Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kannanottoja

Kansalaisia tulee kuunnella

Avoin kirje päätöksentekijöille:

Olemme täällä Vuohijärvellä todella huolestuneina lukeneet kaupungin tekemistä päätöksistä.

Siksi tuon oman näkemykseni asioihin ja toivon, että kerrankin kuuntelette myös kuntalaisia, hehän teidänkin kokouksenne ja eräiden palkat maksavat.

Päätökset on tehty pöytien ääressä yhtään tuntematta paikallisia olosuhteita.

Me olemme valmiit osallistumaan talkoovoimin osaan niistä kustannuksista, joista kaupunki ei selviä. Samalla toivotan tervetulleiksi talkoisiin ne Valkealan kunnan entiset päättäjät, jotka liittivät meidät Kouvolaan. Samalla todentaisivat päätöstensä mielettömyyden.

Mitkä ovat esimerkiksi Horpunrannan kaupungille aiheutuvat kustannukset? Kyläyhdistys on nytkin hoitanut suurimman osan rannan kunnosta.

Horpunranta on paljon laajemminkin käytössä kuin vain kyläasukkaille. Jos vähänkin katselee Kouvolan karttaa, huomaa kyllä Selänpään ja Anttilan ”kuivuuden”.

Jäärata tehdään talkoovoimin. Mikä hinku kaupungilla on tämänkaltaisiin nippelisäästöihin?

Hiihto on suomalaisten kansallisurheilua. Lumi ei maksa mitään.

Toivon vilpittömästi, että voitte tulla tänne Vuohijärvelle keskustelemaan ja kuuntelemaan ne tosiasiat, jotka puoltavat jo tehtyjen päätösten, jos ei kokonaan perumista, niin ainakin lieventämistä.

Lopuksi haluan vastauksen muutamaan kysymykseen.

Mikä on kustannusrakenne näistä säästöpäätöksistä, joissa voidaan yhdessä muodostaa mielekäs rakenne?

Miksei päätöksiin johtavista asioista käyty keskusteluja veronmaksajien kanssa?

Mikä on kyläkummin ja aluetoimikunnan rooli? Miksei esim. kumpikaan taho ole ollut yhteydessä kyläläisiin?

Mikä on itseasiassa tämä aluetoimikunnan rooli kunnassa, jos näin tärkeät asiat ei kuulu sen toimenkuvaan?

Paljonko jo tänä vuonna on ollut aluetoimikunnan kustannukset ja mikä on ollut vastaavasti hyöty kuntalaisille?

Paljonko Manskin kustannus on päivää kohti?

Kumpi on kaupungille tärkeämpää: kuntalaisten hyvinvointi ja kunnossa pysyminen vai prameilu ja kerskakulutus?

Kalevi Siikonen, Vuohijärvi

Tiukempi ote villisioista

Suomen luonnolliseen riistakantaan kuulumattoman villisian leviäminen Suomessa on pysäytettävä. Ruotsissa käsiin räjähtänyt villisikakanta on aiheuttanut suuria vahinkoja erityisesti maataloudelle ja liikenteelle, ja samat seuraukset voivat toteutua myös Suomessa. Koska kyseessä on vieraslaji, ei sillä ole Suomessa juurikaan luonnollisia uhkia, jotka vähentäisivät kantaa. Lisäksi villisiat lisääntyvät nopeasti, ja niitä tulee jatkuvasti Venäjältä lisää.

Villisian maataloudelle ja liikenteelle aiheuttamaa haittaa kuitenkin vielä paljon suurempi uhka on afrikkalainen sikarutto, tauti, joka leviää villisikojen kautta, ja jota myös ihmiset voivat levittää. Näemme, että jos rutto pääsee leviämään Suomeen, seuraukset kotimaiselle lihantuotannolle olisivat katastrofaaliset. Tuhansia terveitä sikoja jouduttaisiin lopettamaan taudin leviämisen estämiseksi, ja kansantaloudelliset seuraukset olisivat valtavat.

Taudin leviäminen Suomeen on vain ajan kysymys, jos ei ryhdytä määrätietoisesti ennaltaehkäiseviin toimiin taudin estämiseksi. Siksi villisikojen ruokinta paikoilta, joissa ei metsästetä, tulisi kieltää ja villisikojen metsästys vapauttaa täysin. Ehdotamme näytepalkkion korottamista sekä näytteiden oton kouluttamista riistanhoitoyhdistyksille, joiden alueella on villisikoja. Trikiinitestejä ja lihan laatutestejä tulisi tukea niiden riistanhoitoyhdistysten alueilla joilla kanta on liian suuri, jotta riistaliha olisi myyntikelpoista.

Korostamme, että näillä toimilla ei ole tarkoitus täysin hävittää koko villisikakantaa, vaan tavoite on pitää kanta niin harvana, että afrikkalaisen sikaruton leviäminen itärajalta villisikojen kautta estetään.

KD Nuoret

Erilaista ajattelua!

Joskus tuntuu, että elän väärällä aikakaudella. Jotkut ihmiset ovat mielestäni vieraantuneet luonnosta ja pahasti.

On ihmisiä,

• joiden mielestä maidon juonti ja lakupiiput pitää kieltää, mutta kannabiksen käyttö on jees ja siihen voi kannustaa.

• joiden mielestä kotieläinten pitäminen ruuaksi on kauhea asia, mutta he pitävät lihaa syöviä lemmikkejä.

• joiden mielestä eläinten tappaminen on väärin, mutta se koskee vain riittävän söpöjä eläimiä, ei soijanviljelyssä kuolevia eläimiä tai vaikkapa rottiakaan.

• jotka syyllistävät kaikki kotieläintuottajat eläinten huonosta kohtalosta, ja silti he voivat pitää lemmikkinä koirarotuja, joista 90 prosenttia kärsii ylijalostuksen tuomista hengenvaarallisista hengitysvaikeuksista.

• joiden mielestä kotimaisen kalan syöntiä pitäisi lisätä, mutta kalaa ei silti saisi ammattikalastaa eikä kasvattaa ympäristösyistä. Sen sijaan kala mielellään pyydystetään koukkuun ja sitä roikotetaan, kuvataan ja päästetään haavoittuneena takaisin. (Mitäpä jos joku tekisi vastaavasti jäniksille?)

• joiden mielestä maaseudun vanhoilla autoilla ei pitäisi saada ajaa, mutta itse he lähtevät jopa monta kertaa vuodessa lentäen kaukomaille.

• joiden mielestä puun ja turpeen poltto on kamalaa, mutta kivihiilestä ei puhuta mitään.

• jotka haluavat päästä eroon 400 000 vuotta vanhasta taidosta: tulen hyödyntämisestä, mutta he eivät muista, että jokaisen elimistössäkin tapahtuu palamisreaktio.

• joiden mielestä porukka pitää keskittää isoihin kaupunkeihin ympäristösyistä, vaikka hiilijalanjälki on silloin tutkitusti suurempi ja betonirakentamisen ympäristövaikutukset unohdetaan tyystin.

• jotka kyseenalaistavat jo puutuotteetkin. Heillä on tavoitteena museoida lisää metsiä, eivätkä he kysy, miten ekologisia vaihtoehtoiset tuotteet olisivat.

Monella näitä luuloja omaavilla olisi nyt syytä käydä maatiloilla, kasvi- ja kotieläintiloilla juttelemassa ja pohtimassa, onko fiksua ajaa meidän tuotantomme alas ja tuoda ruoka muualta. Siellä voi kuulla, miten suomalainen tuotantotapa eroaa ulkomaisesta.

Niin monella olisi syytä kävellä metsään, mennä tulille, nauttia eväitä ja jutella metsästäjien kanssa, mitä luonnossa oikeasti tapahtuu. Siellä joku voisi kertoa, miten suuri osa metsäkanalinnuista menehtyy talvisin tai miten susi raatelee saaliinsa. Että kaikki ei olekaan niin kuin Walt Disneyn piirretyissä.

Pistän toivoni Keskustan hyvien linjausten lisäksi maaseudun mainioihin nuoriin. Yksi heistä päräyttää joka aamu mönkijällä hoitamaan hevostaan ennen kouluun lähtöä, toinen ampui 12 vuotiaana ekan hirvensä. Kunpa näiden mielipiteitä saisi välitettyä ilmastoahdistuksesta ja syömishäiriöistä kärsiville helsinkiläisnuorille. Maalle muutto voisi korvata kannabiksen.

Anne Kalmari, kansanedustaja (kesk)

Jaa artikkeli: