Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kauniaisissa

Joulukuussa tutustuin tietääkseni ensimmäistä kertaa Kauniaisiin. Kokonaispinta-ala on vaivaiset kuusi neliökilometriä. Väkiluku kuitenkin lähenee kymmentä tuhatta.
Kauniaisten työikäisistä asukkaista 91 % on suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon. Osuus asukkaista on suurin koko Suomessa.
Espoon kokonaan ympäröimän kaupungin kunnallisvero on 17%, joka on sama kuin Lemlandilla. Maarianhaminassa on hiukan korkeampi 17,25 %, kuten Hammarlandissakin. Föglössä on ylitetty neljännesprosentilla kaksi edellistä. Brändö kirii kohti häntäpäätä lukemalla 16,75. Mutta kunnallisveron pienuudessa sen ohi ajaa Jomala luvuilla 16,5.
Halsua 23,50 prosentilla pitää kärkeä. Kouvola on tasoissa esimerkiksi Iitin kanssa astein 21,25. Niiden ja monien muidenkin edelle kyseenalaisille paikoille ovat kiilanneet listakakkonen Savonlinna, työteliään kuuloinen Veteli, leikkisältä vaikuttava Vimpeli, pandat asujaimistoonsa saanut Ähtäri ja kamarimusiikistaan tunnettu Kuhmo.
Eikä siinä suinkaan ole kuin osa kaupunkimme verotusasteen ylittäneistä alueista. Äyriä on ammennettu Kauhajoella. Mikkelissä on verokarhu tarvinnut lämmikettä. Kaavi rapsii Humppilan kaltaisilla verotuslukemilla. Vaikka alue on Sievin, pitää yltää samoihin lukemiin kuin Outokummussa. Laihia ei ole verotusasteeltaan nimensä veroinen. Ei sitä jaksa kaikkia paikkoja luetellakaan, joissa on vielä korkeampi kunnallisveroprosentti kuin Kouvolassa.

Mitä ihmeen lajia nämä puut ovat kuin näin kiemurtelevat kasvaessaan?
Sopisikohan Röllin laulu tänne? -On mulla metsässä tölli…
Vielä olivat seppeleet Lucianpäivänä voimissaan.
Paikallisen VPK:n talo herättää menneisyyden eloon.
Puistosta löytyi veikeästi soittopeli musisointia varten. (Epä)onneksi kuva ei välitä ääntä.


Artikkelikuva: Herkkää kättä tarvitaan linnun veistämiseen.

Arvotalojen aluetta

Kävelyretkellä Kauniaisissa isoja omakotitaloja ja kerrostaloja löytää helposti.
Maaliskuun puolivälissä katselin, ettei Kauniainen vain näytä kalliilta paikalta asua. Etuovessa Kauniaisista löytyi 148 myytävää asuntoa. Kallein näistä ulottui 2,95 miljoonan hintaan. 11 seuraavaa olivat hintatasoltaan yli miljoonasta lähelle kahta. Häntäpaikalla oli 28-neliöinen kerrostaloasunto 178 000 € hinnallaan.
Vertailun vuoksi mainittakoon tuohon halvimpaan Kauniaisten myyntilistan asuntoon nähden, että Mikkelissä lakkautetun Savon Prikaatin varuskunnan alueella sijaitseva kerrostalo ilmestyi aikanaan kaupiteltavaksi ja hinta laski ainakin 150 000 euroon, remonttia tarvitsevassa 24 asunnon rakennuksessa.
Villa Liipola oli aiemmin kalliimpikin. Villa Liipolassa on kymmenen huonetta, keittiö, sauna, autotalli ja hissi. 1937 rakennetussa huvilassa on asuintiloja 585 m² ja muuta tilaa 76 m². Huvilan rakennutti 1930-luvulla 1881 syntynyt kuvanveistäjä Yrjö Liipola. Kuvanveistäjä teki lukuisia matkoja Italian Toscanaan vaimonsa kanssa. Pro Patria-patsas Taistelutantereelle vaipunut soturi Kauniaisten hautausmaalla on Yrjö Liipolan suunnittelema.

Huvila oli kulttuurin ja tieteen tyyssija, jossa vieraili monia tunnettuja henkilöitä. Rakennus peruskorjattiin täysin vuosina 2000-2001. Siinä yhteydessä keittiö ja kaikki märkätilat uudistettiin, talo liitettiin kaukolämpöön, katto uusittiin ja tehtiin muita korjauksia. Kivimuurit, terassit ja muuta on myös saneerattu.
Talossa on esimerkiksi sisääntuloaula, galleria ja elegantti salonki. Yläkerrassa on kirjasto ja viisi makuuhuonetta. Kylpyhuoneita on useita. Hissillä pääsee autotallista aina ylimpään kerrokseen. Alakerran erillisessä yksiössä on mahdollista asua esimerkiksi kodinhoitajan tai au pairin. Sisäänkäynti sinne on oma.
Villa Liipolan seinät ovat harkkoa ja kiveä. Välipohjat puolestaan ovat ontelolaattaa. Aumakatto on kumibitumikermiä. Keittiön kaapistot ovat massiivitammea ja kivitasot Royal beigeä.


JK

Villa Liipola on yksi myyntineuvottelija Jari Ihamuotilan myyntikohteista. Hänellä on yli 20 vuoden kokemuksen ja ammattitaidon myötä laaja asiantuntemus. Jari Ihamuotilan kautta ovat sadat huoneistot ja arvokohteet vaihtaneet omistajaa.
Helsingin KOTI LKV Oy:n valokuvaaja Miska Koivumäki on suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon.
Taide on läsnä eri puolilla arvokohdetta.
Talossa riittää nähtävää.
Villa Liipolassa on todella satsattu rakennusmateriaaleihin

Villa Liipolan kuvat: KOTI LKV

Jaa artikkeli: