Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Juna saapuu raiteelle yksi

Vuosien jälkeen matkustajajuna pysähtyy Hillosensalmen asemalla. Seisake on odotettu lisä.

 Kouvola kartoitti mahdol­lisuuksia saada matkus­tajajunat pysähtymään Hillosensalmen asemalla. Näin Repoveden kansallispuistoon voisi matkustaa junalla.

Keskustan valtuutetut Jenny Hasu, Mia Ylä-Outinen, Liisa Varjola, Laila Uljas, Markku Pakkanen, Maija Lehtomäki ja Janne Wall jättivät elokuus­sa 2021 valtuustoaloitteen, josta homma lähti liikkeelle.

Hillosensalmen asemal­la ei ole vuoden 2002 jälkeen matkustajajunat pysähtyneet. Tänä kesänä tilanne muuttui ja 20.6.2022 kello 10 odotimme asemalla junan ensimmäisiä matkustajia saapuvaksi.

Asemalta on Repovedelle vie­lä muutaman kilometrin matka. Tähän on löydetty myös toimi­via ratkaisuja. Ehkäpä jatkos­sa asemalla saadaan kaupunki­pyöriä, jolla välimatka hujahtaa helposti. Nyt matkaa pääsee taittamaan jalkaisin, bussilla tai vesiteitse.

Kouvolan kaupungin koti­sivuilla kerrotaan, että nyt ko­keiluluontoisesti uudelleen käyttöönotetun Hillosensalmen junaseisakkeelta on maanan­taista 27.6. lähtien mahdollisuus matkustaa vakioaikaan jatkoyh­teydellä edestakaisin Repove­den kansallispuistoon.

Paikallisen liikennöitsijän kanssa on tehty sopimus jatko­yhteyden varmistamiseksi Hil­losensalmen junaseisakkeelta Repovedelle ja takaisin junasei­sakkeelle 20 paikkaisella pikku­bussilla. Jatkoyhteys on e käy­tössä joka päivä Hillosensalmen junakokeilun loppuun saakka eli 27.6.−14.8.2022.

− Vakioaikoihin kulkeva yh­teys on Kouvolan kaupungilta vastuullisuusteko kestävän ja asiakasystävällisen matkaketjun varmistamiseksi, toteaa matkai­lupäällikkö Raija Sierman.

Hillosensalmella pysähtyy päivittäin kaksi junaa. Aamulla IC 63 -juna lähtee Helsingistä Kuopioon ja pysähtyy Hillosen­salmella kello 10:12. Iltapäiväl­lä IC 68 -juna lähtee Kuopios­ta ja pysähtyy Hillosensalmella kello 16:45.

Pikkubussi ei ole ainoa vaih­toehto, vaan mukavan kulku­muodon tarjoaa Kuutinkolon Juhani Outisen venetaksi. Kuutinkolon venetaksi toimii ti­lausperiaatteella.

Juhani Outiselta oli tilattu venetaksikyyti.

Juhani saapuu sovittuun ai­kaan asemalle ja kuljettaa asi­akkaat heidän haluamaansa kohteeseen. Pisteitä ovat Karhu­lahti, Kuutinlahti ja Lapinsalmi. Myös paluukuljetus asemalle onnistuu Juhanin avulla. Vara­uksia on tullut jo mukavasti.

Tällä kertaa junan kyydistä Hillosen asemalla nousivat hel­sinkiläiset Emilia ja Daniel. He olivat varanneet Kuutinkolon venetaksin viemään heidät Kar­hulahteen. Tottuneet vaeltajat aikovat kulkea Kaakkurinkier­roksen. Tämä on heidän ensim­mäinen vierailunsa Repovedel­lä.

– Pari yötä meinataan kulkea aika rennolla meiningillä näin loman alkajaiseksi. Yövymme teltassa, Emilia ja Daniel ker­tovat.

Mummolaan

Junasta nousi Hillosensalmel­la myös Jim Koskinen. Hän tuli vierailemaan mumminsa Sinik­ka Koskisen luona. Jim asuu Helsingissä. Aiemmin hän tuli junalla Kouvolaan, josta piti hoitaa jatkokyyti vielä Hillo­sensalmelle. Nyt perille pääsee junan kyydissä.

Jim Koskinen tuli Helsingistä Sinikka-mumminsa luo kylään.

– Nyt voin tulla useamminkin mummoa moikkaamaan. Kun tulee aamu kymmeneltä tähän ja iltajunalla takaisin kotiin, eh­tii monta tuntia mummin kanssa kahvitella.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: