Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Keveyttä ja vahvoja värejä

Huhtikuun näyttely Kouvolan Seudun Ammattiopiston kulttuurin ja tekniikan toimipisteellä avattiin maaliskuun viimeisenä perjantaina. Hiirenkorvalla -yhteisnäyttelyssä tulevat esiin monenlaiset kädentaidot ja materiaalit.

  
Ryhmänohjaaja Hanna Pulkka kertoi, että näyttelyjä järjestetään vuosittain. Useimmiten näyttelytilassa on jotakin esillä. Luovan puolen koulutuksia on useampia. Omalaatuisessa koulutusalassa useat opettajat neuvovat erilaisten tekniikoiden käytössä.

Monipuolista osaamista 
 

Käsillä tekemisen taitoa on ammatillisten opintojen aikana saatu korunvalmistuksesta, ompelusta, keramiikasta, nypläyksestä ja muista yhteensä kymmenistä erilaisista tekniikoista. Tulevat käsityön ohjaustoiminnan artesaanit saavat siis kattavan koulutuksen. 
– Meistä valmistuu hyvin monipuolisia taideteollisuusalan osaajia, ohjaustaidoilla ja rautaisella mukautumiskyvyllä höystettynä. Laaja osaaminen mahdollistaa luontevan siirtymän ahjon äärestä kirjontakehyksen pariin. Tästä on syntynyt myös uusia tuote- ja tekniikkaideoita, käsityön ohjaustoiminnan opiskelijat Annika Hermunen ja Maippi Toijanen kuvailivat kokemuksiaan.

– Aikuisopiskelijoille suunnatut opinnot jakaantuvat lähes puoliksi lähiopintojen ja työpaikalla järjestettävän koulutuksen kanssa. Tämä mahdollistaa yksilöllisen erikoistumisen, kun omaa osaamista voi suunnata työelämässä tarvittaviin taitoihin, ryhmänohjaaja Hanna Pulkka tiivisti.

Kädentaitojen ohjaajia tarvitaan esimerkiksi lasten, nuorten, aikuisten, sekä ikääntyneiden harrastustoimintaan kouluissa, nuorisokeskuksissa, opistoissa, kurssikeskuksissa  ja nuorisotaloissa, sekä mielenterveys- ja päihdetyössä. 
Osalla ohjaustoiminnan artesaaneista on aikaisempi koulutus terveydenhoitoalalta. Mahdollista onkin suuntautua myös kuntoutus- ja terapiatoimintaan.  

JK

Otsikkokuva: Kati Salokosken tilkkumaalauksessa ”Pinnan alla” on shibori-värjätyt kehykset. Materiaaleina työssä on käytetty erilaisia tilkkuja, efektilankoja ja tylliä.


Anita Tuomisen Pienoismalli-talo hyödyntää kierrätyspahvia ja erivärisiä papereita.


Merja Lakkisen neulahuovutettu ”Keiju” on huovutusvillaa.


Annika Hermusen taulu ”Korupuu” hyödyntää akryylimaaleja, kuparilankaa, sähköteippiä, kuumaliimaa ja suodatinpusseja.

Jaa artikkeli: