Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kansanlaulujen keinuntaan

Lauluyhtye Keinu on lahtelainen a cappella –yhtye, joka perustettiin Lahden konservatoriolla jouluna 2009. Pian kymmenen vuotta täyttävä yhtye oli yksi Kouvola-talon Simelius-salin esiintyjistä Taiteiden yönä, 9. elokuuta.
Esiintymisasuista saattoi jo päätellä konsertin tunnelman vievän kansanlaulujen äärelle. Kukkaseppeleet eivät ymmärrettävistä syistä olleet luonnosta poimituista kukista. Kestävätpähän monet kerrat.
Yhtyeeseen kuuluvat nykyisin Tiia Pelkonen, Maija Munter, Silvia Lempinen ja Marika Hölttä, neljä musiikin ammattilaisiksi valmistunutta.

Haastavaa ohjelmistoa

Laulujen tahti ja tunnelma vaihteli huomattavasti, joten harjoitusta ne vaativat.
Marika Hölttä kertoi Värttinän musiikin inspiroineen heitä kaikkia. Vauhdikkaat Kiiriminna ja Mieleni alenevi saivat seurakseen rauhallisemman laulun nimeltään Meri. Koskettava teos kertoo meren synkästä puolesta. Siitä, miten meri on monta vienyt. Ei käy laulaja merta kiittämään, eikä sen rantoja rakastamaan.
Kansansävelmä Sinisiä, punasia ruusunkukkia on varmasti hyvin monille tuttu. Sari Kaasisen Mie en sure -laulussa on ponteva päätös: ”Mie en suostu surun kanssa aamujani alkamaan.”
Tuulet vaihtuivat Suklaasydämeen. Brita Koivusen 1950-luvulla tunnetuksi tekemä käännösiskelmä sai hyvin eläytyväisen tulkinnan lauluyhtyeeltä. Alkuperäinen kappale Mama’s pearls eli äidin helmet on jäänyt hyvin vähälle huomiolle, kun Suklaasydämestä on tullut ikivihreä.
Ranskalaiset korot on Erik Lindströmin säveltämä ja hänen vaimonsa Vuokko Lindströmin eli nimimerkki Hillevin sanoittama musiikkikappale. Siinä aloitti soololla Tiia Pelkonen. Lauluyhtyeen jäsenet ovat vaihtuneet vuosien myötä. Satu-Maija Aalto oli mukana ensimmäisessä ryhmässä. Hänen tuotannostaan yhtye tulkitsi harmonisen kauniiin Linnuttoman puun, joka arvostaa rakkautta.
Suomen kielestä poikkesi Ihmemaa Ozista tuttu Somewhere over the Rainbow. Marika Höltän serkku Seija Kiiveri sävelsi Laulu laiskana pitävi -kappaleen. Sen verran vauhdikkaaksi vaihteleva sävel kävi, ettei heti arvaisi sanojen olevan nelipolvista trokeeta. Anna-Mari Kähärän ja Jukka Itkosen Laulu perunoiden kiehuessa päätti konsertin vauhdikkaasti.

Laulajista

Keinun ohjelmistoon lisättiin ajan myötä kansanmusiikin oheen esimerkiksi ikivihreitä suomalaisia klassikoita.
Keinu on keikkaillut ahkerasti esimerkiksi häissä, hautajaisissa ja kauppakeskuksissa. Joulukuussa 2015 Keinu vieraili Virossa yhdessä LauluMusikanttien kanssa. He esiintyivät Tarton kaupungin suomalaisessa itsenäisyysjuhlassa.
Silvia Lempisen koulutustaustalta löytyy esimerkiksi monitutkinto Helsingin kristillisen kansanopiston oopperan sekä kevyen musiikin solistilinjoilta. Hän on saanut erityiskiitosta työstään kehitysvammaisten musiikkityön parissa. Takanaan Silvialla on useita teatterirooleja. Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut useita lasten musikaaleja.
Tiia Pelkonen on opiskellut laulua Suomen lisäksi myös Italiassa. Hän on esiintynyt useissa ooppera- ja näyttämöproduktioissa jo lapsesta lähtien. 2016 hän valmistui laulusuzukin ensimmäisen tason opettajaksi. Hän opettaa Keski-Vantaan musiikkiopistossa, Soivatmusikantit ry:ssä sekä Lahden konservatoriolla laulua ja laulu-suzukia.
Marika Hölttää kuullaan syksyllä Kouvolassa ainakin Pohjalaisia-oopperassa. Hänet tunnetaan etenkin klassisen laulun ja oopperan puolelta. Marika keikkailee myös Tanssiorkesteri Kangastuksen laulaja-pianistina. Syksyllä 2018 hän sai toisen palkinnon kansainvälisestä Havet’s Röst -laulukilpailusta. Sama sija tuli myös Lappeenrannan laulukilpailuissa 2019.
Maija Munter aloitti musiikin harrastamisen pianon soitolla. Talvella 2016 Maijaa kuultiin Lahden kaupunginteatterin Cats- musikaalikonsertissa MUTE-musiikkiteatterikuoron riveissä Cassandra-kissan roolissa. Hän hallitsee useat soittimet. Maija työskentelee musiikkileikkikoulunopettajana esimerkiksi Lahden MLL:n yhdistyksen muskareissa.
JK

Artikkelikuva: Marika Hölttä, Maija Munter, Silvia Lempinen ja Tiia Pelkonen tunnelmoivat erityisesti kansanlauluihin painottuneessa konsertissa.

Jaa artikkeli: