Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kausiherkut

Helmikuun alussa vietetään Runebergin päivää, ja pian saadaan nauttia laskiaispullista. Myös ystävänpäivä on herkkupäivä. Kävimme jututtamassa Val­kealassa alan ammattilaisia, ja selvitimme heidän lempi herk­kujaan.

Moussekakkua ja sydänleivoksia

Valkealassa Leipomo Koppa­nen Ky tekee kakkuja ja leivon­naisia 50 vuoden kokemuksella. Leipomolla työskentelee kym­menkunta ihmistä.

Salla Kurki esitteli myymälän tuotteita.

Kotkasta kotoisin oleva Sal­la Kurki toimii Leipomo Kop­panen Ky:n kondiittorina. Hän on ollut aina kiinnostunut alas­ta. Vuosi sitten hän kuuli, että Koppasen Leipomolle etsitään työntekijää, ja hän otti yhteyttä yrittäjään.

– Pääsinkin heti oppisopimuk­sella töihin, Salla iloitsee.

Sallan työhön kuuluu myös kehitellä uusia tuot­teita. Etenkin sesonkien ulkopuolella, kun on hil­jaisempaa, on hyvää aikaa suunnitella uusia leivonnai­sia.

– Nyt on tulossa uusia moussekakkuja ja leivok­sia. Ystävänpäiväksi kehi­tellään herkullinen sydän­leivos, Salla paljastaa.

Lihapiirakka on Koppa­sen suosituin tuote. Val­kealalaisille kuulemma maistuu kermakakut. Tam­mikuussa 2021 avatussa Kouvolan myymälässä tuntuu Sallan mukaan menevän kau­paksi moussekakkuja ja leivok­sia. Salla nauttiikin erityisesti juuri niiden tekemisestä.

Leipomo- ja kondiittorialalla on tarjolla erilaisia koulutuk­sia, esimerkiksi kun alalle tulee uusia tekniikoita, tai laitteita. Viimeisin koulutus, mille Sal­la osallistui, oli 3D-tulostuksen kurssi.

– Se oli mahtavaa. Laitteella pystyttiin esimerkiksi suklaasta tulostamaan vaikka minkälaisia kuviota, Salla kertoo.

Salla, miten syödään laskiais­pulla, hillolla vai mantelimas­salla?

– Minulle käy kumpi vaan, mutta jos mantelimassapullia on tarjolla, niin otan sen, Salla nauraa.

Suklaa ehdoton suosikki

Jasmiina Streng edustaa nuorinta polvea Sisustus-kahvi­la KaarnaSydämen omistajista. Muut omistajat ovat Jasmiinan äiti ja mummo.

Jasmiina Streng esitteli kausituotteina olevia runeberginkakkua ja laskiaispullakakkua.

– Aluksi ideana oli perustaa sisustusmyymälä, missä on pie­ni kahvinurkka. Nyt olemme­kin enemmän kahvila, jossa on myös sisustusmyymälä, Jasmii­na nauraa.

Myymälä avattiin vuonna 2012 ja kahvila vuoden päästä 2013. Jasmiinalla on kahvilassa kerrassaan hieno titteli.

– Alun perin minun ei pitänyt mitenkään olla tekemissä kah­vilan asioiden kanssa, mutta nyt minusta onkin tullut kakkuvas­taava, Jasmiina kertoo.

Vitriinissä on aina tarjolla vä­hintään kahdeksan, tai yhdek­sän erilaista kakkua. Jasmiina kertoo, että omien leivonnaisten lisäksi tarjolla on myös muiden leipomoiden tuotteita, kaikkia kun ei ehditä tehdä itse.

Juhlapäivät pyritään huo­mioimaan kahvilan tuotteissa. Helmikuussa on tulossa Jääte­lö aamupalaksi -teemalauantai. Ystävänpäivälle on suunnitel­tu jaettavia annoksia ystäville. Laskiaisena vietetään rokkavii­konloppua. Tietysti tarjolla on myös laskiaispullaa.

Sisustus-kahvila KaarnaSydämen tiskillä oli tarjolla veikeitä suklaaporoja.

Yhteistyötä tehdään myös Leipomo Koppasen kanssa. Pul­laa ja piirakkaa on sieltä tilattu tarjottavaksi kahvilassa. Kahvila sijaitsee virtaavan veden vierellä kauniissa maisemissa.

– Nämä maisemat ja tämä ympäristö ovatkin yksi iso syy, minkä voimalla jaksaa töitä teh­dä, Jasmiina toteaa.

Jasmiina tunnustaa olevansa täysin vannoutunut suklaan ys­tävä. Suklaakakkujen tekeminen onkin hänelle mieleisintä.

– Suklaata ei voi olla koskaan liikaa, Jasmiina nauraa.

Artikkelin kansikuvassa Koppasen leipomon suklaamousseleivoksia. Kuva: Laura Parkko

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: