Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kahdeksan vahvaa naista

Anu Hedborg on koonnut kauppakeskus Veturin galleriaan kahdeksan naisen vahvan kauniin näyttelyn, hän itse mukaan lukien. Se on nähtävillä 11.8. asti eli yhtä kauan kuin asuntomessutkin.
Liikkeelle näyttely lähtee valkealalaisen Leena Raussin töistä. Hän joutui matkan varrella hieman muuttamaan näyttelyn sisältöä. Hän sai tilauksen tehdä töitä asuntomessutaloon ja tarvitsi osan kokonaisuudesta sinne.
Leena tunnustaa vähän säikähtäneensä ruskeaa seinää. Yllättäen se kuitenkin sai hänen kukkansa hehkumaan.
Leena maalasi näyttelyyn vielä yhden vesiaiheisen taulun täydentämään Elsa Hulkkosen kokonaisuutta. Valkealassa keramiikkaa opettava Elsa on tehnyt näyttelyyn kaksi keramiikkakokonaisuutta. Suuret vadit näkyvät suoraan ovesta. Leenan taulun luona huomion kiinnittää erityisesti vesiaihe. Siinä Elsa on laittanut pienet valkoiset linnut piikkilangalle. Hän kertoo leikkivänsä mielellään mittasuhteilla ja vastakohdilla. Linnut kuvaavat vapautta ja piikkilanka aitaamista.

Leena Raussi vierasti ajatusta töiden sijoittamisesta ruskealle seinälle. Väri nosti kukat kuitenkin täyteen hehkuun.


Anun oma taiteenala on valokuvaus. Hän kokee vapautuvansa kameran takana. Kuvat ovat osin Italiasta, pääosin Suomesta, ihan lähimaisemista. Viimeisimmät kuvat hän otti edellisenä torstaina, kun vihdoin satoi. Ne ovatkin näyttelyn parhaasta päästä. Paljon on ihmiskuvauksissa kiinni myös mallista. Nuori tyttö tajusi luontevasti, mitä Anu halusi. Yksi näistä kuvista hehkuu iloa, toinen huokuu yksinäisyyttä ja apeutta ja kolmas salaperäisyyttä.
Anu kertoo, että liian valmiita ajatuksia ei kannata kuvausreissulle ottaa mukaan. Silloin jää helposti huomaamatta vielä paremmat mahdollisuudet. Anu käyttää niin pitkälle kuin mahdollista luonnon valoja. Hän hakee kauneutta ja kuvaa ihmisen suhdetta luontoon.
Kauneuden äärellä ovat muutkin taiteilijat, jotka Anu joko suoraan tai verkostojen kautta kysyi mukaan. Leenan töiden vierelle Anu osoitti tilan Ulla Korjalan kauniille henkilökuville. Samalle seinälle mahtui vielä maalauksia. Jenni Emilian kasvokuvissa on sekä voimaa että herkkyyttä. Ruskealta seinältä lähdetään vahvimmilla. Taustan valkoisella seinällä on jo herkän haavoittuvaa. Larissa Saloranta kuvittaa lastenkirjoja. Avajaisissa moni selaili myös mukana ollutta kirjaa. Kuvat ovat selkeitä ja kauniita. Sarianne Solio täydentää kauneuden maailmaa keveillä luomuksillaan.

Anu Hedborg onnistui saamaan naapurista hyvin tunnelmat välittävän mallin. Hänen kuvansa ovat keskirivissä vasemmalla ja keskellä.
Kierroksen viimeisenä, Anun jälkeen, on Marika Mustasillan abstrakteja maalauksia. Niissä soi sama elämän ilo ja voima kuin muissakin töissä.A&SK

Jenni Emilian vahvat maalaukset ja Larissa Salorannan kuvitukset täydentävät Elsa Hulkkosen savityöt.

Elsa Hulkkonen pohtii suihkulähteellä rajoittamista ja vapautta.

Jaa artikkeli: