Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kertuista vaatimattomin

Viikon 28 luontoääni

Kerttujen heimo Sylvia tunnetaan ennen kaikkea mustapääkertusta, jonka hivelevän kaunis laulu ja talven vietto etelän mailla on innoittanut runoilija Topeliusta. Mustapääkerttu kelpuuttaa asuinsijakseen vain suuripuisimmat lehdot ja puistot.

Hernekerttu ei voi komeilla ulkonäöllään tai laulullaan. Koiras esittää yksinkertaista säkätystä, jota voi juuri ja juuri lauluksi kutsua.

Hernekerttu vähät välittää metsänhoidon epäkohdista. Sille kelpaa elinpiiriksi avohakkuun laita, taimikko, pensaikko tai pihamaa niin maaseudulla kuin kaupungissakin. Sulkeutuneessa metsässä hernekerttu ei viihdy.

Valkealan hernekerttukanta on säilynyt melko vakaana. Ilmeisesti pikkulintujen muuttopyyntikään Välimeren ympäristössä ei ole koetellut tätä pientä lajia niin paljon kuin suurempia ja komeampia sukulaisiaan.

Kerttujen vaatimattomin edustaja kuuluu lintujen katajaiseen kansaan. Se valitsee usein pesäpaikakseen tiheän katajan, joka tarjoaa suojan tuulta, sadetta ja monia petojakin vastaan. Heiveröinen pesä ei hevillä paljastu, sillä emot osaavat puikahtaa kotiinsa huomaamattomasti.

• Markku Paakkinen

Hernekerttu on vaatimattoman näköinen lintu.

Jaa artikkeli: