Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kestosuosikki Nuorisoseurantalolla

Ronald Harwoodin Kvartetti-näytelmä vuodelta 1999 sai oman versionsa Valkealaan. Pitkästä aikaa ovat aikuiset seurantalon lavalla näytelmää esittämässä.
Ensi-ilta oli kirkonkylän nuorisoseurantalolla 24. lokakuuta. Esityksistä viimeiset ovat marraskuun alkupuoliskolla.
Kvartetti on Suomessa eniten esityskertoja samassa teatterissa saanut näytelmä. Se sai kantaesityksensä Helsingin Kaupunginteatterissa 2002. 2011 keväällä sitä esitettiin viimeisen kerran, mahdollisesti näyttelijöiden korkean iän vuoksi. Esityksiä oli 481. Kyllikki Forssell, Ritva Valkama ja Lasse Pöysti olivat halki vuosien mukana. Antti Litja korvasi vuosia mukana olleen Pentti Siimeksen.
Oopperalaulajat Cissy, Wilfred ja Reggie viettävät eläkepäiviään muusikoiden vanhainkodissa. Heidän joukkoonsa saapuu vanha kollega Jean. Nelikkoa pyydetään vielä kerran esiintymään vanhainkodin vuotuisessa Verdin syntymäpäiväjuhlassa. Ohjelmana on tietysti heidän vanha bravuurinumeronsa, Rigoleton kvartetto.

Vesa Lipsanen pääsee marmeladin makuun.
Tiina Andersson-Koste pohtii vakavana. Päivi Teräväinen on uppoutunut musiikkiin.

Innoitus

Valkealan version ohjaa Eeva Keinonen ja taiteilijoiden rooleissa nähdään Päivi ja Ari Teräväinen,Tiina AnderssonKoste ja Vesa Lipsanen.
Eeva Keinonen innostui tekstistä  nähtyään sen lukudraamana Kouvolan Teatterilla Jaana Raskin jäähyväisesityksenä. Mielenkiintoista tekstiä työstää mielellään. 
Monestakin syystä helpottaa, kun lavalla on kaksi pariskuntaa. Teräväisillä on yhteistä taivalta jo yli 40 vuotta, Tiina ja Vesa on tuoreempi pari.

Eeva Keinonen kertoi, että keväällä pidetttiin muutamat lukuharjoitukset, ja kunnolla alettiin harjoitella elokuussa. Alkuperäinen teksti vilisi englanninkielisiä paikan- ja henkilönimiä, jonka takia tekstin seuraaminen tuntui hankalalta. Niinpä tekstiä muokattiin niin, että seuraaminen helpottui.

Eeva Keinoselle Kvartetti on kymmenes ohjaus Valkealan kirkonkylän nuorisoseuralle. Lisäksi hän on ohjannut Uusi Teatteri Utissa ja Mikä?teatterilla.
Eeva esiintyi Kouvolan kesäteatterissa 1983. Sen jälkeen hän on esiintynyt monet kerrat. Teräväiset ovat olleet monet kerrat Valkealassa lavalla. Ensimmäisestä esiintymisestä tulee kohta jo 30 vuotta täyteen, välillä on pidetty taukoa. Tiina ja Vesa ovat hekin olleet jo useita kertoja aiemmin lavalla.

Välillä näytelmää tehtäessä esiintyjiä nauratti.
Vesa Lipsasella on tutkittavanaan peruukki, Ari Teräväisen puhuessa taustalla.
Päivi Teräväinen pääsee meikkaamaan ja maskeeraamaan. Tiina Andersson-Kosteen kanssa riittää juttua.

Vaihtelevaa

Näytelmän teemoina ovat vanheneminen, ikääntyminen ja ystävyys. Näytelmässä on isoja ajatuksia vanhenemisesta. Fysiikka pettää ja on vankina häkissä, jonka kalterit ovat ruostuneet.
Harjoituksia ei ole tarvinnut yhtään perua. Tekstin opettelussa on ollut iso työ. Käydessäni 19. lokakuuta oli harjoituksia vielä kahdet jäljellä. Eeva oli varma, että koko näytelmä lutviutuu kasaan. Tekstiä on paljon ja kaikki neljä ovat melkein koko ajan lavalla.
1970-luvulta asti on kirkonkylän nuorisoseurassa ainakin esitetty teatteria sisätiloissa. Pääosin se on ollut viime aikoina nuoriso- ja lapsiteatteria. Yleensä kesäteatterin jälkeen on pidetty taukoa talvikausi, eli sisällä eivät aikuiset ole pitkään aikaan esittäneet näytelmää.
Eeva Keinonen mainitsi, että on mukava tarjota jotakin kulttuuria ja katsottavaa pitkästä aikaa syyskaudella. On mukava nähdä, miten yleisö löytää sisäteatteriin. On mukava harjoitella näytelmää tai tehdä edes jotakin, kun kylällä on niin hiljaista.
Päivi Teräväisen mielestä on hienoa tehdä välillä sisällä. Aikaisemmin hän on näytellyt sisäteatterissa Uusi Teatteri Utissa Minna Pasin ohjaamassa Reissumies-laulunäytelmässä Tapio Rautavaaran elämästä vuona 2004 sekä Laila Kinnusen elämästä kertovassa Lailan laulussa, jonka Eeva Keinonen ohjasi Uttiin v. 2010.
Eeva Keinonen kertoi sisällä ja ulkona tekemisen eroista. Ulkona voi vaikka sataa vettä, tai lentää helikopteri tai lintu. Siksi ne ovatkin ihan eri maailmat tehdä teatteria. Nuorisoseurantalolla ei käytetä mikrofoneja. Äänen kuuluvuus testattiin.
Eeva puhuu draamakomediasta. Näytelmässä on hauskat hetkensä, mutta välillä se vetää hyvin vakaviin teemoihin.
Jälkipuoliskon perusteella näyttelijät saivat hyvin liikkumavaraa. Etenkin Päivi Teräväinen ja Vesa Lipsanen saivat leikitellä vakavampien otteiden ohessa. Vesa tutki hahmossaan innoissaan marmeladipurkkia. Useat kerrat naurahdin. Kaikkien kaipuu kiintymykseen ja rakastetuksi tulemiseen on helppo hahmottaa todeksi. Kaipuu itää, vaikkei sitä haluaisi tai kykenisi myöntämään.
Janne Kousa

Esitykseen tarvitaan tietysti rooliasut ylle. Vesa Lipsanen ja Ari Teräväinen puvustautuvat.
Keskusteluja käydään niin kaksin kuin ryhmässäkin. Kuvassa Ari Teräväinen ja Tiina Andersson-Koste.
Päivi Teräväinen maskeeraa Vesa Lipsasen.
Jaa artikkeli: