Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kanahaukka pääsi vainosta

Kanahaukka pääsi vainosta

Kanahaukka

janne
Ma, 11.03.2019 – 19:22

Viikon 11 luontoääni Yleisradiossa

Kanahaukkaa pidettiin vielä 1970-luvulla erämetsän rosvona, mutta asenteet ovat vähitellen muuttuneet. Niin saalistajat kuin niiden ravintokohteetkin ovat vähentyneet metsärakenteen pirstoutumisen ja yksipuolistumisen vuoksi. Tässä tilanteessa niin kanahaukat kuin kanalinnutkin ovat kärsineet.

Kanahaukka saalistaa nykyään sellaisiakin lajeja, joita pidetään riistanhoidon kannalta vahingollisina. Varislinnut, oravat ja pikkupedot ovat haukkojen saaliita silloin, kun riista on vähissä.

Metsien havupuuvaltaisuus kertoo sopivista kanahaukkamaastoista, puuston järeys lajin pesimämahdollisuuksista.

Lintuatlastutkimuksen mukaan kanahaukka on pesinyt 2000-luvulla Valkealassa lähes kaikissa 10×10 kilometrin tutkimusruuduissa. Suojelusyistä laji on silmälläpidettävien listalla.

Taajamat ja kaupungit houkuttelevat talvella varsinkin nuoria kanahaukkoja, joiden saalistuskyky on heikko ja kuolleisuus korkea. Yhä useammin kanahaukka uskaltautuu taajamissa myös pesimäpuuhiin, jos sopiva suojaisa metsikkö löytyy.

Kanahaukan kiihkeä keväthuuto kuuluu yhä erämaan tunnelmaan. Laji on nykyään rauhoitettu, mutta häiriöt keväällä johtavat usein pesinnän epäonnistumiseen.
 
• Markku Paakkinen

 

Jaa artikkeli: