Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kääpälän joulumaa

Kääpälän koulun aulaan on avautunut joulumaa.

 Aulaan astuttaessa vas­tassa tuikkii jouluvalot. Porttina joulumaahan toimii kukkaritilät, joissa nyt roikkuu kukkien sijasta lasten tekemiä lankaisia tonttuhattuja, tonttuja ja muita koristeita.

Aiemmin tila on toiminut koulun omana kauppana, jos­sa on myytävänä huikea mää­rä tuotteita. Tosin tuotelaatikot ovat tyhjiä ja maksu hoituu leik­kirahoilla. Kaupassa lapset sai­vat opetella leikin lomassa ma­tematiikan taitoja. Nyt kaupan hyllyjä on voitu käyttää hyö­dyksi joulumaan rakentamises­sa.

Tänä vuonna on ollut haas­teellista viedä lapsia vieraile­maan eri paikoissa, joten kou­lussa alettiin miettiä mitä voisi joulun alla tehdä lapsien iloksi. Joulumaata suunniteltiin henki­lökunnan yhteisissä kokouksis­sa.

Kun Kääpälän koulun esikou­lun opettaja Ulla Valve ja kou­lunkäynninohjaaja Anne Mik­kola jatkoivat suunnittelua, lähti mopo niin sanotusti lapasesta. Tavaraa on tuotu kuormakau­palla ja tulos on upea.

– Minun ollessani koulussa, opettaja teki meille napakelkan. Toivon, että nämä meidän oppi­laamme muistaisivat sitten van­hempina, että heillä oli tällainen joulumaa, Anne haaveilee.

Anne Mikkollalle ja Ulla Valveelle hyvää mieltä tuo koulun ja päiväkodin lasten iloiset ilmeet. Kuva: Laura Parkko

Anne on toteuttanut pääosin Joulumaan kasaamisen. Suuri osa tontuista ja joulumaan tar­vikkeista löytyi hänen omista varastoistaan.

Oppilaat pääsevät osallistu­maan joulumaan rakentamiseen. Lapset ovat jo tehneet pieniä lankatonttuhattuja ja veikeitä lumiukkoja. Seinällä tulijaa tui­jottelee kokonainen lauma las­ten askartelemia poroja.

Tarkoitus on, että joulumaa muuttuu koko joulukuun ajan. Sinne lisätään oppilaiden töi­tä ja alue laajenee. Joulumaan yhteyteen rakennetaan Lap­pi revontulineen. Ulkopuolella on postilaatikko, johon voi jät­tää kortteja kavereille ja kirjeitä Joulupukille.

Seinällä roikkuu kankainen joulukalenteri. Tonttu laittaa jokaisen luukun taakse kirjeen. Homma ei olekaan aivan niin helppo, vaan päivän luukku ja kirje löytyy laskutoimituksen tuloksena tulevan numeron ta­kaa.

Luokat voivat käydä vuorol­laan, tai pienissä ryhmissä luke­massa kirjeet. Myös päiväkodin lapset pääsevät nauttimaan jou­lumaasta.

Seesteinen tunnelma tonttu­jen keskellä antaa rauhan kirjo­jen lukemiseen, musiikin kuun­teluun, tai vaikka satuhetkeen. Kirjastoautosta on lainattu iso kasa jouluisia satukirjoja val­miiksi lukuhetkiä varten. Ylä­luokan tytöt ovat käyneet askar­telemassa nurkkauksessa.

– Tätä on ollut hervottoman kivaa rakentaa, mutta on se vaa­tinut aika paljon myös omaa ai­kaa, Anne ja Ulla sanovat.

Heidän mukaansa kaikki on ollut vaivan arvoista, vaikka vaiva onkin tässä tapaukses­sa liian negatiiviselta kuulosta­va sana. Työstä ovat nauttineet sekä tekijät, että kohdeyleisö.

Tämä on sellainen paikka, mihin ei tulla riehumaan. Pie­net lapset ovat olleet innoissaan tontuista ja kuusen alla olevista lahjapaketeista. Vähän isommat ovat tulleet nautiskelemaan jou­lumaan rauhallisesta tunnelmas­ta.

– On palkitsevaa nähdä lasten iloiset ilmeet, heidän tullessaan joulumaahan, ihanat puuhanai­set toteavat.

Tämä on tuonut myös tekijöil­leen jaksamista työhön. Tekemi­nen ei ole vienyt voimia, päin­vastoin.

  • Laura Parkko

Jaa artikkeli: