Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kauden päättäjäiset

Tykkimäen huvipuistossa oli päättäjäispäivänä 24. elokuuta ohjelmassa pyörätuoliakrobatiaa. Illalla oli luvassa ennen ilotulitusta vielä Musafoorumin parhaimmisto, Sam Shaky ja Override.
SirkusRakkausPumpum: PellePändin Temppushow osoitti, että pyörätuolissa istuenkin voi sirkustella ja pitää hauskaa. Ryhmän kutsui esiintymään Kouvolan seudun CP-yhdistys.
Kypärät päihin laitettuaan alkoi ryhmä temppuilemaan. He näyttivät miten vesihiihdon voi korvata pyörätuolein ja rullalaudalla. Ryhmä toi hauskalla tavalla esiin sen, että haasteet kannattaa kohdata ja elää niin täyttä elämää kuin mahdollista. Zaida Launis ja Leevi Ketola esittivät pyörätuolitanssia ja -temppuja. Riku Järvinen juonsi, skeittasi ja näytti akrobatiaa. Esityksen jälkeen pääsi temppuvälineitä kokeilemaan.

Rullalauta oli oleellinen osa show’ta.
Jos kuvitteli, että pelle tekee vaarallisen hypyn hulavanteen läpi, sai huokaista helpoituksesta. Vanne lähtikin mukaan.

CP

Cp-vamma aiheutuu sikiön tai pienen lapsen aivoille tapahtuneesta pysyvästä vauriosta. Vaurio on aivojen liikettä säätelevällä alueella. Siksi asentoon asettuminen, asennon ylläpitäminen ja tahdonalaisten liikkeiden suorittaminen vaikeutuu. Sen oireissa on kuitenkin vaihtelua pienestä toimintahäiriöstä vaikeaan liikuntavammaan.
Lääketieteessä cp-vammasta käytetään usein termiä cp-oireyhtymä. Suomessa cp-vammadiagnoosin saa vuosittain noin sata lasta. Se on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla. Cp-vamman aiheuttava aivovaurio ei ole luonteeltaan etenevä. Oireet kuitenkin muuttuvat henkilön kasvaessa, kehittyessä ja vanhetessa. Siksi moniammatillinen kuntoutus on tärkeää läpi elämän toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Cp-vamma ei tarkoita älyllistä kehitysvammaisuutta. Joillakin voi olla oppimisvaikeuksia tai älyllisen kehityksen häiriöitä. Yleisempiä liitännäisoireita ovat kuitenkin esimerkiksi näkö- ja kuulovauriot sekä aistiyliherkkyys.
JK

Riku Järvinen hyppäsi hyppynarua rullalaudan kanssa.
Jaa artikkeli: