Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kasvipassimuutos

Viherpeukalot on Suomen suurin puutarhakasvien etäkauppaa harjoittava yritys. He aloittivat postimyynnin vuonna 1990 liljansipuleilla ja verkkokauppa avattiin vuonna 1998. Yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Hirvonen kertoo, mitä kasvipassi tarkoittaa käytännössä yritykselle.


Vuoden 2021 alussa tuleva muutos koskee monivuotisten puutarhakasvien etämyyntiä. Kasvipassin idea on yksinkertaistettuna jäljitettävyys. Täytyy tietää mistä kasvi on alun perin kotoisin, jos toimitusketjussa huomataan kasvitauti.

Tässä vaiheessa puutarhamyymälöissä ei ainakaan vielä vaadita kasvipassia monivuotisille kasveille. Kasvipassi ei ole Viherpeukaloille uusi asia, sillä se on jo ollut pakollinen tietyille kasveille.


̶ Tähänkin asti on tulipoltteen isäntäkasvit varustettu ZP-kasvipasseilla. Vaatimus johtuu siitä, että Suomi on tulipoltteen suhteen suoja-aluetta EU:ssa. Tämä on koskenut myös puutarhamyymälöitä, Hirvonen selventää.


Käytännössä muutos koskee Viherpeukaloiden toiminnassa vuositasolla 250 000 kasvia, jotka tarvitsevat kasvipassin, kun kasvit toimitetaan kuluttajalle. Se on niin iso luku, että jokainen ymmärtää siihen liittyvän paljon työtä.

Osa kasveista myydään suuremmissa erissä, eli ihan jokaista kasvia ei jouduta erikseen leimaamaan. Ei riitä, että tieto löytyy nettisivuilta, vaan tiedon pitää kulkea lähetyksen mukana kuluttajalle asti, Hirvonen kertoo.
Viherpeukaloilla asian parissa


Kasvipassimuutostyöskentelevää omaa väkeä koulutetaan, mutta erillisille koulutustilaisuuksille ei ole tarvetta, asian ollessa jo entuudestaan tuttu. Tietoa asiasta on helposti hankittavissa Ruokavirastolta tai Kauppapuutarhaliitosta.

Hirvosen mielestä on tärkeää, että kasvitauteja valvotaan. Ammattiviljelijät ja tukkurit tuntevat hyvin kasvitaudit ja niiden riskit. Tiukalla valvonnalla on esimerkiksi tulipolte saatu pysymään aisoissa. Siinä on onnistuttu tähän asti hienosti.
Tuotantoketjussa on niin valveutuneita ammattilaisia, että kauppoihin asti päätyy todella harvoin kasveja, joissa on tautivaaraa. Sellaiset erät vedetään heti pois myynnistä, jos ongelmia havaitaan.


Lisää tietoja kasvipassista löytyy Ruokaviraston sivuilta osoitteessa www.ruokavirasto.fi

Jaa artikkeli: