Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kesäteatteria kotikulmilla

Kesällä on luvassa mahtavan monipuolinen valikoima kesäteatteriesityksiä. Ja miksi valita.
Jos on aikaa, kannattaa mennä vaikka kaikkiin.

Valkealan Hirsmäessä Kirkonkylän Nuorisoseuran kesäteatteri tarjoaa heinäkuussa katsojilleen hengästyttävän hauskan farssin, Puhtaana käteen.

– Vauhdikkaan näytelmän päähenkilö Erkki Lehtinen on saanut potkut työstään, mutta hän on keksinyt tilalle oivallisen keinon ansaita rahaa.  Hän on tehtaillut sosiaalitukihakemuksia erinäiselle joukolle keksittyä henkilöitä, joita on kohdannut surkea epäonni, ohjaaja Mari Kahri kertoo.

Tähän vyyhtiin hän on sotkenut myös entisen Kanadaan muuttaneen alivuokralaisensa, sekä nykyisen alivuokralaisensa Visa Muikun. Kaikki sujuu hienosti ja rahaa tulvii ovista ja ikkunoista, kunnes eräänä päivänä Kelan tarkastaja saapuu Erkin luo yllätysvierailulle.  Hienosti toiminut rakennelma uhkaa luhistua ja pian Erkki on keskellä valtaisaa valheiden verkostoa. 

Eikä siinä vielä kaikki: miten Erkki selviää, kun samana päivänä paikalle saapuvat myös Vertti-setä, kriisipalvelun vapaaehtoinen, seksuaaliterapeutti, hautausurakoitsija, Visan tuleva morsian ja ylitarkastaja Tikkinen.

Riemastuttavan farssin vauhdikkaisiin pyörteisiin heittäytyy yhdeksän Valkealan nuorisoseuran näyttelijää.

Valkealassa harjoitukset menossa. Kuva: Mirva Luoma

Näytelmän valinta kesäteatterin kohdalla voi kulkea monia eri reittejä. Kahri toteaa, että oleellista on löytää näytelmä, joka saadaan toimimaan sillä näyttelijäkaartilla, mitä työryhmässä mukana on.

– Harvoin menee niin, että ensin valitaan näytelmä. Ensin tutustutaan työryhmään ja sitten aletaan miettimään heille sopivaa näytelmää.

Kahri ohjaa nyt ensimmäistä kertaa Valkealan kesäteatterilla, joten aluksi hän halusi tutustua työryhmään. Pian päästiin hyvälle siitä, minkä tyylistä teatteria tänä kesänä alettaisiin tekemään. Puhtaana käteen valikoitui muutamien vaihtoehtojen joukosta.

–Mielestäni tämä teksti on kaikista lukemistani farsseista yksi parhaimpia. Todella hauska näytelmä ja sopiva yhdeksälle näyttelijälle. Siinä on kivasti tekemistä kaikille, Kahri sanoo.

Kahri kertoo, että näytelmässä on kiva rakenne, siinä tapahtuu koko ajan ja mukaan tulee uusia henkilöhahmoja. Farssi myös istuu mukavasti Hirsmäen puitteisiin.

Mari Kahri on ohjannut aiemmin useampiakin kesäteatteriesityksiä Kymenlaakson alueella. Hän on myös käsikirjoittanut ja dramatisoinut tekstejä kulloisellekin ryhmälle sopivaksi ja ohjannut monenlaisia ryhmiä lapsista eläkeläisiin.  Laaja-alainen kokemus teatterista tuo varmasti myös hyvää näkökulmaa ohjaajan tehtäviin.

– Minulle on todella tärkeää, että teksti kuulostaa puhutulta tilanteeseen liittyvältä, eikä kirjoitetulta tekstiltä. Olen tarkkana, miltä teksti kuulostaa ja onko se suuhun sopivaa. Olen kyllä valmis tekemään muutoksia, jos löytyy hyvä suunta. Välillä käy jopa niin, että harjoituksissa unohtaa mitä piti sanoa ja asian sanookin paremmin.

Harjoitukset ovat jo hyvässä vauhdissa

Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseuran puheenjohtaja Tuija Makkosella on tulevasta kesästä oikein valoisat ja positiiviset odotukset. Hän iloitsee, että koronavuosien jälkeen päästään palamaan taas normaaliin nuorisoseuran toimintaan.

Valkealassa on esitetty nyt muutaman kerran musikaaleja. Katsojilta on kuitenkin tullut toiveita farsseista, ja nyt tähän toiveeseen vastataan.

– Meillä on ollut aiempina vuosina useampikin musiikkinäytelmä peräkkäin. Nyt katsojat ovat jo odottaneet taas tällaista puhenäytelmää, mihin meidän teatterimme näytelmissä on menneinä vuosina totuttu. Musiikkinäytelmät on vetäneet hyvin katsojia, mutta kyselyitä on tullut myös farsseista katsojilta.

Valkealassa päästiin näytelmän kanssa liikkeelle hieman myöhässä, mutta harjoitukset ovat jo hyvässä vauhdissa ja lavasterakennelmat ovat alkaneet rakentua.

– Meillä on onneksi hyvä talkooporukka. Nyt toivotaan vaan hyvää teatterikesää, Makkonen sanoo.

Valkealan kesäteatterilla väliaikakahvio palvelee tutun sapluunan mukaan. Herkkuja pöytään tuo Koppasen Leipomo ja Joonan Kukkatalo hoitaa kukkien toimitukset. Paikallisessa yhteistyössä on voimaa.

Kymmenen tikkua Tirvan lavalla

Tirvalla on nähty vuosien varrella suuria joukkokohtauksia, ja näyttelijäkaarti on ollut, sanoisinko jopa valtava. Näyttelijöitä ei ilmoittautunut mukaan yhtä paljon, kuin aiempina vuosina. Moni olikin edellisen Onnenmaa-näytelmän jälkeen kertonut pitävänsä pientä taukoa.

Mutta tästä ei toki koitunut ongelmaa, vaan Tirvalle valikoitui varmasti mielenkiintoinen esitys. Kymmenen tikkua laudalla on koko perheen monitasoinen näytelmä.

Kesälelujen pohdinta käynnissä. Takana pyöröllä Herra Parenteesia näyttelevä Riina Pasi ja sivujuonteen
hahmon oivaltavasti haltuun ottava Eino Pasi. Etualalla isää näyttelevä Jaakko Pasi, Annaa näyttelevä
Sini-Selina Rasimus ja toinen kertojan sivujuonteista Kerttu Niinivaara. Kuvaajana Silva Kärpänoja.

Näytelmässä päähenkilönä on nuori Anna. Hän on tullut perheensä kanssa viettämään kesälomaa mummolaan, isänsä äidin luokse. Annan isä on vahvasti työorientoitunut ihminen, eikä osaa kesälomallakaan pysähtyä.

Lapset joutuvat välittäjiksi ja viestikapuloiksi aikuisten välisissä asioissa. Näytelmä avaa katsojille lasten tapaa käsitellä vaikeitakin asioita leikin ja mielikuvituksen avulla.

Ohjaajaksi Tirvalle on saatu tänä kesänä monitaituri Sami Sivonen. Harjoitukset aloitetiin tammikuussa kerta viikkoon rytmillä ja kesäkuussa siirryttiin kaksiin harjoituksiin viikossa.

Sivonen kertoo, että jo lukuharjoitusvaiheessa selvisi, että monikaan ei ollut oikein päässyt tekstiin sisälle. Kevään aikana on syntynyt ahaa-elämyksiä. Vielä ulkoharjoituksissakin on tullut uusia oivalluksia.

– Kyseessä on monitasoinen ja tahoinen teksti. Kyse on koko perheelle suunnatusta näytelmästä ja kirjailija Heidi Junkkaala on kirjoittanut monia asioita tekstin alle. Mielenkiintoinen psykologinenkin puoli löytyy tästä näytelmästä. Sivonen miettii.

Näytelmässä Annalla on salaperäinen ystävä, Herra Parenteesi. Onko hän mielikuvista, vai totta? Joka tapauksessa Parenteesilla on tärkeä opetus: Elämässä tulee välillä hankaliakin asioita eteen, ei voi vaan valita mukavia ja hauskoja hetkiä. Pitää olla valmis kohtaamaan myös ne hankalat hetket. Sitä näytelmän tiimellyksessä opetellaan.

Samille tämä on ensimmäinen ohjaus Tirvalla, mutta hänellä on pitkä historia teatterin parissa.

–Aloitin 20-vuotta sitten teatterin harrastamisen ja siitä se on muotoutunut työksi.

Sivonen oli ennestään tuttu Piia Kleimolan ja Minna Pasin yhteisten projektien kautta. Sivonen kiittelee, että heiltä on saanut hyvää pohjatietoa Tirvan kesäteatterista.  Sami oli tirvalaisille tuttu myös Saimaan Nuorisoseuralta, joka on Tirvan nuorisoseuran kattojärjestö. Sami on ohjannut Tirvan Luova lava-kerhoa alueen lapsille viime syksystä lähtien.

Osa näyttelijöistä on lähtenyt juuri Luova lava-kerhojen kautta mukaan. Sivonen vinkkaa, että nyt jos koskaan on hyvä hetki ilmoittautua paikalliseen harrastajateatteriin, tai miksei ammattiteatteriinkin.

– Jos yhtään kiinnostaa lähteä kokeilemaan teatterin tekemistä, tuo itsesi ilmi. Tekijöistä alkaa olla pulaa.

Tirvan Nuorisoseuran puheenjohtaja Riina Pasin koko perhe on mukana tämän kesän näytelmässä.

– Puolisoni Jaakko on vanha konkari, hän on ollut mukana jo Seuralan näytösten aikana. Pojallemme Einolla tämä on kolmas, Minnillä ja minulla toinen ja Viljo tekee nyt debyyttinsä teatterin lavalla, Riina kertoo.

Kylältä on löytynyt taitaja myös näytelmän julisteen tekoon. Graafisen ilmeen on toteuttanut Taikasipulin Silva Kärpänoja. Teatterille on tulossa myös kesän aikana omat kotisivut. Myös tässä on apuna oman kylän asukki.

Kymenlaakson kesäteattereita

Lisää lähialueen kesäteattereja löytyy sivuilta teatteria.fi. Vinkkinä sanottakoon vielä Piia Kleimolan ohjaama Taivaan tulet Lapinjärvellä. Siinä yhdessä pääosassa näyttelee Oravalan oma poika Jukka Junnola.

Mäntyharjulla luvassa on maalaiskomediaa, Turvetta ja timantteja on maalaiskomedia. Näytelmässä eletään Kuusniemen kunnan elämää, jossa autokorjaamoyrittäjä Turpeinen on onnekkaiden sattumien kautta menestyksensä huipulla.

Kymin Ruukin rannassa Kuusankoskella esitetään Jouni Sjöblomin säveltämä Paperimylläri-kansanooppera. Käsikirjoitus on Jouni Sjöblomin ja kansanoopperan ohjaajan Kimmo Lavasteen yhteistyötä. Paperimylläri-kansanooppera on Jouni Sjöblomin neljäs ooppera ja se toteutetaan Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön tuella. Pääroolissa on Matias Husgafvel.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: