Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

KarPr:n entiset kuljetusmiehet tapasivat

Siellä ei varsinaisesti ”kerätty hylsyjä”, vaan juttu lensi muuten vanhojen armeijamuisteloiden merkeissä, kun Karjalan prikaatin entiset kuljetusmiehet tapasivat toisensa vuosien tauon jälkeen. Tapaamisen koollekutsujana toimi Vekaranjärven ensimmäinen panssarimestari, Seppo Iivonen.

Seppo Iivosen mökille Tihvetjärvelle kokoontui lauantaina 19. heinäkuuta kaikkiaan 11 KarPr:n kuljetuspuolella työskennellyttä miestä. Heitä saapui mm. Valkealasta, Kouvolasta, Mäntyharjulta, Ristiinasta, Sonkajärveltä ja Joensuusta. Yhdistävänä tekijänä kaikilla oli Vekaran autohalli. Automiehiä joukossa oli kahdeksan ja panssarivaunumiehiä kolme.

Sotilaallista

Kesämökin edustalla avatun tilaisuuden tervetuliaissanat oli jo lausuttu, kun saavuin paikalle. Pahoittelin lievää myöhästymistäni, johon mökin isäntä Seppo Iivonen kuittasi sotilaallisen jämäkästi vilkaistuaan kelloaan:

– 11 minuuttia.

Hän jatkoi avaustaan vielä hetken, kunnes luovutti puheenvuoron Markku Korhoselle, 79-vuotiaalle reservin majurille.

Kouvolassa asuva Korhonen sanoi miettineensä pitkään, mitä hän sanoisi tälle porukalle, jonka ensitapaaminen oli nyt 35 vuoden tauon jälkeen. Niinpä hän kertasi palvelusvuosiaan Karjalan prikaatissa ajalta 1965-85. Erityisesti hän mainitsi ajan Kuljetuskomppanian päällikkönä, kun hän erään kotiutuksen yhteydessä jakoi palveluksensa päättäneille kaikkiaan 230 sotilaspassia, mikä tarkoitti noin kahden komppanian kokoista miesmäärää.

– Tällä hetkellä halusin harjoitusta omille käsilleni, ja niinpä minulla on tässä teille kaikille jotakin. Markku Korhonen kumartui reppunsa luo ja kaivoi sieltä nipun itse valmistamiaan, sinivalkoraidallisia, kolmella tupsulla varustettuja villapipoja. Aplodien kera hän jakoi pipot muille, mökin rappusilla seisseille osanottajille.

Markku Korhonen, Antero Viljaharju ja Pertti Ikäläinen kahvipöydässä.

Puolueettomuutta

Kahvitarjoilun jälkeen haastattelin vielä hetken Markku Korhosta. Kysyessäni, miten hän koki Vekaranjärven varuskunnassa kahden silloisen joukko-osaston, Karjalan prikaatin (KarPr) ja Karjalan tykistörykmentin (KarTR) vastakkainasettelun, vastasi hän:

– Automiehet olivat tässä asiassa puolueettomia, ei ollut mitään konflikteja.

Ennen ryhmän lähtöä tutustumaan Vekaranjärven varuskuntaan ehdin jututtaa vielä toista pitkän linjan kuljetusmiestä. Kääpälässä asuva reservin sotilasmestari, Pertti ”Pepe” Ikäläinen palveli Vekaralla vuosina 1965-90.

Kun hän aloitti varuskunnassa, siellä odotti vain tyhjä hallirakennus. Alkuun sinne saatiin sitten 45 ajoneuvoa, ja neljä hevosta. Ikäläinen toimi hallimestarina kymmenen vuotta. Lähellä varuskuntaa edelleen asuva Pertti Ikäläinen on tottunut sieltä kuuluvaan meluun ja paukkeeseen.

– Vaikka ikkunat välillä helisee, se ei häiritse.

Tilaisuuden koollekutsujana toiminut Seppo Iivonen, reservin luutnantti, palveli Vekaranjärvellä KarPr:n riveissä vuosina 1970-91. Hän toimi panssarivaunualiupseerina ja myöhemmin panssarimestarina. Sen jälkeen hän siirtyi autohallin mestariksi.

Monipuolista osaamista

Joensuusta tilaisuuteen saapunut automies Timo Hämäläinen muisteli, miten hän oli voittanut aikoinaan erään vedonlyönnin.

Eräs panssarivaunumies oli ollut varma, ettei automies saa käyntiin T-54-mallista panssarivaunua edes 10 minuutissa. Hämäläinen tarttui vetoon.

Ensin piti löytää panssarivaunun pääkatkaisija, mikä olikin vaikeassa paikassa, selän takana. Sitten koneelle piti antaa ”ryyppyä” kolme kertaa, ja vaihde piti siirtää vapaalle. Enää tarvitsi vain startata moottori, ja näin T-54 hörähti käyntiin.

Aikaa oli kulunut vain yksi minuutti, ja Hämäläinen voitti tuon kahvivedon. Hän oli nimittäin hiljan saanut koulutusta myös panssarivaunuihin. Sitä hän ei kuitenkaan ”muistanut” mainita vetoa lyötäessä…

Jari Sahala

Artikkelikuva: Tapaamiseen saapui 11 miestä. Koollekutsuja Seppo Iivonen ylärivissä toinen vasemmalta.

Jaa artikkeli: