Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Keppihevostellen Valkealassa

Syksy on uusien harrastusten aikaa ja tällä kertaa esit­telyvuorossa on keppihevoset.

Valkealan Jokelassa on hevostalli. Siellä asuu 22 erirotuista hevosta, ja viereisessä rakennuksessa on vielä kuusi hevosta lisää. Uusin tulokas on nimeltään Sokrates. Tervetuloa tutustumaan kym­menenvuotiaan Suvi Sarjalan keppihevostalliin.

Suvi on harrastanut keppihe­vosia neljän vuoden ajan. Kaksi vuotta sitten pihan leikkimökis­tä remontoitiin hevosille talli.

Ulkoseinällä telineissä on es­teitä ja puomeja, jotta pihalle voi rakentaa esteradan. Tallin sivussa on ulkotarha, johon he­voset pääsevät nauttimaan ul­koilmasta.

 – Puomeja pitäisi esteitä var­ten saada lisää, Suvi miettii.

Suvi käy ratsastamassa päivit­täin, jos vaan ehtii ja säät suo­sivat. Sateella ei keppareiden kanssa viitsi ulos lähteä, tai nii­den sisus menee muhkuraiseksi ja kankaan värikuviot saattavat mennä pilalle.

Suvi hyppäsi lämmittelynä matalan esteen. Normaalisti esteen puomi on korkeammalla. Kuva: Laura Parkko

Suvi käy ystävien kanssa maastolenkeillä, he hyppäävät esteratoja ja harrastavat kou­luratsastusta. Keppihevosten kanssa vierähtää päivässä puo­lesta tunnista kahteenkin tuntiin. Siinä saa sekä keppihevonen, että omistaja hyvää liikuntaa.

Suvi on aloittanut myös rat­sastustunnit oikeilla hevosilla Kiviharjun tilalla.

– Oikea ratsastus ja kepparit ovat yhtä kivoja. Kepparit on ehkä monipuolisempi harrastus minun ikäisilleni, kun voidaan tehdä mitä vaan, Suvi sanoo.

Tallissa vahtia pitää tallikoira Musti. Se myös on pehmover­sio. Jokaiselle hevoselle on oma riimunaru. Suitset ovat siististi naulakossa ja toisella seinällä näkyy kolme loimea.

Lisää loimia löytyy tallin ar­kusta. Pöydällä ovat hevosten harjat ja kammat. Riimunarut ovat järjestyksessä lokeroissa, joihin on kirjoitettu hevosten nimet.

Suvi pitää tallivihkoa, johon kirjataan hevosten rodut ja muut tärkeät tiedot. Ainoa suomenhe­vonen tällä hetkellä tallissa on Pablo.

Suville on tärkeää, että talli on siistissä kunnossa. Kuva: Laura Parkko

Suvi on osallistunut myös keppihevoskilpailuihin ja ruu­sukkeet koristavat pilttuun sei­nää. Viimeisin ruusuke tuli Ki­viharjun tilan kisoista.

Lähes kaikki Suvin hevoset ovat itsetehtyjä. Eli äidin teke­miä. Keppihevosia on myynnis­sä toki kaupoissa. Nettikaupois­sa keppihevosten hinnat voivat olla jopa 200 euroa.

Edullisempiakin toki löytyy, mutta itsetekemällä hevosista saa yksilöllisiä ja persoonallisia ratsuja.

Suomen Keppihevosharrastajat ry

Suvi ei suinkaan ole yksin harrastuksensa kanssa. Suomes­sa toimii Suomen Keppihevos­harrastajat ry, joka on vuonna 2016 rekisteröity yhdistys. Yhdistys tarjoaa tietoa har­rastuksesta keppihevosharrasta­jille. Suurin yhdistyksen järjes­tämä tapahtuma on vuosittaiset keppihevosten Suomenmesta­ruuskilpailut.

Harrastajille on tarjolla erilai­sia verkkokursseja ja -koulutus­ta. Yhdistyksen sivuilta löytyy keppihevosrekisteri, jonne har­rastajat voivat rekisteröidä il­maiseksi omat keppihevosensa. Yhdistys pyrkii toiminnallaan edistämään nuorten käsityötai­toja ja tarjota motivoivaa teke­mistä liikunnan parissa.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: