Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kansalaisaloitteita

Kävin kesän alussa vilkaisemassa, millaisia kansalaisaloitteita on meneillään.

Viime aikojen nopeimman startin on ottanut aloite, jossa vaaditaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista. Tämän julkaisuun mennessä aloite on jo saavuttanut vaaditun 50 000 kannattajan ylityksen.

Eläinten suojelu on joskus tarpeen, kun kanta uhkaa hävitä. Jos helposti lisääntyvä laji suojelulla sitten nopeasti elpyy, metsästyksen aloittaminen yhtä nopeasti on ainoa keino pitää kanta aisoissa ja estää tuhot ihmisten ja muiden eläinten ruokaturvalle. Uskon, että jokainen viljelijä ainakin Itä-Suomessa on käynyt aloitteen heti allekirjoittamassa.

Nopeasti täyttyivät myös vaatimukset hoitajien palkkatason korottamisesta.

Ihan samaan tahtiin ei yllä, vaikka melko hyvän alun (liki 7 000 viikossa) on saanut 11 lääkärin tekemä aloite, jossa vaaditaan 5G-verkon rakentamisen pysäyttämistä, kunnes sen vaikutukset luontoon ja ihmisiin on riittävästi selvitetty. Ei siis vaadita ehdotonta estämistä vaan tutkimustiedon rehellistä käyttöä ja terveyden asettamista teknisen kehityksen edelle. Toiveena uskoakseni on, että ehditään löytää turvallisempia keinoja ja taajuuksia edistää teknologiaa.

Aloite puhuu langattoman teknologian pulssimaisesta mikroaaltosäteilystä. Tutkimustietoa on jo muualta, monen mielestä riittävästi. On esimerkiksi aika kosmeettista kampanjoida ötökkäpesiä ja kukkaniittyjä, jos samaan aikaan tuhotaan pölyttäjiä säteilyllä. Suomessa sallituilla taajuuksilla tehdyt kokeet näyttävät selvästi säteilyn vaikutukset esimerkiksi mehiläisiin.

Lääkärit uskovat, että säteily aiheuttaa ihmisilläkin vaurioita esimerkiksi hermostoon ja immuunipuolustukseen. Tutkijat varoittavat muun muassa ihosyövän ja silmäsairauksien kasvusta. Kiireisimmin lääkärit ovat huolissaan potilaistaan, joilla on sydämentahdistin. Niiden osalta turvarajat on kaikki jo ylitetty.

Yksi hämmästyttävimmistä oli Valkeakosken vihreiden aloite, jossa vaaditaan naapurin kuulemista, jotta omasta metsästään saisi kaataa puita. Siinä rinnastetaan metsänhoito kunnan maankäytön muutoksiin. Siis onko uusiutuvien puiden kaataminen sama asia kuin jos otetaan maasta soraa ja muutetaan maan muotoja tai rakennetaan tehdas?

Ei hassumpi laki saada tontin ympärille 100 metrin suojapuusto. Pitäisikö sitten kuitenkin kysyä tarkemmin niiltä naapureilta, saako talo tai mökki sijaita heidän metsäpalstojensa naapurissa? Olipa onni, ettei haluttu laki ollut ainakaan vielä viime vuonna voimassa. Olisi voinut tulla naapureilta sanomista. Entä jos metsänaapurit haluavat myös sadan metrin suoja-alueen rakennukseen? Ainiin, monet vihreäthän taitavat haluta, että kaikki asuvat kaupungeissa ja maaseutu suojellaan ihmiseltä. Se olisi varmaan seuraava lakiesitys. Alku ei tosin näytä siltä, että suomalaiset laajoin joukoin ymmärtäisivät byrokratian ja naapurin oikeuksien näin laajamittaista kasvattamista.

Vähiten kannatusta (3 ensimmäisen kahden viikon aikana) on saanut aloite, jonka mukaan kukaan maaliskuun alun jälkeen työttömäksi jäänyt ei maksaisi veroja ennen kuin saa taas työtä. Edes työttömäksi jääneet eivät ehkä halua, että heitä pidempään työttömänä olleet maksavat veroja, joita heidän ei tarvitse.

Tätä kirjoittaessani ehti vuorokausi vaihtua ja uusi aloite ilmestyä. Aloite olisi voinut olla selkeämmin muotoiltu ja laajempi. Jos tämä saa riittävän kannatuksen, eduskunnalle jää aika paljon väljyyttä muotoiluun, kun aloitteen tavoitteena on vain keinotekoisten hajusteiden käytön vähentäminen yhteiskunnassa. Ehkä tämäkin asia jossakin vaiheessa menee läpi. Onhan tupakan polttaminen jo kielletty paikoissa, joissa muut ihmiset joutuisivat savulle altistumaan. Suomessa on vain vielä kemianteollisuus kovin vahvaa. Tupakkaa meille ei ole taidettu ainakaan suuressa mittakaavassa kasvattaa. Eivätkä kaikki ole vielä yhtä alttiita kaikille kemikaaleille. Tämä taitaa olla niitä aloitteita, jotka taistelevat aikarajan kanssa.

Auli Kousa, päätoimittaja

Jaa artikkeli: