Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Keltasirkku on yleinen laji Valkealassa: Viikon 35 luontoääni Yleisradiossa

Kotimaisen viljan siemenet ovat talvella keltasirkun peruskauraa ulkomaisista vaihtoehdoista kuten auringonkukansiemenistä huolimatta. Ne ovat punatulkkujen ja viherpeippojen mieleen.
Ennen vanhaan keltasirkku tuli toimeen maatilojen, viljankuivaamojen ja navetan vierustojen antimilla. Nykyään viljan varastointi keskittyy, joten ruokintapaikat eivät ole omavaraisia.
Talvisessa pihabongauksessa Valkealassa keltasirkkuja tavattiin kymmenillä pihoilla. Yli 60 keltasirkun parvi kokoontui Inkeriläntien ruokintapaikalle Tuohikotin eteläpuolelle. Myös Utissa ja Tirvassa nähtiin kymmenpäisiä parvia.
Pesimälajina keltasirkku on Valkealassa yleinen. Sen pesintä on varmistettu jokaisessa lintuatlastutkimuksen 10×10 kilometrin ruudussa. Laji on vähentynyt, mutta Suomen parimäärä ylittää vielä miljoonan.
Keltasirkku asustaa pesimäaikana peltojen laiteilla, mutta myös hakkuuaukeilla ja nuorissa taimikoissa, joiden muu linnusto on köyhää. Sieltä maasta ruokaa etsivät emot löytävät hyönteisiä, jotka ovat tärkeää ravintoa poikasille.
Keltasirkkukoiraan tunnistaa helposti nimensä mukaisesta väristään ja laulusta. Se on yksinkertainen säe, jonka laulaja esittää puun tai pensaan latvassa.
• Markku Paakkinen

Tunnusomainen väri on voimakkaimmillaan keltasirkkukoiraan puvussa.

Jaa artikkeli: