Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kaneja Meksikotalolla

Suomen Lemmikkikanit ry järjesti lemmikkikaninäyttelyn Kouvolankylän vapaapalokunnantalolla, joka myös Meksiko-talona tunnetaan. Aamupäivällä aloitettiin arvostelut. Iltapäivällä jaettiin palkinnot.
Näyttelyn vastuuhenkilö Maiju Hyvärinen kertoi, että kaneja oli tällä kertaa ilmoitettu hieman yli kolmekymmentä. Koronaohjeistus ja kanien virussairaudet, rhd ja myksomatoosi karsivat jonkin verran näytteilleasettajia. Kaneja on yleensä 50-70. Väkimäärää Maiju pitää mukavana. Koko ajan oli tasaista virtaa, vaikkakin normaalia vähemmän. Näyttely järjestettiin 3. lokakuuta.


Harrastamista

-Päivä meni mukavasti, sponsorit olivat lähteneet hienosti mukaan hankalasta vuodesta huolimatta, buffassa riitti virvokkeita ja Pohjois-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen arpamyynti kävi kuumana, Maiju Hyvärinen kiittelee.

-Jokaisen tuomaroinnin jälkeen tuomari Elena Suomela kertoi yleisölle kyseisestä kanista huomiot. Se oli mukava lisä. Normaalisti tuomarit eivät tätä tee. Tämä toki vie hieman lisäaikaa, Maiju Hyvärinen mainitsee.
-Kouvolan näyttelyt jatkuvat yhdistysten osalta ensi vuoden puolella. Suomen Lemmikkikanit ry toivottaa kaikki kanien omistajat lämpimästi näyttelyihin mukaan. Harrastus on mukava lisä kanin kanssa yhdessä touhuiluun, saa uusia ystäviä, pääsee tutustumaan eri rotuihin ja saa arvokkaita vinkkejä oman kanin hoitoon tuomareilta arvostelulapuista. Näihin näyttelyihin pääsevät osallistumaan ihan kaikki yli kahden kuukauden ikäiset kanit rotuun katsomatta, Maiju vinkkaa.
Suomen Lemmikkikanit ry:n infopisteeltä sai lisätietoa, ja pupuja pääsi paijaamaan. Näyttelyssä oli mahdollista hankkia kanilleen tatuoinnit joko toiseen tai molempiin korviin. Pientä maksua vastaan sai kaninsa mukaan väliaikakisaan. Siinä kanit söivät vauhdilla porkkanoita ja nopein pupeltaja voitti.
Yleisö sai äänestää oman suosikkinsa näyttelyn kaneista. Katja Jokinen otti vastuulleen ilmoittautumisten hoitamisen.

Utopian Salminen (taustalla) ja Cafe Au Lait odottavat pääsyään tuomaripöydälle. Molemmat ovat rodultaan belgianjättejä, joka on suurin kanirotu. Kuva Maiju Hyvärinen

Myksomatoosi

Ruokavirasto tiedotti 24. heinäkuuta, että kaniinien myksomatoosia todettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Eläintauti havaittiin Espoosta kuolleena löytyneestä villikaniinista. Myksomatoosin aiheuttaa kaniineilla myksoomavirus. Tautia esiintyy ympäri maailmaa Euroopassa, Amerikoissa ja Australiassa.
Virus on vakava uhka niin kesyille kuin villeillekin kaniineille aiheuttaessaan vakavaa sairautta, joka ilmenee muun muassa pään turvotuksena, silmäluomien märkivänä tulehduksena ja nahkaan muodostuvina patteina. Levitessään tauti voi tappaa suuria määriä. Muille eläimille tai ihmisille viruksesta ei ole vaaraa. Rusakko ja metsäjänis voivat kuitenkin saada tartunnan. Kaniinien välisissä kontakteissa viruksen leviäminen on mahdollista. Kesäaikaan virus leviää hyönteisten, erityisesti sääskien mukana.
Teksti: Janne Kousa

Artikkelikuva: Belgianjätti Puna-Apilan Kukkuu haukottelee. Kuvaaja Tiina Salmi

Palkintopöytä, Kuvaaja Katja Jokinen
Jaa artikkeli: