Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kesäsirkustelua

Kesäkuun toisella viikolla Sirkuskoulu Bravuuri järjesti perinteisen kesäleirin. Viitenä päivänä oli ohjelmaa aamusta iltapäivään. Välillä tietenkin pidettiin taukoja. Kesäsään suosiessa päästiin uloskin.
Edestä katsottuna sirkuskoulun tilat vaikuttavat pienemmiltä kuin ovatkaan. Kekseliäs temppurata ulottui joka huoneeseen ja takapihalle. Siinä vaiheessa huomasi, että tarkkana täytyy olla, että ehtii koko radan kiertää. Syrjällään olevat rullakot, polkupyöräteline ja muut haasteet täytyi pihalla ylittää koskematta maata. Sisällä oli köydellä heilumista ja muuta liikuntaa. Köyden kanssa avustettiin, tarvittaessa vauhtia hiljentäen. Selvästi tärkeää oli, että kokemus on kaikille mieluisa. Opetuksen ohella leirin hintaan kuului päivittäin lämmin lounas ja osallistujien tapaturmavakuutus.
Leirin halutaan olevan kaikille hauskaa ja rentoa. 3. leirisääntö olikin, että leirillä kaikki ovat toistensa kavereita.
Ennen toimimista täytyi kuunnella ohjeet. Välineisiin ei saanut koskea ilman lupaa. Jos jokin asia painoi mieltä, siitä kuului kertoa ohjaajalle. Keskittyminen ja hyvä käytös oli tärkeää. Eväiden syöminen ja puhelimen käyttäminen kuuluivat tauoille.

Ohjaaja Emilia Nykänen auttaa oppilas Salme Summasta akrobatiassa. Taustalla ohjaaja Terhi Hirvonen ja oppilaat Ria Hoppman, Rosa Rajala, Eevi Nordin, Paavo Sinisalo ja Roosa Nieminen.
Oppilas Minttu Ikonen on ilmassa. Nostamassa ohjaajat Suvi Kukanaho ja Maru
Hyytiäinen ja varmistamassa Terhi Hirvonen.
Oppilas Elsa Summanen on ilmassa. Nostamassa ovat ohjaajat Suvi Kukanaho ja Maru
Hyytiäinen ja varmistamassa Terhi Hirvonen (oikealla) ja Emilia Nykänen.
Oppilas Leevi Hyytiäinen nousee korkealle. Ohjaajat Emilia Nykänen ja Terhi Hirvonen heiluttavat. Varmistamassa Maru Hyytiäinen (oikealla) ja Suvi Kukanaho.
Oppilas Helmi Kunttu vauhdissa ja ohjaajat Maru Hyytiäinen (oikealla) ja Suvi
Kukanaho nostavat, varmistamassa Terhi (oikealla) ja Emilia.
Oppilas Iiris Rainio nousee korkealle. Ohjaajat Emilia ja Terhi nostavat, varmistamassa Maru.


Sirkuksen Helmi

Valkealassa asuva Helmi Vesuri kävi kerran aiemmin tutustumassa sirkuskouluun. Syksyllä hän aikoo jatkaa. Hän pitää siitä, ettei temppuja tarvitse tehdä yksin vaan on välineitä tai pari. Liian vaikeita temppuja ei ollut tullut vastaan, vain mukavan vaikeita.

Helmillä on paljon muitakin harrastuksia. Hän opettelee pianon ja poikkihuilun soittamista. Etätuntien hän kertoi sujuneen ihan hyvin. Likolammessa hän oli jo uinut serkkujen kanssa. Tankotanssia harrastaessaan Helmi käytti liinoja, kuten sirkuksessakin. Ratsastusta 11-vuotias on harrastanut pariin otteeseen. Pienenä hän harrasti balettia. Musiikin teoriaa, kuvaamataitoa, askartelua, kuuluu myös Helmin harrastustaustaan.
Helmi näpertelee aika paljon kotona. Eri paikoista on kertynyt viisi nukkekotia. Äidin vanha nukkekoti on tuunattu, samoin sukulaisilta saatu. Nukkekoteihin Helmi on näperrellyt monenlaista.

Helmi Vesuri laittoi lännenhatun päähänsä ja kävi pyörimään.

Neljäs vuosikymmen

Sirkuskoulun johtaja Maria Hyytiäinen, tuttavallisemmin Maru, kertoi kesäleirejä järjestettävän jokaisena kesänä. Koulun sisäisillä leireillä tehdään temppuja intensiivisesti ja ollaan yön yli.
15 kouluikäisestä, 7-12-vuotiaasta, osa on aikaisemminkin sirkuskoulussa temppuillut. Kaikki ovat päässeet tutustumaan uusiin sirkustemppuihin. Viikon aikana temppuiluun tutustuminen oli pintaraapaisua. Joka päivä kuitenkin opittiin jotakin uutta.
Tässä tilanteessa leirinäytös videoitiin vanhempien ja muiden läheisten katsottavaksi. Yleensä on voinut etsiä paikan sirkuskoulun nousevasta katsomosta.
Maru on ollut tavalla tai toisella mukana siitä lähtien kun isä Konsta Nakov perusti koulun 90-luvulla. Bulgarialaissyntyisellä Konstalla oli jo vahva tietämys sirkuksesta. Vuosien varrella opetusta oli myös esimerkiksi Mikkelissä ja Kotkassa. Kuusankoskella toiminta kasvoi kuitenkin niin suureksi, että muut toimipisteet lopetettiin.
Muutama vuosi sitten isä siirtyi taka-alalle ja Maru alkoi pyörittää sirkuskoulua. Opetuksesta sivuun siirryttyäänkin Konsta on kerta toisensa jälkeen tullut katsomoon viihtymään.
Vuosi vuodelta on enemmän tulijoita. Sirkuskoulua perustettaessa ei sirkusharrastus ollut niin suosittua. Lajin suosio on seudulla moninkertaistunut niistä ajoista. Tästä kertoo myös Tykkimäen sirkuskoulun perustaminen useita vuosia Bravuuria myöhemmin.
Maru muistelee lämmöllä avoimien ovien päiviä. Oli mukavaa, kun lapset pääsivät tutustumaan eri temppuihin. Nykyään avoimien ovien päiviä ei kannata järjestää. Kaikkia halukkaita ei pystytä tunneille ottamaan.
Tilat tulevat jo vastaan joissakin tempuissa. Pyörätemppuja on pakko harjoitella pihalla. Korkeus iskee vastaan pyramideissa.
Maru mainitsi, että hyvä kun on omat tilat niin ei tarvitse vuokria maksella.
Maru toteaa sirkuksen olevan monipuolinen laji. Kaikille on vähän jotakin. Laji on liikunnallista ja taiteellista. Paljon harjoitellaan esityksiä ja ilmaisutaitoja. Laji ei ole kilpailuhenkinen. Itsensä kanssa voi kilpailla ottamalla vastaan uusien temppujen haasteita.
JK

Minttu Ikonen vetää itseään radalla eteenpäin.
Roosa Nieminen etenee eri huoneiden kautta pihalle asti ulottuneen radan ensimmäisessä huoneessa.
Essi Paananen ja Salme Summanen ovat jo pihaosuuden loppusuoralla.
Iiris Rainio kiipeää ja odotettavissa on hyppy patjalle.
Roosa Nieminen, Paavo Sinisalo, Taru Tolonen, Minttu Ikonen ja Rosa Rajala temppuilevat pihan esteradalla.
Pyörätelineellä on haasteellista kävellä. Haasteeseen vastaamassa ovat Roosa Nieminen ja Paavo Sinisalo.

Artikkelikuva: Helmi Vesuri hyppää lavalle piharadalla.


Jaa artikkeli: