Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kahden mäen valinta

Valkealan Latu järjesti syyskuun ensimmäisenä päivänä retken Helsinkiin. Valintansa mukaan pääsi joko Korkeasaareen tai Linnanmäelle. Liput hankittiin itse. Autossa sai eväiksi maittavia keltaisia luumuja ja pillimehuja.
Matka alkoi sumussa, mutta päivän mittaan lämpeni. Takista tuli turhaa painolastia.
Valitsin vähemmän päätä huimaavan kohteen. Korkeasaareen oli varattu runsaasti aikaa. Halutessa olikin mahdollisuus vaikka kiertää Mustikkamaata. Lämmin sää houkutteli rannoille kymmenittäin ihmisiä. Vilkasta oli myös Seikkailupuisto Korkeessa.

Menomatkalla pysähdyttiin tauolle.

Muutoksia

1889 perustettu Korkeasaaren eläintarha on yksi maailman vanhimmista. Korkeasaari uudistuu lajivalikoimansa puoleen aika ajoin. Vaippapaviaanit löysivät uuden kodin Tanskan Odsherredin eläintarhasta. Niiden sijaan on jo useita vuosia ollut berberiapinoita. Berberiapinaa eli magottia on pieni kaupungistunut populaatio Gibraltarilla. Suurin osa lajin edustajista elää Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä.
Historiallisina aikoina berberiapinoita oli Euroopassa jopa Irlantia myöten. Nykyään niiden uhkana on esimerkiksi salakuljetus lemmikeiksi ja rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Kesällä Korkeasaaressa syntyi kaksi poikasta, ensimmäisinä Suomessa.
Amurinleopardi on yksi maailman uhanalaisimmista kissapedoista. Luonnon geeniperimä on kaventunut. Siihen tuodaan monimuotoisuutta tarhattujen amurinleopardien luontoonpalautusten avulla. Korkeasaarella on tässä oma roolinsa.
Mustamakinaaras siirrettiin ranskalaisesta eläintarhasta Korkeasaareen viime elokuussa. Sitä ja sen tulevaa puolisoa varten remontoitiin tarha Amazonia-talossa.
Korkeasaareen on saapunut uusi täplikäs kissapeto, margai. Tämän kolmekiloisen, kaunisturkkisen ja suurisilmäisen kissan koti on trooppisessa Amazonia-talossa, sillä laji on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikan tiheistä metsistä. Margai on läheistä sukua oselotille ja se on tunnettu myös nimillä puuoselotti ja pitkähäntäkissa. Pieni kissapeto on taitava kiipeilijä. Se osaa laskeutua puusta pää edellä ja voi myös roikkua rungosta hetkellisesti vain yhden käpälänsä varassa.
Korkeasaaren mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi on siirretty Gobin autiomaahan Mongoliaan. Mongolianvillihevonen hävisi luonnosta 50 vuotta sitten. Eläintarhojen ansiosta laji pelastui sukupuutolta. Hanna ja Helmi ovat ensimmäiset Suomesta Mongoliaan palanneet mongolianvillihevoset.

Markhor eli kierteissarvivuohi kulkee rohkeasti vaikeissakin paikoissa.
Näätä on liikkeissään hyvin vikkelä, joten kuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä.
Ruskeakarhu kiipeili aitauksessaan.
Villisiat saivat seuraa.
Metsäpeura levähti loppukesän lämmössä.

Linnanmäellä Taigatta

Linnanmäki aukeni vasta yhdeltä, joten Korkeasaareen lähtevät vietiin ensin. Suurin osa reissuun lähteneistä jäi päiväksi Korkeasaareen.
Linnanmäellä kymmenet laitteet takasivat vauhtia iltapäivään. Kesän uutuuslaite Taiga vie niin paljon tilaa, että sen alta jouduttiin purkamaan useita laitteita. Vesivuoristorata Vonkaputousta ja lastenlaite Kotkotia ei kannata enää Linnanmäeltä etsiä. Taiga on radaltaan 1 104 metrin pituinen. Vaunun huippuvauhti on 106 kilometriä tunnissa. Ajelulla on kestoa minuutti.
Mutta Taigaan eivät Linnanmäelle lähteneet päässeet. 31. elokuuta iltana Linnanmäen toiseksi suosituimmaksi laitteeksi kiirinyt Taiga-vuoristorata jouduttiin sulkemaan. Suosituin laite on puuvuoristorata.
Täpötäysi vuoristoratavaunu pysähtyi lauantaina noin iltakuudelta. Kyydissä olleet ihmiset kävelivät turvasiltaa pitkin maankamaralle. Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankinin mukaan ihmiset eivät olleet vaarassa.
JK

Sierainlaiskiainen käpertyi rentoutumaan.
Pikkumarmosetti on varmasti Korkeasaaren vilkkaimpia asukkaita.
Kilpikonnia on Korkeasaaressa useampaa eri lajia.
Pesukarhu tallusteli rauhallisesti.

Artikkelikuva: Amurintiikerin ruokailu sai runsaasti yleisöä.

Jaa artikkeli: