Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jyräänkosken asukkaat

Jyräänkoskella toukokuussa nähty lintupariskunta osoittautui zoomailun ja vertailun myötä telkiksi.

Kalevalassa mitä luultavimmin tarkoitetaankin telkkää luomismyytin sotkalla. Kalevalassa sotka munii Ilmattaren polvelle tekemäänsä pesään kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan.

Telkästä on käytetty nimitystä sotka. Telkkä luetaan telkkien sukuun. Siten se on samaa heimoa, mutta eri sukua kuin vaikkapa tukkasotka.

Bucephala clangula kuuluu sorsien heimoon. Ei ihmekään, jos niitä Jyräänkoskella onnistuu näkemään. Telkkä on nimittäin yleinen lähes koko maassa monenlaisilla vesillä. Pienet lammetkin käyvät sille.

Telkkä on melko yleinen sorsalintu.

Muuttolintu

Telkkä on riistalintu. Metsästysajan ulkopuolella se on rauhoitettu.

Harmaan naaraan pää on ruskea. Siipeä koristavat valkoiset laikut. Koiraan pää on tumma, mutta kysyntää on myös valkeudelle. Silmän värikalvo on keltainen.

Telkkä pesii pöntöissä tai luonnonkoloissa. Pöntöillä on suuri merkitys telkkien kannalta, kuten monen muunkin linnun. Moni telkkä on valinnut pesäpaikakseen vanhan palokärjen pesäkolon. Emo johdattaa poikaset veteen, kun pesällä oleminen saa luvan riittää.

Telkkänaaraan munien määrässä on vaihtelua. Aika vierii ja lopulta poikaset pääsevät näkemään lintumaailmaa. Lentäjän taidot omaksutaan kahden kuukauden tietämillä.

Kun poikaset näkevät parhaaksi hypätä pesäpöntöstä pois, emo ottaa tehtäväkseen selustan turvaamisen. Sitten poikaset hakeutuvat ruoan ääreen. Telkät sukeltavat yleensä veden alle saadakseen mutusteltavaa. Äyriäiset, hyönteiset ja nilviäiset ovat niiden ravintoa.

Naarastelkkä ei kutsu toisia naaraita kylään. Telkkä voi sysätä vastuun toiselle naaraalle ja olla loismunija. Toisten telkkien pesiin munimalla naaras pyrkii turvaamaan jälkikasvunsa selviytymisen. -Pysykää poissa minun reviiriltäni, on sen viesti telkkien kielellä. Reviiri vaihtuu vuoden mittaan, onhan telkkä muuttolintu.

Jos vedet pysyvät talven läpi sulina, saattaa telkkä talvehtia täällä Pohjolassa. Pohjan- ja Itämeri kuuluvat myös sen talvilomakohteisiin. Suomessa telkkien kanta on useat kerrat sen mitä Venäjällä. Meillä onkin Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus nähdä telkkiä.

JK

Telkkäpariskunta pyrähti lentoon.
Jaa artikkeli: