mediassa. Kesäasukkaiden toi­veesta kalenteriluukkujen luo­muksia julkaistaan Vuohijärven Facebook-sivuilla. Näin kauem­panakin asuvat pääsevät niitä ihastelemaan.

Viime vuonna jouluaaton luukku oli kylän uimarannalla. Kävijät saivat ihmetellä koko­naista jouluseimeä ja -asetelmaa lyhtyineen ja havuineen.

Saapa nähdä, mitä aattopäi­vän luukusta tänä vuonna auke­aa! Onneksi on vielä muutama luukku ennen jouluaattoa.

  • Teksti: Mika Asikainen ja Sari Heikkinen
  • Kuvat: Mika Asikainen
Jaa artikkeli: