Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kannanotto: Järjetön uudistus

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen pitää henkilötunnuksien uudistamista järjettömänä ja tarpeettomana. Hallitusohjelmassa linjataan, että henkilötunnukset muutetaan siten, ettei niistä käy jatkossa ilmi henkilön ikä tai sukupuoli.
Projektit, joissa ihmisistä tehdään sukupuolettomia ja iättömiä, ovat etenkin koronatilanteen rinnalla täysin merkityksettömiä.
– Uudistus on ennen kaikkea ideologinen, eikä siten yksimielinen. Eduskunnassa pitäisi käsitellä nyt lähinnä välttämättömiä, koronaa ja sen seurauksia koskevia asioita, Turtiainen sanoo.
Finanssiala esitti huolensa, koska uudistuksen taloudelliset vaikutukset ovat heidän laskelmiensa mukaan jopa miljardiluokkaa.
Kustannuksia syntyy niin julkiselle kuin yksityisellekin sektorille kaikille niille, joilla on henkilötunnuksia sisältäviä rekistereitä tai järjestelmiä. Uudistus syventäisi talousahdinkoa.
Asiaa valmistellut työryhmä esittää, että uudet henkilötunnukset otetaan käyttöön porrastetusti vuodesta 2023 alkaen niin, että siirtymäkausi päättyy 2027.
Turtiainen kyseenalaistaa myös uudistuksen toimivuuden. Yksi ajatus henkilötunnuksissa on, että henkilö tunnistaa oman tunnisteensa ja hänet voidaan tunnistaa tunnuksesta. Jos tunnukset ovat vain satunnaisia numeroita, tulee varmasti paljon virheitä, kun omaansa ei tunnista esimerkiksi virallisista papereista.
Lisäksi Ano Turtiainen kysyy, miten uusista tunnuksista voidaan tunnistaa henkilö, jos niistä poistuu vähäisetkin tunnistetiedot, eli ikä ja sukupuoli.

Jaa artikkeli: