Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kaakosta Jyväskylään

Voikkaasalissa ja Luolanäyttämöllä oli 6. huhtikuuta lasten ja nuorten teatteria. Kouvolan kansalaisopiston kolme ryhmää esiintyi heti aluksi. 


Avaussanojen jälkeen Nuorten Produktioryhmä aloitti Teatris Kaakko -aluefestarit näytelmällä Olipa kerran me. Toisena esiintyi taiporyhmä Lentävät yksisarvismursut. Esitys oli Perhe Outola. Kolmantena vuorossa oli taiporyhmä Mustaseljat Tapaus Afterdawnilla. Iltaan asti oli tauotettuna kymmenen ryhmän esitykset. Mukana oli niin komiikkaa kuin draamaakin. Ohessa on tarkemmin kahdesta ensimmäisestä esityksestä.


Teatris-festari on osa Nuori Kulttuuri -toimintaa. Se kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Kulttuurisen nuorisotyön muodolla voidaan rohkaista, kannustaa ja innostaa nuoria kulttuurisiin harrastuksiin. Opetus -ja kulttuuriministeriö rahoittaa toimintaa. Kesällä 2017 toiminta siirtyi Suomen Nuorisoseurojen hallinnoitavaksi. Teatris Kaakko -aluefestarin järjesti Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan nuorisotoimien kanssa.

Draamaa ja komediaa
 

Produktioryhmän näytelmässä opettajan palaute ei ollut kovinkaan kannustavaa. Hän tylytti oppilaalle suoraan: -Laulu ei ole sinun juttusi. 
Kaveria hävetti, kun koko Suomi näkisi Pekan muovinkäyttöä. Opeteltavaa siis riitti ajankohtaisessa aiheessa.
Vanhin hahmoista oli Jorma, joka mainitsi jalastaan: ”Tässähän tämä mukana kulkee”. Jorman netistä löytämää pelikaveria ei ulkoilu kiinnostanut. Siellä kun olisivat hänen mukaansa odottaneet vain puut ja taivas, ei mitään uutta. 
Työhaastattelu jännittää varmasti monia. Yhtään ei helpottaisi, jos työhaastattelija todella kysyisi sellaisia kysymyksiä kuin näytelmässä: – Osaatko saamea? Mitä teet Isikselle?


Nuorten esityksessä tuli esiin koulunkäynti ja pohdinta muovin käytön hillitsemisestä.

Siinä, missä nuoret lähestyivät näyttelemistä pitkälti draaman keinoin, huumoriakin sisällyttäen, oli lapsilla hyvin puhtaasti kyseessä komedia. 
Matkalle oli saatava näkkileipää mukaan. Paketti oli iso, merkkiä ei lukenut. Jäikin arvoitukseksi, oliko kyseessä kotimainen kuituherkku vai ei. 
Havaijilla, jonne perheen matka – tai oikeastaan vain osan matka – suuntautui, osattiin vähän suomeakin. -We have very good lelukauppas here in Hawaii. Vakavasta asiasta huolimatta oli vaikea olla nauramatta kuullessaan: -Hello. I have lost my aviomies and lapset. Lapsi oli jäänyt Berliiniin syömään pretzeleitä. Nehän piti sitten korvata. Naapurin täti tiirikoi vessan, johon isä oli jäänyt jumiin. Loppu oli onnellinen, mutta ei totisesti tullut kommelluksitta. 
Veikkaanpa, että aivan hillitön näytelmä jäi monen mieleen suorastaan legendaarisena.

Voittajia muualta
 

Kouvolan lisäksi mukana olivat Kotka, Lappeenranta ja Imatra. Raati valitsi jatkoon näytelmiä Jyväskylän valtakunnalliseen festivaaliin, joka järjestetään toukokuun loppupuolella. 

Ninni Suntion käsikirjoittama ja ohjaama kohtaus näytelmästä, Kahden Euron Satuja – Osa 1. Kuinka käärme kesytetään? pääsi Kotkasta jatkoon. Esiintyjät olivat Kotkan nuorisoteatterin 11–13-vuotiaiden kerhoryhmästä.

Lappeenrannan Taidekoulu Estradin teatterilinjan Pelleseurue Von Töpsykän esityksellä Arkirullaati oli peräti neljä ohjaajaa:  Heidi Parkkinen, Tomi Välimaa, Noora Särkkä, Roosa Öhman. 

Lappeenrannan Taidekoulu Estradista pääsi jatkoon myös teatterilinja Hamlet Group esityksellä William Shakespeare Hamlet. Sen ohjasivat Heidi Parkkinen, Leevi Nikula ja työryhmä.

Imatran IRTI-teatterin Pippurit jatkaa esityksellä Mie kuulun, ohjaajanaan Lauri Haltsonen. Laurin ohjaama oli myös varalle päässyt Imatran IRTI-Teatterin IRTI-ryhmän esitys Virtahepo olohuoneessakin.

Raadissa toimineet näyttelijät, Elina Ylisuvanto ja Markku Kekki, totesivat kaikkien valittujen ryhmien olleen energisiä, ilmaisultaan rikkaita ja toiset huomioivia. Omaperäisissä esityksissä luotiin rohkeasti voimakkaita hahmoja sekä heittäydyttiin muun muassa uudenlaisen musiikkiteatterin ja klovnerian maailmaan. 


JK

Jaa artikkeli: