Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Juhannuksen viettoa ilman kokkoja

Mennyt juhannus oli 2000-luvun helteisin, ja se tarkoitti yhden tunnusmerkin puuttumista: metsäpalovaroituksen takia kokkoja ei saanut polttaa kuin Pohjois-Suomessa. Tämä kielto ei miellyttänyt kaikkia, ja näin palokunnat saivat useita hälytystehtäviä luvattomien kokkojen sammutustöihin. 

Ainakin Kuusankoskella toimittiin sääntöjen mukaisesti, sillä vaikka Kuusankoskitalon Juhannusjuhlan ohjelmassa oli ilmoitus kokon sytyttämisestä aattoiltana klo 20, sitä ei kuitenkaan nähty. 

Kokon paikalla oli vain tukevat reunakivet ja pieni kasa vanhaa tuhkaa kertomassa oikeasta paikasta, mutta sen pidemmälle ei asiassa päästy. 

Palokunnan yksikkö oli silti seuraamassa tilannetta Kymijoen rantamaastossa, Kuusankoskitalon laajalla nurmialueella.  

Tanssia ja yhdessäoloa

Kokon puuttuminen ei kuitenkaan paikalle tulleita haitannut, sillä puiston ulkolavalla esiintyi Virve Mattila ja yhtye Pieni Sydän. He saivat musiikillaan juhannusjuhlijat tanssin pyörteisiin, osan vielä seuratessa toimintaa istumapaikoillaan. Perinteiset tangot ja valssit soivat illan aikana, ja kuultiinpa myös 80-luvun musiikkia. 

”Sille kesälle koskaan ei löydy vertaa, vielä sellaisen tahtoisin monta kertaa…” alkaa Paula Koivuniemen tunnetuksi tekemä käännösiskelmä Sata kesää tuhat yötä, jonka Virve Mattila tulkitsi todella hyvin. Sitä seurannut nimikkokappale musikaalista Fame sai yleisön lavalle sankoin joukoin. Tanssijoiden ikähaitari oli laaja, mikä sopi hienosti yhteisen kesäjuhlan viettoon ilta-auringon mukavasti lämmittäessä.   

Grillimakkara, kahvi, pulla ja virvokkeet kuuluivat myös juhannusjuhlan tarjontaan. Ja kun kerran kaupunkialueella oltiin, ei hyttysistäkään ollut pahemmin haittaa.

Suomalaiset eivät opi

Vaikka juhannus 2019 oli kokonaisuudessaan rauhallisempi kuin monet edeltäjänsä, niin silti liian monta kuolemaan johtanutta tapaturmaa sattui sen aikana. 

Sunnuntai-iltaan mennessä oli tiedossa 5 hukkumistapausta ja 2 liikenneonnettomuuden uhria. Valkealan ja koko Kouvolan alueella säästyttiin henkilövahingoilta.  

Lääkärihelikoptereilla oli eri syistä lähtöjä enemmän kuin koskaan ennen eli 199 kertaa. 

   • Jari Sahala

Virve Mattila ja yhtye Pieni Sydän tanssitti juhannuksen viettäjiä Kuusankoskitalon ulkolavalla.
Juhannuskokko vuosimallia 2019 näytti tältä. Palokunnan tehtäväksi jäi esitellä kalustoa.

Jaa artikkeli: