Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Juoksu lähti luistamaan

Valkealan Kajon yleisurheilu on saanut uuden menijän keskipitkille matkoille.

Nelli Viskari on juossut Kajon naisten kaikkien aikojen nopeimmat ajat sekä 800 että 1500 metrillä. Huikeaa tässä on se, että hän aloitti juoksuharjoittelun syksyllä ja hän täyttää vasta 16 vuotta.

Laji vaihtoon

Nelli Viskari aloitti ensimmäisellä luokalla jalkapallon pelaamisen. Innostus jatkui koko alakoulun ajan. Kahteen kesään sattui kuitenkin loukkaantumiset, eikä Nelli pystynyt kumpanakaan kesänä ollenkaan pelaamaan. Meni motivaatio lajiin, ja hän lopetti seitsemän vuoden jälkeen eli kesään 7. ja 8. luokan välillä.
Nelli kävi vuoden salilla ja teki lenkkejä. Hänen koulullaan pidettiin ruotsalaisviestit, joissa hän juoksi 400 metriä. Hän innostui samantien. Isä mittasi aikaa ja laski matkaa, kun Nelli juoksi Cooperin.
– Voisi olla mun juttu, Nelli tuumasi juoksun jälkeen.
Nelli tunnustaa miettineensä aiemminkin juoksemista.
Nelli asuu keskustassa, radan alapuolella. Hän lähti kuitenkin mukaan Valkealan Kajoon ja aikoo ainakin toistaiseksi pysyäkin. Hän liittyi Kai Kepsun vetämään Kajon harrastajaryhmään syksyllä 2019 eli yhdeksännen luokan aloitettuaan. Innostusta vahvisti vielä se, että kaverikin aloitti juoksemisen.
Juoksu on nyt pääasia. Nelli ehtii silti pelata koripalloa kavereiden kanssa Mansikka-ahon koululla ja viettämään kesää perheen kanssa muun muassa mökillä.

Uusi valmentaja

Tavoitteet alkoivat kasvaa jo talven aikana, joten esiin nousi myös tarve henkilökohtaiselle valmentajalle. Nellin perhe otti yhteyttä lappeenrantalaiseen Jarmo Viskariin. Nelli naurahtaa, että sukunimi on sama, mutta hänellä ei ainakaan ole tietoa minkäänlaisesta sukulaisuudesta. Jarmo innostui yhteistyöhön.
Haastatteluhetkellä viime perjantaina Nelli oli tuntenut valmentajansa vajaan kuukauden. Nelli on jo huomannut, että valmentajan kanssa on helppo puhua ja yhteys on luonteva.
Valmentaja laittaa netin kautta Nellille tarkat ohjeet jokaiselle päivälle. Kerran viikossa Nelli käy Lappeenrannassa. Joskus tavataan puolivälissä eli Taavetissa; joskus Jarmo tulee käymään. Sen lisäksi he soittelevat ja viestittelevät.
Kilpailukauden kevennetty ohjelma tarkoittaa esimerkiksi kolmena päivänä viikossa eri pituisia vetoja radalla valmentajan määräämän vauhdin mukaan. Pitkiä matkoja hän juoksee rennosti maastossa.
Viime talvena tuli tutuksi voimaharjoittelukausi kuntosaleineen. Uuden valmentajan ohjauksessa tuleva kausi ei ole vielä hahmottunut.
Nellillä on tarve olla heti hyvä, mitä hän alkaakaan tehdä. Motivaatio harjoitella on siis vahva, kuten myös halu voittaa. Näihin yhdistyy vakaa itseluottamus. Henkistä harjoittelua Nelli ei siis koe ainakaan vielä tarvitsevansa. Ilmeessä vilahtaa ajatus, että josko sitä koskaan tarvitaan.
Mielikuva voittamisen tunteesta saattaa vahvistua luonnostaan ja käskyt aivoille olla aina myönteisiä. Ainakin terveyden ja kehon kestävyyden vahvistamiseen henkistä harjoittelua tarvitaan, sillä Nelli vasta toivoo sitä.

Kisoja takana ja edessä

Nellin ensimmäiset juoksukilpailut olivat helmikuussa Kotkassa. Siellä aika 2:37 toi 800 metrin voiton. Muutaman päivän sisällä kilpailuaika oli jo 2:25. Kuun lopun SM-halleissa hän juoksi ajan 2:24. Sillä tuli kymmenes sija.
1500 metriä Nelli alkoi juosta vasta kesällä. Ensimmäinen aika oli 4:48. Juhannuskisoissa Saarijärvellä aika oli 4:43. Vantaan aluemestaruuskisojen 800 metrillä tuli myös Kajon uusi ennätys 2:18,87. Niissä tuolla 800 metrillä tuli hopeaa ja 1500 metrillä kultaa.
Tulossa ovat ensimmäiset ulkoratojen SM-tason kilpailut. Nuorten kilpailut käydään Pietarsaaren lähellä 7.–9.8.
Elovalkeat-sprinttiin 17.8. Nelli ei voikaan osallistua, sillä siinä juostaan vain lyhyet matkat. Viesteistä ei ole vielä tietoa. Onhan hän nopea, vaikka valitsi keskipitkät matkat, koska tajusi olevansa enemmän kestävä kuin huippunopea.
Nelli toteaa, että 3000 metriä voisi kokeilla, mutta vielä ei ainakaan sitä pidempiä matkoja.
Tavoitteet hahmottuivat vähän jo talven aikana. Tulosten kesällä parannuttua ne vahvistuivat. SM-kisoista on tavoite tuoda mitali. Nelli on luonut mieleensä jo pitkän aikavälin tavoitteita. Edessä hän näkee Kalevan kisat. Ajatus Suomen edustamisesta on vielä utuinen. Tosissaan hän on joka tapauksessa juoksemaan lähtenyt.

Teksti: • Auli Kousa
Kuva: • Seppo Kousa

Nelli Viskari harjoittelee SM-kisojen lähestyessä kohtuullisen keveästi. Haastattelussa on juoksukelpoiset kengät, vaikka eivät varsinaiset juoksukengät, joten Valkealan kentän radan etusuora taittuu rennosti.

Jaa artikkeli: