Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kattohaikara vieraana Valkealassa

Valkealan Jokelassa asuva Antti Vänskä palasi torstai-iltana kotiin työmatkalta. Taivaalla lintuharrastajaa odotti iloinen yllätys, kun kattohaikara kaarteli hänen kotitalonsa yllä. Vänskä ei ole aiemmin kotipihallaan tätä lajia nähnyt.

Lintu laskeutui läheiselle pellolle. Yön se vietti talon läheisissä puissa ja aamulla se siirtyi taas ruokailemaan pellolle kurki seuranaan. Ensin kurki ja kattohaikara eivät vaikuttaneet aivan varmoilta, kuinka hyväksyttävää toisen läsnäolo on. Sopuisasti näytti kuitenkin näiden lintujen oleskelu samalla alueella sujuvan.

Ensimmäinen kattohaikaran pesintä Suomessa oli vuonna 2015 Kosken kunnassa. Eestissä kattohaikara on vähän tutumpi näky ja pesiviä kattohaikarapareja arvellaan olevan noin 5.000. Vanhin rengastettu kattohaikara oli iältään yli 33 vuotta ja se kasvatti kolme poikasta vielä 32-vuotiaana.

Kattohaikara viihtyy avoimissa kulttuurimaisemissa, soistuneilla jokivarsilla, kosteikoilla ja tulvamailla. Kattohaikaraa tavataan säännöllisesti sen muuttoaikoina, erityisesti näin keväisin.

Ravinnokseen tämä upea lintu etsii hyönteisiä, sammakoita, käärmeitä, linnunpoikasia ja pikkunisäkkäitä.

Kookkaalla linnulla on pituutta 95–110 cm, siipien kärkiväli voi olla jopa 217 cm ja se painaa 2,3–4,4 kg.

Lintua pääsi kuvaamaan autosta melko läheltäkin sen ruokaillessa ja oikoessa höyhenpukuaan pellon laidalla. Jos kattohaikaraa pääsee ihailemaan, ei kannata pyrkiä liian lähelle, eikä nousta autosta ulos. Pidetään turvavälit myös kattohaikaraan.

  • Teksti ja kuvat Laura Parkko
Jaa artikkeli: