Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jyräänkosken tunnelmaa

Jyräänkosken ohi tulee helposti kuljettua. Monikaan ei malta pysähtyä, vaikka kannattaisi. Utin suunnasta tullessa on oikealla puolella pysäköintitilaa, josta on lyhyt matka rannalle.

Koskella voi ihastella puista rakennelmaa, jota voisi luulla tikkaiksi. Kyseessä on kuitenkin kanoottireitti. Rakennelma auttaa kosken ohittamisessa.

Kivet silottuvat veden voimalla.
Tämä varmastikin helpottaa melojien matkaa.
Jyräänkoski pärskyy.
Kosken kuohuissa voi nähdä hahmoja.

Satain vuotten takaa

Jyräänkosken mylly mainitaan Saarento-Jokelan osakaskunnan ja Valkealan Kylien kulttuurikohteiden nettisivuilla Valkealan huomattavimmaksi myllyksi 1600-luvulla. Jyräänkosken mylly oli ainoa tullia vastaan jauhava mylly. Ensimmäisen oman myllärin se sai vuonna 1688.

Jyräs myllyineen ja ankeriaskalastamoineen kuului Siltakylässä olevan ratsutilan aputilaksi. Tilaa vuokrasi Järan Starck. Hän perusti myllylle myös olutkrouvin. Omistajat vaihtuivat myllyn historian aikana. Mylly kehittyi voimakkaasti luutnantti Henrik Gutofskin ansiosta 1730 -luvulla.

Myllypato rakennettiin 1909 Viipurin läänin kuvernöörin luvalla. Yhteenveto ja päätös on vuodelta 1933. Se koskee järvenpinnan laskemista. Näiden väliltä ei tunneta asiakirjoja.

Myllyrakennus paloi vuonna 1968. Uitto loppui 1963 ja uittosääntö kumottiin 1983. Vuosina 1985-1987 pato peruskorjattiin. Jyräänkoski on vuodesta 1987 lähtien kuulunut koskiensuojelulakiin.

Finlexistä selviää, että koskiensuojelulain nojalla ei uuden voimalaitoksen rakentamiseen saa myöntää lupaa tietyissä vesistöissä ja vesistön osissa. Laissa määritellään esimerkiksi Kivijärven reitti. Etenkin meillä päin puhutaan Valkealan reitistä. Laissa reittiin eriteltiin Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Valkealan kunnat sekä Anjalankosken ja Kouvolan kaupungit.

Harkkokiviperustuksia ja kivestä tehtyä ränniä on osittain säilynyt. Vuonna 2017 patosillasta purettiin säännöstelypato. Se korvattiin uuteen paikkaan rakennetulla pohjapadolla.

Jyräänkoski liittyy Väliväylän uittoreitin historiaan. Jo kauan sitten Jyräänkoskea pitkin kulkivat eränkävijät.

JK

Virta on jakautunut kahtia.
Jostakin syystä mieleeni juolahtaa villin lännen kaivosreitit, vaikken sellaisilla olekaan käynyt.
Toisella puolella on omanlaisensa rakenteet.
Kivissä on ollut melkoinen kuljettaminen.
Puusto viihtyy kosken partailla.
Jaa artikkeli: