Helmikuun alussa vietetään Runebergin päivää, ja pian saadaan nauttia laskiaispullista. Myös ystävänpäivä on herkkupäivä. Kävimme jututtamassa Valkealassa alan ammattilaisia, ja selvitimme heidän lempi herkkujaan.
Moussekakkua ja sydänleivoksia
Valkealassa Leipomo Koppanen Ky tekee kakkuja ja leivonnaisia 50 vuoden kokemuksella. Leipomolla työskentelee kymmenkunta ihmistä.

Kotkasta kotoisin oleva Salla Kurki toimii Leipomo Koppanen Ky:n kondiittorina. Hän on ollut aina kiinnostunut alasta. Vuosi sitten hän kuuli, että Koppasen Leipomolle etsitään työntekijää, ja hän otti yhteyttä yrittäjään.
– Pääsinkin heti oppisopimuksella töihin, Salla iloitsee.
Sallan työhön kuuluu myös kehitellä uusia tuotteita. Etenkin sesonkien ulkopuolella, kun on hiljaisempaa, on hyvää aikaa suunnitella uusia leivonnaisia.
– Nyt on tulossa uusia moussekakkuja ja leivoksia. Ystävänpäiväksi kehitellään herkullinen sydänleivos, Salla paljastaa.
Lihapiirakka on Koppasen suosituin tuote. Valkealalaisille kuulemma maistuu kermakakut. Tammikuussa 2021 avatussa Kouvolan myymälässä tuntuu Sallan mukaan menevän kaupaksi moussekakkuja ja leivoksia. Salla nauttiikin erityisesti juuri niiden tekemisestä.
Leipomo- ja kondiittorialalla on tarjolla erilaisia koulutuksia, esimerkiksi kun alalle tulee uusia tekniikoita, tai laitteita. Viimeisin koulutus, mille Salla osallistui, oli 3D-tulostuksen kurssi.
– Se oli mahtavaa. Laitteella pystyttiin esimerkiksi suklaasta tulostamaan vaikka minkälaisia kuviota, Salla kertoo.
Salla, miten syödään laskiaispulla, hillolla vai mantelimassalla?
– Minulle käy kumpi vaan, mutta jos mantelimassapullia on tarjolla, niin otan sen, Salla nauraa.
Suklaa ehdoton suosikki
Jasmiina Streng edustaa nuorinta polvea Sisustus-kahvila KaarnaSydämen omistajista. Muut omistajat ovat Jasmiinan äiti ja mummo.

– Aluksi ideana oli perustaa sisustusmyymälä, missä on pieni kahvinurkka. Nyt olemmekin enemmän kahvila, jossa on myös sisustusmyymälä, Jasmiina nauraa.
Myymälä avattiin vuonna 2012 ja kahvila vuoden päästä 2013. Jasmiinalla on kahvilassa kerrassaan hieno titteli.
– Alun perin minun ei pitänyt mitenkään olla tekemissä kahvilan asioiden kanssa, mutta nyt minusta onkin tullut kakkuvastaava, Jasmiina kertoo.
Vitriinissä on aina tarjolla vähintään kahdeksan, tai yhdeksän erilaista kakkua. Jasmiina kertoo, että omien leivonnaisten lisäksi tarjolla on myös muiden leipomoiden tuotteita, kaikkia kun ei ehditä tehdä itse.
Juhlapäivät pyritään huomioimaan kahvilan tuotteissa. Helmikuussa on tulossa Jäätelö aamupalaksi -teemalauantai. Ystävänpäivälle on suunniteltu jaettavia annoksia ystäville. Laskiaisena vietetään rokkaviikonloppua. Tietysti tarjolla on myös laskiaispullaa.

Yhteistyötä tehdään myös Leipomo Koppasen kanssa. Pullaa ja piirakkaa on sieltä tilattu tarjottavaksi kahvilassa. Kahvila sijaitsee virtaavan veden vierellä kauniissa maisemissa.
– Nämä maisemat ja tämä ympäristö ovatkin yksi iso syy, minkä voimalla jaksaa töitä tehdä, Jasmiina toteaa.
Jasmiina tunnustaa olevansa täysin vannoutunut suklaan ystävä. Suklaakakkujen tekeminen onkin hänelle mieleisintä.
– Suklaata ei voi olla koskaan liikaa, Jasmiina nauraa.
Artikkelin kansikuvassa Koppasen leipomon suklaamousseleivoksia. Kuva: Laura Parkko
- Laura Parkko