Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jumppaa tuolin ja tuttujen kanssa

Jumppaa tuolin ja tuttujen kanssa

Aitomäki

janne
Ma, 11.03.2019 – 17:34

Aitomäen nuorisoseurantalolla kokoontuu tiistaisin energinen ja keskittynyt jumpparyhmä. Vierailukerralla lähinnä tutut arvasivat jutella. Muulloin ollaan vapautuneempia, vaikkakin yhtä keskittyneitä.

Elina Heino vetää jumppaa, jonka kunta aloitti. Kaikki vetäjät eivät tuntuneet ymmärtävän ryhmän ikäluokkaa ja sen tarpeita. Nyt osallistujat ovat tyytyväisiä. Periaatteessa kyseessä on tuolijumppa, mutta käytännössä myös kaikkea muuta. Tuoli on lähinnä apuväline. Jos tuolijumpasta tulee mielikuva, että harrastajat jaksavat ehkä vähän jalkoja tai käsiä heilutella, tähän ryhmään ajatus ei sovi.

Ryhmässä on osallistujia sen verran, että Aitomäen nuorisoseurantalon saliin mahdutaan väljään ympyrään. Väljä sen täytyy ollakin, ettei tule naapuria nenään huitaistua. 

Ryhmä on sillä tavalla tiivis, että huomataan huolestua, jos joku on poissa, eikä kukaan tiedä miksi. Uusille tulijoille tehdään kuitenkin mieluusti tilaa, vaikka sitten hieman eri asetelmalla.Paikalla on kymmenen ja kirjoilla 15.

 

Tuolilla ja tuolitta

Lämmittely aloitetaan heti tuolin takana seisten. Tuolin tarkoitus on olla tarvittaessa tukipilari. Tasapainoa kuitenkin haetaan. Kanta-päkiä, hidas-nopea. Välillä nousevat polvet. Katse seuraa kääntyvää kättä.

– Napa tiukkana, Elina muistuttaa ensimmäisen kerran. Lavat vielä auki, ja kädet ranteita myöten.
Jumppanauhat ovat mukana. Jos eivät ole, Elinalla on riittävästi antaa lainaan. Tuolin nokalla vedetään ensin tehokkaita vatsalihaksia. Ai-ai, heti saa huomata, mikä on heikoimmassa kunnossa. 

Taustalla soi 19.2. tanssimusiikki. Mukana on aina joku kappale, jonka perusteella levy on valittu. Siitä Elina kertoo myös hieman taustaa. Tällä kertaa se on Viulu kaukaisen maan, joka vie syviin vesiin ja vaikeaan aikaan Euroopassa.

Ristiliikkeellä saadaan kiertovenytystä. Kun jalat laittaa nauhan päälle, saavat hauikset vahvistusta. Alakautta voi turvallisesti viedä myös taakse.

Kirjoittaminen sujuu kaikissa muissa paitsi käsiliikkeissä. Kun nauhalla vahvistetaan jalkalihaksia, Irma Olenius toteaa, että tässähän voisi samalla vaikka neuloa. Tässä piirissä ei ole neuleita kellään mukana, mutta kotona vinkki kannattaa muistaa. Jos ei käsityötaitoja ole, liikkumisen voi yhdistää vaikka television katseluun.

Monenlaisia liikkeitä pystyy tekemään pitelemättä kiinni, kun nauhan laittaa solmuun.
Leveän rintauintiliikkeen vastapainoksi haalitaan ”kaikki mulle heti”. Tuolin takana tasapainoillaan joko tuolista tukea hakien tai ihan ilman. Jalkojen venytyksissä tuolia taas tarvitaan, mutta vain toiselle kankulle.

Kuvaaja patistettiin osallistumaan. Hän toteaa loppuverryttelyjen jälkeen, että tuntuu ohjelma mukavasti miehenkin lihaksissa, vaikka on vasta puoliksi eläkkeellä. Tällä hetkellä pääsisi ainoaksi mieheksi naispiiriin. Jos se rooli ei tunnu mukavalta, voi houkutella kaverin mukaan.

Kyllästymään ei kukaan pääse, sillä Elina vetää pitkällä kokemuksellaan inhimillisestä tietokannastaan joka kerta vähän erilaisia liikkeitä. Näin tulee kaikkia lihasryhmiäkin tasaisesti harjoitettua, varsinkin jos muistaa liikkua vielä kotonakin.

Ennen kotiin lähtöä osa porukasta vielä siivoaa, oli sitten hikoiltu tai ei. Lämmin on ainakin jokaisella lähtiessä. Remontissa tehdyllä vesikiertoisella lattialämmityksellä on siinä osansa. 

• A&SK
 

Jaa artikkeli: