Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kansalaisopiston kuulumisia

Kansalaisopiston kuulumisia

Panda

janne
La, 30.03.2019 – 11:12

Kansalaisopiston vuosi on taas vierähtänyt hengen- ja kropantuotoksia työstäen. Yleisö on voinut jo tutustua tuotoksiin.

Kansalaisopiston pitkäaikainen rehtori Hanna Hatva jäi eläkkeelle 13. helmikuuta. Hanna toimi rehtorina vuodesta 2003 asti. Hän kehitti toimikaudellaan Kouvolan kansalaisopistoa, jättäen seuraajalleen inspiroivan ja elinvoimaisen oppilaitoksen. 

 

Monipuolista opetusta 

Tänä keväänä ovat opiston ruokakurssilaiset tutustuneet esimerkiksi Japaniin keittoineen ja susheineen. Osa opetuksesta tapahtuu Valkealan yläkoulun opetuskeittiössä. 

Kouvo-nimen yksi alkuperä viittaa metsän kuninkaaseen ja erämetsien suurimpaan petoeläimeemme karhuun. Metsän omena ja mäkiukko kuuluvat karhun kiertoilmauksiin.  Karhu toimii muun muassa kosmisena äitijumalattaren arkkityyppinä edustaen elämän kiertokulkua, hedelmällisyyttä ja äitiyttä. 

Kansalaisopistossa karhu on ollut yksi kuvataiteen ainealueen lukuvuoden teemoista. Käsityötaidekoulussa on käytetty luonnosta löydettyjä materiaaleja muun muassa painolaattoina kankaanpainoon.      

Kansalaisopistossa opetetaan esimerkiksi viroa, venäjää ja viittomakieltä. Oppikirjojen uudistamisella vastataan ajan haasteisiin lähivuosien sisällä. Verkkomateriaali korostuu uusissa materiaaleissa.

Nuoret ovat löytäneet ompelemisen hurmoksen. Hienosti otettiin vastaan esimerkiksi Ompelua muksut matkassa -kurssi, jolle oli järjestetty lastenhoito. Tunikoita ja mekkoja -kurssilla oli niin suuri kysyntä, että sille järjestettiin rinnakkaiskurssi.

Sokkokurssilla aihe ja opettaja tuli opiskelijoille yllätyksenä. Kurssi täyttyi heti, joten uskallusta riitti. Kurssilla tehtiin kirjomalla koruja ja ompelemalla farkuista tilkkutöitä Salla Pesosen ja Milja Järvensivun ohjauksessa. 

Uusi aluevaltaus tietotekniikan puolella oli Kaisa Hirvikosken Lystiä kuvankäsittelyä -kurssi.  Tarkoituksena on, että opittuja taitoja hyödynnetään jatkossa esimerkiksi vaateompelussa. 

Kansalaisopiston tietotekniikkakoulutuksen uutena koulutusmuotona tarjotaan internet-markkinointiin ja verkkokauppojen suunnitteluun liittyvä koulutusta. Tietotekniikkaan saa yksilöopetusta. Opistolle voi opiskelija tuoda esimerkiksi oman älylaitteensa.
Musiikkiopetusta on kaiken ikäisille aina muskareista veteraanipelimanneihin ja karaokesta soitinopintoihin. Lisäksi maksuttomissa yleisluennoissa on ollut musiikkiaiheisia luentoja.  

 

Tapahtumia
 

Näyttelyitä on eri puolilla kaupunkia. Maaliskuista aikuisten kuvataiteen ja muotoilun ryhmien näyttelyä seurasi Kustaan galleriassa kuvataide- ja käsityötaidekoulun näyttely. Huhtikuussa nähdään kädentaitajien tuotoksia. Kouvolan  kansalaisopiston kädentaitoryhmien yhteisnäyttelyssä pääkirjastossa on huhtikuussa esillä kudontaa, huonekaluverhoilua, tilkkutöitä ja kirjansidontaa. Lisäksi näyttelyjä on esimerkiksi Kouvola-talolla. 

Huhtikuisella luennolla pohditaan, ovatko unet Jumalan puhetta. Luennoitsijana on unitutkija ja filosofian tohtori Olavi Moilanen.
Toukokuussa järjestetään perinteiset tavaranvaihtopäivät. Se on Kerkko-verkoston järjestämistä tapahtumista suosituimpia. Esimerkiksi itselle tarpeettomia tavaroita voi tuoda ja valita itselle käyttökelpoista tavaraa. Rahaa ei tarvita.

Nuorten produktioryhmän esintyjien omat ideat ovat olleet lähtökohtana ”Olipa kerran me”- esitykselle, joka nähdään kahdesti huhtikuussa Kuusankoskitalon Voikkaa-salissa.

JK

 

Otsikkokuvassa Kustaan galleriassa nähty Aino Vaijan panda loikoilee. 

Jaa artikkeli: