Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Keltaliivit protestoivat eri puolilla Ranskaa

Keltainen huomioliivi on saanut Ranskassa aivan uuden merkityksen.


Kun sellaisiin pukeutuneita ihmisiä kokoontuu paljon yhteen, voi tapahtua vaikka mitä. Yleensä nämä keltaliivien toimeenpanemat  mielenosoitukset sujuvat kuitenkin rauhallisissa merkeissä.

Keltaliivit ovat aivan tavallisia ranskalaisia, jotka ovat pukeutuneet keltaisiin huomioliiveihin. Heidän protestinsa alkoi viime vuoden marraskuussa, ja yksi sen liikkeellepanevista tekijöistä oli polttoaineveron korotus. 

Alkuvaiheessa jopa 300 000 ranskalaista osoitti mieltään maanlaajuisesti. Talven aikana mielenosoittajien määrä on vähentynyt, mutta samalla toiminnan luonne on muuttunut paikoin aggressiivisemmaksi. 

On arveltu, että noin puolet Ranskan kansalaisista on tyytymättömiä presidentti Emmanuel Macronin harjoittamaan veropolitiikkaan, ja sen vuoksi mielenilmauksia on nähty pitkin Ranskaa.

Turistikin voi joutua mukaan

Ranskan Rivieralla, Välimeren rannalla sijaitseva Nizza on yksi Ranskan suurkaupungeista. Sen kuuluisa rantakatu, Promenade des Anglais, on 7 kilometriä pitkä ja päivittäin tuhansien turistien suosima. 

Lauantaina, toukokuun 4. päivänä tätä katua ja viereistä monikaistaista liikenneväylää kulki myös noin 200-päinen keltaliivien joukko. Se eteni verkkaisesti, ja seisautti liikenteen noin puolen tunnin ajaksi. Autojen torvet eivät kuitenkaan soineet, vaan verraten rauhallisen mielenosoittajien joukon annettiin mennä omaa tahtiaan, poliisien valvoessa tilannetta. 

Läheisen ravintolan terassilla ruokaillut turisti sai näin todeta aitiopaikalta, millaista meno voi olla ”suuressa maailmassa”. Mukana ollut kamera todisti keltaliivien joukon, ja sen osana olleen miesporukan, jonka käsittelyssä presidentti Macronia muistuttava nukke sai mojovan ilmalennon tasaisin väliajoin. 


• Jari Sahala

Jaa artikkeli: