Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Joutsenia talvehtii Valkealassa – Viikon 10 luontoääni Yleisradiossa

Suomen kansallislintu laulujoutsen pesii viimeisen lintuatlastutkimuksen mukaan lähes kaikissa Valkealan 10×10 kilometrin suuruisissa tutkimusruuduissa. Vain karuimpien kankaiden Vekaranjärveltä se on puuttunut pesimälajina.
Laulujoutsenen voittokulku on muutaman viime vuosikymmenen ilmiö. Sotien jälkeen laji oli lähes sukupuuton partaalla, kunnes tasan 70 vuotta sitten ilmestynyt Yrjö Kokon kirja ja tehostuneet suojelutoimet pelastivat sen.
Ilmastonmuutoksella ei ole tekemistä laulujoutsenen yleistymisen kanssa, koska se on karaistunut pohjoisen laji. Lauha talvi on kuitenkin vaikuttanut siihen, että Valkealassa on joutsenia talvehtinut muutamin paikoin, koska virtapaikoissa on ollut sulaa.
Joutsenperheitä on havaittu muiden muassa Jokelassa, Vuohijärvellä ja Lintukymin vesillä. Suolahdella uiskenteli vielä tammikuussa puolensataa joutsenta.
Kun puhutaan joutsenesta, tarkoitetaan laulujoutsenta. Kyhmyjoutsen ei sovi Suomen kansallislinnuksi, koska se on eteläistä perua ja osin puistolintu. Kyhmyjoutsen kelpaa usein logon piirtäjille, koska sen kaula on koristeellisesti kaarella eikä ylväästi suora kuten kansallislinnullamme.

• Markku Paakkinen
Nuorella laulujoutsenella on harmaita kuvioita höyhenpuvussaan.

Jaa artikkeli: