Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kesän ensi-iltoja

Lastendekkari

Päivä Osakeyhtiö on 1962 Hämeenlinnaan perustettu kustantamo, jonka omistavat Suomen Vapaakirkko ja sen yhteisöt. Päivän 2019 kustantamasta lastenromaanista on tehty elokuva. JP ja murtovaras -elokuva perustuu Tytti Salon kirjoittamaan teokseen.
Lastendekkarin luvataan yhdistelevän hersyvää huumoria ja jännitystä. Ikäraja on seitsemän. Jännittävissä tilanteissa lapsikolmikko Olli, Ruttu ja Minni laittavat käytäntöön seurakunnan kesäleirillä oppimaansa ja rukoilevat Jeesukselta apua. Kesällä 2020 Lapinlahdella, Pohjois-Savossa kuvatussa elokuvassa käsitelläänkin lapsenmielisesti myös kristillisiä teemoja, kuten uskoa ja rukousta.
Sallikkalan kuntaa piinaa sarja murtovarkauksia. Luvattomalle yöseikkailulle lähtenyt lapsikolmikko luulee nähneensä varkaan itse teossa. Ollin, Rutun ja Minnin kesäloma saa aivan uuden käänteen. Heidän on nimittäin perustettava salapoliisitoimisto ja ratkaistava juttu. Mikäli vanhemmat saisivat tietää, luvassa olisi loppukesäksi ainakin ”kaverikielto, pelikielto, karkkikielto ja puhelinkielto”.
Jani Korhonen ohjaaman elokuvan käsikirjoitus on Tytti Salon. Tuottaja on Samuel Grönholm, kuvaaja Teemu Raassina, äänittäjä Mikko Kananen ja valaisija Jani Penttinen. Elokuvan puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Paula Korhonen. Heinäkuun loppupuolella ensi-iltansa saavan elokuvan leikkasi Eemeli Ylinen. Pyry Survo vastasi äänisuunnittelusta ja säveltämisestä.
Kerttu Huovinen on Minni Kaarttinen, Nooa Rönkkö puolestaan on Olli Kaarttinen. Kolmikkoon kuuluu myös
Veikka Huttusen esittämä Rudolf Sarasmo eli Ruttu. Heidi Komulainen on Malla Kaarttinen, Reijo Kotilainen on Perttu Kaarttinen ja Jani Valkonen on murtovaras.

Janne Kousa

Kuvat: Black Lion Pictures Oy

Lassen juhannus

Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin lastenkirjoista tuttuja hahmoja on nähty valkokankailla jo useaan otteeseen eri näyttelijöiden voimin. Suomessakin on näistä esitetty useita. Tosin Sune i fjälleniä ei tekstitetty, joten ruotsinkielen taito oli tarpeen.
Tällä kertaa perhe on juhannustunnelmissa Erland Beskowin ohjaamassa elokuvassa, joka saa ensi-iltansa heinäkuussa. Käsikirjoituksesta vastaavat Thobias Hoffmén, Sören Olsson ja Christoffer Sandler. Rooleja tulkitsevat Lily Wahlsteen, Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Sissela Benn, Baxter Renman ja Tea Stjärne.
Sophie ja Lasse valmistautuvat juhannuksen viettoon yhdessä perheidensä kanssa. Päivää ennen Anderssonien ja Blixtien juhannusmatkaa Sophie kuitenkin jättää Lassen. Lasse punoo suunnitelmia voittaakseen Sophien sydämen takaisin. Harmikseen hän kuuntelee pikkuveljensä Håkanin ohjeita. Pikkuveli on ammentanut tietonsa niistä tuhannesta romanttisesta komediasta, joita hän on katsonut yhdessä perheen isosiskon Annan kanssa.
Anna puolestaan murehtii sitä, että vanhemmat Karin ja Rudolf ovat yht’äkkiä outoja. Anderssonien perheen juhannusmatkalla idylliseen Myshultiin on monta mutkaa. Lasse aikoo kuitenkin tehdä juhannuksesta juuri yhtä romanttisen, kuin hänen äitinsä ja isänsä viettivät 20 vuotta sitten.
Janne Kousa
Kuvat: Niklas Maupoix

Sune Midsommar. Foto: Niklas Maupoix

Seikkailuklassikko
Kotkassa ja Haminassa kuvattu Pertsa ja Kilu saa ensi-iltansa heinäkuussa. Elokuva pohjautuu kirjailija Väinö Riikkilän luomiin hahmoihin. Ikäraja on 7.

Taavi Vartian ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa nähdään päärooleissa Pertsana Olavi Kiiski ja
Kiluna Oskari Mustikkaniemi. Muissa rooleissa esiintyvät esimerkiksi Mimosa Willamo, Veeti Kallio ja Ville Myllyrinne. Elokuvan ovat tuottaneet Wille Lehtovaara ja Johanna Kunttu.

Kotkan pankki ryöstetään. Arvokas huvijahti katoaa samoihin aikoihin. Ryöstäjä yrittää päästä Tukholmaan tyttöystävänsä kanssa. Hänen ohjastamansa huvijahti joutuu kuitenkin myrskyyn ja ajautuu karille. Jahti ryöstösaaliineen painuu pohjaan.
Pertsa ja Kilu pelastavat pariskunnan merestä. Pertsa ja Kilu yrittävät etsiä uponneen huvijahdin. Samaan aikaan pankkirosvo yrittää päästä nostamaan saaliin meren pohjasta. Poliisikin jäljittää roistoa ja huvijahtia.
Pertsa ja Kilu ottavat myös ystäväpiirinsä avuksi suoriutuakseen tehtävästä. Pelottoman joukkioon ”Viimeiset kaanit” kuuluu niin poikia kuin tyttöjäkin.
Elokuvan keskeisenä teemana on Pertsan ja Kilun välinen ystävyys ja luottamus. Se joutuu hetkittäin lujille, mutta tuo kuitenkin lopulta voiton.
Janne Kousa

Kuvassa näyttelijät Oskari Mustikkaniemi ja Olavi Kiiski sekä ohjaaja Taavi Vartia Kuva: Viivi Mahlakaarto
Ohjaaja: Taavi Vartia. Kuva: Elsa Wellamo
Pertsa ja Kilu. Kuva: Viivi Mahlakaarto
Pertsa ja Kilu. Kuva: Viivi Mahlakaarto
Jaa artikkeli: