Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Käräjätalolla historiaa

Valkealan Käräjätalo on tutustumisen arvoinen. Kuvaesitys kartanoelämästä ja esineet Valkealan historiasta odottavat kävijöitä.
Käräjätalolla on tavaraa Valkealan taannoin puretulta kunnanvirastolta. Esineitä on saatu ja toisia annettu eteenpäin.
”Kijtos woiton suhteen Walkialan tykönä” -otsikkoa seuraa 1700-luvun sotahistorian esittely. Pultavan taistelu käänsi Ruotsin sotaonnen 1709. Viipuri jäi venäläisten valtaan 1710. Vihollinen eteni Kymijoelle, mutta peräytyi. 1713 Kymenlaakso joutui taistelutta vastustajille. Isonvihan aika alkoi.
Erinäisten vaiheiden jälkeen seurasi Kustaa III:n aloittama sota Venäjää vastaan 1788. Valkealan alueella oli kolme merkittävää taistelua.
Hyökkäysarmeija ylitti Kymijoen Mäki-Kouvolassa 26. kesäkuuta 1789. Perimätiedon mukaan kuningas johti hyökkäystä huutaen: -Jumalan nimeen, jäljessäni joka mies! Vihollinen pakeni.
Kaksi päivää myöhemmin kuninkaan hyökkäys Tykkimäellä ei sujunut suunnitelmien mukaan. Valkealan kirkonkylä joutui miehitetyksi. Vihollisuuksissa Valkealan kylien taloudellinen menetys oli suuri.
Käräjätalossa on sotahistorian lisäksi esillä muun muassa kunniakirjoja, uittokuvia, seurakunnan ja kunnan vaiheiden esittelyä ja tarinaa talonpoikaistaloista. Käräjätalon kierros kannattaa ottaa ohjelmaan vähintään samalla, kun käy tutustumassa Suomen Puotimuseoon ja sen teemanäyttelyyn.
JK

Viirejä on eri puolilta Suomea.
Tuhkimo on todennäköisesti Suomen suosituin kanavatyön aihe, ja tämä malli on yksi suosituimmista. Sadussa Tuhkimon avuksi tulee kyyhkyjä ja muita lintuja.
Tukinuitto liittyy vahvasti Valkealan historiaan.
Seurakunnan historiaa tulee tutuksi Käräjätalossa.
Colliander-suvun väkeä Valkealan kartanon puutarhassa vuonna 1908, Kuva: Poikilo-museot. Kuvasarja esittelee kartanon historiaa.

Artikkelikuva: Tulitikkuaskeja on edustava valikoima erilaisia.

Jaa artikkeli: