Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kannanottoja: Elpymisrahasto, ym.

Elpymisrahasto huonon taloudenpidon paikkaajaksi
Elvytyspaketin, 750 miljardia euroa (390 mrd. avustuksia, 360 mrd. lainoja), suurimpia saajia ovat Italia, Espanja, Ranska, Kreikka ja Portugali. Italia saisi 28 % eli 210 mrd., josta 81 mrd. lahjarahaa. Espanja saisi 140 mrd., josta 73 mrd. lahjaksi. (Kauppalehti 22.7.) Siis rahaa maille, joissa Eu:n budjettisääntöjä ei ole vuosikausiin noudatettu, ei myöskään EU-mahtimaa Ranskassa.
On muistettava, että EU-maat ovat jo huhtikuussa sopineet 540 miljardin koronahätälainoista. Italia on jäänyt odottamaan ilmaisia avustuksia. Suomen laskennalliset maksut 390 miljardista eurosta olisivat alustavan arvion mukaan 6,6 miljardia euroa ja sitä maksettaisiin vuoteen 2058 saakka. Tämä on vasta päänavaus, EU maiden yhteisvastuullinen velka jää unionin työkalupakkiin.
Suurempi ongelma on Italian velka, yli 2400 mrd. sekä Espanjan 1200 mrd. Nämä velkaantumiset ovat olleet jo vuosia EU:ssa tiedossa. Sanktiomenettelyihin ei ole ryhdytty EU vastaisuuden pelossa. Ranska ja Saksa ovat ottaneet tietoisen riskin luotottaessaan raskaasti velkaantunutta Italiaa ja Espanjaa. Suomalaisilla veronmaksajilla ei ole osuutta eikä arpaa heidän välisiin sopimuksiin ja rahaongelmiin. Italian asukasluku 61, Ranskan 67, Espanjan 47 miljoonaa. Raskaasti verotettu 5,5 miljoonan Suomen kansa joutuu avustamaan kotitalouksiltaan rikkaampia, matalan veroasteen etelän maita. Jo oma kansallinen koronavelkamme aiheuttaa 19 miljardia lisävelkaa.
Veronkeruu Italiassa on erityisen tehotonta; veronkierto, harmaa talous, mafia ja korruptio ovat maan tapa. Italian mafian vastainen tutkimusvirasto DIA varoitti 17.7., että mafia laatii jo strategioita päästäkseen käsiksi Euroopan unionin satojen miljardien eurojen elvytyspakettiin, kertoo uutistoimisto AP. DIA:n mukaan mafia voisi päästä rahoihin käsiksi muun muassa korruption kautta sekä hyödyntämällä Italian hidasta ja tehotonta byrokratiaa. Iltalehti 21.7.2020
Elvytyspaketti kiristää hyvin hoitaneiden, mm. Suomen elpymistä. Sopimuksen laiha lohtu se, että saimme pitää maataloustuet ennallaan. Valtteri Ahti, Danske Bank: ”Tämän elvytyspaketin myötä siirrytään tulonsiirtounioniin, jossa ”rikas pohjoinen” maksaa etelän menoja. Miten tämä perustellaan veronmaksajille Suomessa? Vaarallisinta on, että nyt avataan Pandoran lipas, jäsenmaiden massiivisille yhteisille veloille ja EU-verotusoikeudelle. Uusia veroja voidaan aina keksiä kun etelä tarvitsee rahaa.”
Tiedossahan on, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo pitkään esittänyt euroon kuuluville maille yhteistä budjettia, yhteistä valtiovarainministeriä, veronkantoa ja yhteisvastuun lisäämistä jäsenmaiden kesken. Ei ole yllätys, että Macronin mielestä integraatiota pitää vähin äänin syventää ja ottaa aimo askel kohti liittovaltiota. Mahdollistiko nyt korona tämän unelman toteutumisen?
Tällaisella politiikalla talouskriisi on ja pysyy Välimeren EU-maissa. Nyt se tulee täydellä voimalla meillekin, jos antaudumme muiden määräiltäviksi. Tätä menoa meistä on oikeasti tulossa Pohjolan Kreikka. Luottoluokittaja Fitch varoitti Suomea omassa raportissaan kuukausi sitten velkaantumisesta. Elvytyspaketti on tukipaketti, jolla pidetään euroa pystyssä. Pitäisi puuttua siihen perimmäiseen valuvirheeseen eurossa: siellä on maita, jotka eivät oman taloudellisen tilanteensa ja ennen kaikkea fiskaalisten perinteidensä vuoksi kuulu sinne. Yhteisvaluutta on itse asiassa euroalueen taloudellisen kehityksen jarru, sillä se pakottaa tukemaan rapakuntoisia maita taloutensa paremmin hoitaneiden maiden lompakosta.
Raimo Sailas HS 1.9.2015 kolumnissaan Epäonnistunut eurohanke tarvitsee ihmeen: ”Välimeren maissa korruptio, veronkierto ja nepotismi ovat syöpyneet syvälle yhteiskuntien rakenteeseen – Italian mafiasta puhumattakaan – sitä ei vuosikymmenissä muuteta”.

Airi Pulkkinen

Kritiikin hämmästelyä ja puoluetoverien syyttelyä
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee keskustan europarlamentaarikon Mauri Pekkarisen ja opposition EU:n elpymispakettia kohtaan esittämää kritiikkiä. Hänen mielestään kritisoivat poliitikot ovat unohtaneet, että EU:ssa on yhteiset sisämarkkinat.
– Kritiikkiä esittävät tahot eivät ole esittäneet omia vaihtoehtojaan tälle paketille. Suomi onnistui neuvotteluissa näkemykseni mukaan niin hyvin kuin oli mahdollista. Itse olen myös äärimmäisen tyytyväinen maaseudun saamaan 0,5 miljardin euron lisärahoitukseen, jonka suurimpana maksajana toimii vastaavasti pääkaupunkiseutu. Paketti oli kokonaisuudessaan pienimuotoinen keskustalainen lottovoitto, mutta siltikin jotkut poliitikot jaksavat mököttää.
Keskustan europarlamentaarikko Pekkarista Kärnä kehottaa nukkumaan muutamankin yön yli ennen seuraavia kommentteja. Hän haukkuu puoluetoveria Paavo Väyrysen kaltaiseksi besserwisseriksi, hyppäämisestä oikeistopopulistien kelkkaan ja taistelun Suomen maaseutua vastaan aloittamisesta.

Kommentti
Vaihtoehtoja ovat: ei mitään ylimääräistä tukipakettia, kohtuullinen tai Englannin esittämä eli sanoutuminen täysin irti holtittomasta taloudenpidosta.
Mauri Pekkarinen kyseenalaistaa tulosta tekevien jättiyritysten suuret investointituet.
Maaseutu saisi haluttaessa suuremmat tuet, jos Suomi ei maksaisi Etelä-Euroopan maiden velkoja Keski-Euroopan pankeille ja velkaantuisi unionin jäsenyyden vuoksi.
Ilman populismia eli kansan tahdon kuuntelua tai sen vakuuttamista kukaan poliitikko ei tule valituksi. Suuri osa vain hylkää kansan mielipiteen valtakaudeksi. Euroopan taloudenpitoa tai suurvaltaa suurin osa Suomen kansasta ei hyväksy.

  • toimitus

Eduskunta koolle valtioneuvoston tiedonantoa varten

Käynnissä olevat tapahtumat ovat historialliset ja niillä on kauaskantoiset seuraukset niin EU:n liittovaltiokehityksen kuin Suomen talouden kannalta.
EU:sta ollaan tekemässä entistä selkeämmin tulonsiirtounioni, jossa taloutensa paremmin hoitaneet maat laitetaan maksumiehiksi huonommin taloutensa hoitaneille.
Suomalainen veronmaksaja laitetaan kirjaimellisesti omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden maiden matalamman verotuksen.
EU on ottamassa näitä tulonsiirtoja varten ensimmäisen yhteisen velkansa ja perustamassa itselleen uuden verotusoikeuden.
Suomi uhkaa luisua julkisessa keskustelussa totuudenjälkeiseen aikaan, jossa totuutta EU:n toiminnasta vääristellään. Samalla oikeusvaltioperiaate on Suomessa uhattuna.
Pääministeri Marin on todennäköisesti perustuslakia rikkoen ja perustuslakivaliokunnan lausunnon (PeVL 16/2020) oikeudelliset reunaehdot ohittaen toiminut oikeudellisesti kestämättömällä tavalla. Perustuslakivaliokunta on myös edellyttänyt EU:n uudesta suunnasta laajaa kansalaiskeskustelua. No-bailout -säännön rikkomisen on katsottu aiemmin olleen vastoin EU:n perussopimuksia. Se on myös vastoin Marinin hallitusohjelman omaa kirjausta.
Hallitus on asettanut muiden EU-maiden edun oman maansa edun edelle.
Elämme moniäänisessä demokratiassa ja hyvä niin – samalla ymmärrämme, että moni tukee hallituspuolueita vaikka mitä tapahtuisi. Politiikassa voi ajautua poteroihin, mutta periaatteellinenkaan tuki tietylle puolueelle ei saa mennä totuuden edelle. Mustaa ei saa valkoiseksi. Suomea viedään EU:ssa kuin litran mittaa.
Kutsumme koko Suomen kansan yhdessä puolustamaan oikeudenmukaisuutta, itsenäisyyttä ja omaa demokratiaamme.
Kaikki meille tärkeät asiat kuten vanhustenhoito tai koulutus, alistettiin toissijaiseksi EU:n solidaarisuuden käsitteen alle – solidaarisuuden, mikä tällä kertaa tarkoittaa Etelä-Euroopan kriisimaiden ja Keski-Euroopan pankkien etua.
Esitämme, että eduskunta kutsutaan pikaisesti koolle valtioneuvoston tiedonantoa varten, jotta koko eduskunta voi käydä keskustelun tilanteesta ja että myös oppositiota kuullaan.
Suomen maatalous ei tule hyötymään elvytyspaketista mitään, vaan tuella kompensoidaan aiempia leikkauksia. Sitä paitsi Suomi maksaa rahoituskauden aikana lisää EU-nettomaksuja vähintään 700 miljoonaa ja saa takaisin vain 500 miljoonaa maaseudun kehittämiseen.
Vientimme ei hyödy elvytysvälineeseen maksetuista miljardeista merkittävästi. Pikemmin tämä hyödyttää Saksan teollisuutta ja Ranskan pankkeja.
Kyseessä on suuri ja monimutkainenkin kokonaisuus. Kilpailukykymme heikkenee, kun Suomi joutuu todennäköisesti tekemiensä lahjoituksiensa vuoksi nostamaan ennestään korkeaa veroastettamme entisestään. Tämä vain siksi, että joudumme maksamaan miljardeja Etelä-Euroopan maille ja takaamaan lainoja.
Mikäli pääministeri Marin ei tahdo saattaa näin historiallista päätöstään pikimmiten koko eduskunnan käsiteltäväksi, se paljastaa hallituspuolueissa vallitsevan arvomaailman.
Jos hallitus ei tahdo eduskuntaa koolle, Suomen demokratia uhkaa siirtyä askeleen huolestuttavampaan suuntaan.
Euroopan parlamentti on tänään kutsuttu istuntoon keskustelemaan tilanteesta ja näin tulee toimia myös Suomessa.
Pääministeri ei saa valtiopäivien istuntotaukoa hyväksikäyttäen pyrkiä ohittamaan vallankäytössään eduskuntaa, joka toimii kansan valitsemana korkeimpana päättävänä elimenä.

Perussuomalaisten
eduskuntaryhmä
Helsingissä 23.7.2020

Jaa artikkeli: