Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kastepäivä

Valkealan kirkossa vietettiin lokakuun neljäntenä Kastepäivää. Mikkelinpäivänä, Enkelien sunnuntaina oli mahdollista kastaa lapsia sylivauvasta rippikouluikäisiin saakka.
Kastehetken saattoi viettää läheisten kanssa. Valmistautumiseen riitti, että kastettavan vanhempi sopi kasteesta ilmoittautumalla 18. syyskuuta mennessä Valkealan seurakuntatoimistoon. Kastava pappi otti yhteyttä ja sopi tapaamisesta saatuaan yhteystiedot. Kasteeseen liittyvistä toiveista juteltiin perheiden kanssa. Koko Kouvolan seurakuntayhtymän alueelta oli mahdolista ilmoittautua Valkealan kirkon Kastepäivään.
Valkealan kirkossa kastettavia oli kaksi. Aikaa oli sen verran varattu, että olisi hyvin ehditty useampiakin kastamaan. Kirkkoherra Arto Helle kertoi neljäntenä lokakuuta järjestetyn kastepäivän onnistuneen hienosti ja tavoitteen mukaisesti. Vuoden päästä samanlainen tapahtuma järjestetään uudelleen.

Kuva kastamisesta Heli Mielonen / Kirkon kuvapankki.
SA-kuva/Sot.virk. T.Nousiainen: Tienhaara. Kaste ja ehtoollistilaisuus inkeriläisille. Viipuri 1941.09.13

Kaste

Erityisen suosittuja nimiä ovat aikojen saatossa olleet tytöillä Maria, Helena, Johanna, Anneli, Kaarina, Marjatta, Anna, Liisa, Annikki ja Sofia. Pojilla suosion kärjessä ovat olleet Juhani, Johannes, Olavi, Antero, Tapani, Kalevi, Tapio, Matti, Mikael ja Ilmari. Etunimien lukumääriin on otettu kaikki väestötietojärjestelmään merkityt henkilöt, jo kuolleetkin. Tilastoissa näkyvät ensimmäisten etunimien lisäksi myös muut annetut etunimet. Juhaneja on syntynyt 353 452. Marian on saanut nimekseen 385 327 naista.
Kasteen hetki ja siunaus olivat henkilökohtaisia, muuten sisältö oli kaikille yhteinen. Kastehetken kulusta kirkossa huolehtivat pappi, suntio ja kanttori.
– Laulamme tuttuja virsiä, rukoilemme lapsen, vanhempien, kummien ja lapselle läheisten ihmisten kanssa ja puolesta sekä kuulemme raamatunkertomuksen ja papin pienen puheen. Huippuhetki on jokaisen kastettavan henkilökohtainen osuus, jolloin pappi toimittaa kasteen ja siunaa lapsen yhdessä vanhempien ja kummien kanssa, kirkkoherra kertoi.
– Valkealan kirkko on niin iso, että kaikki kastettavalle tärkeät ihmiset ovat tervetulleita kastetilaisuuteen. Jos kastettavia tulee paljon, jaamme väkeä pienempiin kasteryhmiin, hän kertoi ennakkoon tilanteessa.
Kastepäivällä muistutettiin kaikenikäisten lasten ja aikuisten kasteen olevan aina mahdollinen. Kasteen kautta pääsee seurakunnan jäseneksi. Samalla pääsee erityisellä tavalla osalliseksi Jumalan siunauksesta.
Raamatussa kasteesta puhutaan useaan otteeseen. -Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti. Tuo kohta löytyy Matteuksen evankeliumista.
Janne Kousa


Artikkelikuva: SA-kuva/Sot.virk. L.Lamminmäki: Karjalan kansa lisääntyy talkootahtia. Vääpeli Suokkaan toiset kaksoset ristitään Sortanlahdessa. Edelliset ovat 2-vuoden ikäisiä. Käkisalmi 1943.03.10

SA-kuva/Sot.virk. T.Nousiainen: Tienhaara. Kaste ja ehtoollistilaisuus inkeriläisille. Viipuri 1941.09.13
SA-kuva/Sot.virk. T.Nousiainen: Tienhaara. Kaste ja ehtoollistilaisuus inkeriläisille. Viipuri 1941.09.13
Jaa artikkeli: