Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kaksi päivää sulkapalloa

Kaksi päivää sulkapalloa

Sulkapallo

janne
Ti, 26.02.2019 – 11:56

Helmi-kisat 2019 pidettiin junioreille Kuntotalolla lauantaina 23. helmikuuta.

 

 

Yleisten sarjojen kisat jatkuivat vielä seuraavanakin päivänä Haanojan haalilla. Junioriluokkien pelaajat saivat palkinnoiksi mm. pokaaleja, mitaleja ja paikallista lakritsia. Palkinnot Kuntotalolla jakoi Heikki Westerlund

Sulkapalloseuran pitkäaikainen jäsen Keijo Lyytikäinen muisteli ainakin Siiskosen, Mönkkösen ja Henttosen veljesten pelanneen sulkapalloa kesällä 1978 Keskuspuistossa, joka sijaitsee Välikadun vieressä. Vielä samana kesänä perustettiin Kouvolan sulkapalloseura. Yksi perustajista käy edelleen seuran vuoroilla pelaamassa.

Mailat iskeytyivät palloja vasten. Pallot viuhuivat välillä korkealle, joten on hyvä, että Kuntotalon salissa ei katto tule vastaan. Lyönteihin löytyi napakkuutta ja nopeutta kaksin- ja nelinpeleissä. Täpäriäkin palauttamisia näki.

Monen tunnin turnauksen aikana otteluissa pääsivät pisteitä näyttämään sekä aikuiset että itse juniorit. Junioripelaajilla oli mailoja kaksin kappalein ja sulkia purkillinen mukana, joten peleihin oli hyvin varustauduttu. Mailakassit ovatkin leveitä.

 

Toista sataa pelaajaa

Markku Qvick on Kouvolan Sulkapalloseuran juniorien apuvalmentaja. Hän kertoi, että aikuisjäseniä seurassa on tällä hetkellä noin 70 ja junioreita vähän yli 30. Seura on jäsenmäärällä mitattuna keskisuuri. Mm. Helsingissä ja Jyväskylässä on huomattavasti suurempia mahtiseuroja.

Viime vuonna naapurikaupungista kävi junalla kaksi junioria harjoittelemassa seuran juniorivuoroilla, koska täällä harjoitusten aikataulu ja harjoitusseura oli kehityksen kannalta sopivampaa. Muutenkin pelaaminen ja harjoittelu on kehittävämpää, jos saa harjoitella erilaisten vastustajien kanssa. Näin peli ei pääse puuroutumaan omiin uomiinsa. Toki myös parempitasoiset vastustajat ja harjoituskaverit auttavat kehittymään nopeammin.

Helmi-kisoihin on tullut muutamina vuosina kilpailijoita ulkomailta asti. Tänä vuonna kisat kuitenkin pidettiin kotimaisin voimin. Seuran pelaajista Noora Nokkala kuuluu juniorien maajoukkuerinkiin ja kiertää pelaamassa maajoukkuepelejä muutamia kertoja vuodessa ulkomailla asti. Hän on käynyt pelaamassa esimerkiksi Virossa junioriturnauksessa.

Sulkapallon suosio on viime vuosina pikkuisen hiipunut, mutta enää huomattavaa laskua ei ole ollut. Junioripuolella harrastuksen valintaan vaikuttavat vahvasti kaverit. Kaveripiirin myötä sulkapallon pariin tuleekin aina silloin tällöin uusia pelaajia.
– Jos tila on hirveän iso, tarvitaan valmentajia enemmän. Kaikki junioripelaajat ovat eritasoisia, mutta sopivalla ryhmittämisellä yritetään tehdä pelejä mielenkiintoisiksi jokaiselle, Markku Qvick kertoo juniorivuorojen ohjaamisen haasteista.

 

Pelaamisesta

Monet aikuiset ajattelevat, että pitäisi olla huippupelaaja seuraan liittyäkseen. Kilpailemiseen on mahdollisuus, mutta seurassa kuitenkin pelataan harrastuspohjalta. Ajatellaan myös, että seuraan liittyminen tarkoittaa aktivoitumista. Talkootyönä järjestetään kerran vuodessa Helmi-kisat, jotka ovat yksi suuri seuran tulonlähde, mutta muuten seura-aktiiviksi voi ruveta halutessaan, ei pakolla.

Perheen on erityisen kannattavaa kuulua seuraan. Samalla jäsenmaksulla sekä vanhemmat että lapset pääsevät käyttämään seuran pelivuoroja. Osa vuoroista on tarkoitettu junioreille, osa yleisesti kaikille seuran jäsenille. Toisaalta myös säännöllisesti pelaavalle yksittäiselle henkilölle seuraan kuuluminen tulee paljon halvemmaksi kuin joka kerta itse kentän vuokraaminen.  

Pelimahdollisuuden Markku Qvick mainitsi kuntotalolla olevan hyvä. Kovemmalla lattialla sulkapallossa koville joutuvat lonkat, polvet ja nivelet kipeytyisivät herkemmin. 

Sulkapallo on hyvä harraste. Sen pelaaminen on helppoa aloittaa, eikä peli ole aluksi teknisesti vaikeaa. Vaikkapa tennikseen verrattuna tietty perustaso on sulkapallossa helpompi saavuttaa. Sulkapallo on liikuntalajina monipuolinen. Pelistä saa halutessaan nopeaa, mutta toisaalta vähän verkkaisemmallakin tahdilla pelin taktisuudesta saa hyvän ymmärryksen. Harrastaessaan jotain lajia lapsi tai kuka tahansa saa uusia sosiaalisia suhteita. Ja, kun on ensin harrastanut jotakin, on helpompi lähteä harrastamaan muuta, jos ensimmäinen laji ei tunnukaan omalta.

Monelle sulkapallo on tullut tutuksi ulkona pelattavana mökkipalloiluna, jossa saakin hyvää tuntumaa esimerkiksi palloon osumisessa. Sulkapallo on kuitenkin periaatteessa tarkoitettu sisäpeliksi, jolloin sään aiheuttamat elementit eivät pääse häiritsemään.

JK  
 

 

Palkitseminen
Heikki Westerlund jakoi lapsille palkintoja moneen otteeseen päivän 
aikana.

 

Jaa artikkeli: