Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kielirikasteisuutta

Entinen Jokelan päiväkoti purettiin ja tilalle tuli kesän mittaan Svenska lekskolan Villekulla.
Kaupunki päätti, että Valkealaan saa perustaa ruotsinkielisen uuden päiväkodin. Jokelasta ensin löytynyt paikka herätti vastustusta. Luontainen paikka muodostui, kun todettiin, että Jokelan päiväkoti täytyy joka tapauksessa purkaa. Elementeistä koostetun uuden päiväkodin rakennustyömaalla muuttuivat näkymät hyvin nopeasti.
Pohjois-Kymenlaaksossa on jo vuosikymmenien perinteet ruotsinkielisyydestä varhaiskasvatuksessa. Lekis perustettiin Kuusankoskella jo 1983.

Kesäkuun 12. päivänä päiväkodissa oli tehty pohjatyötä.
Kesäkuun 24. päivänä näin elementtejä.

Toimintamalli

Villekullasta löysin tietoa hyvin suomeksi svenskalekskolan-sivustolta. Villekullassa luvataan tarjota lapsille kiireetön, monipuolinen ja turvallinen kasvuympäristö, jossa lapsi saa kokea, kasvaa ja oppia omana yksilönään sekä yhtenä ryhmän jäsenenä. Kielirikasteisuudella tavoitellaan uuteen kieleen tutustumista ja sen pienimuotoista oppimista sekä myönteisten kokemusten antamista ja positiivisen asenteen luomista.
Villekullassa sovelletaan niin sanottua kylämallia. Kylissä eri ikäiset lapset ovat omissa pienemmissä ryhmissään. Näin mahdollistetaan esimerkiksi se, että saman perheen eri ikäiset lapset voivat perheen niin halutessa kasvaa ja oppia myös toisiaan lähellä. Omana kylänään toimii esiopetus.
Toiminnassa hyödynnetään paljon ympäröivää luontoa sekä läheisiä kulttuuripalveluita. Mukana on esimerkiksi Metsämörri. Arvoa ja aikaa annetaan myös lasten vapaalle leikille. Toiminnassa on tärkeänä osana suomenruotsalaisen kulttuurin perinteiden vaaliminen ja huomioiminen sekä yhteiset juhlat ja hetket perheiden kanssa. Odotettavissa onkin esimerkiksi Lucian päivän huomioiminen.

KVR-urakoinnin hoiti Elementit-E Oy.
Osa elementeistä oli jo paikallaan 24.6. Tämä odotti vielä sijoitustaan siinä vaiheessa.

Tutuiksi tulevat

Ryhmässä työskentelevä päiväkodinjohtaja on Minna Vaitinen. Isojen kylässä perheitä palvelevat Jennifer Lampi, Henna Laakso, Mira Meriö, Tarja Mäkelin, Sanna RantojaHämäläinen ja Karoliina Kekkonen. Pienten kylässä työskentelevät Veera Haverinen, Sanni Helveranta, Kirsti Karhu, Maria Taskula, Sari Loisa ja Teemu Virsu.
Lisäksi keittiöllä vastaa Pirkko Kaunismäki ja hallinnossa Jaakko Forsell. Yhdistyksen johtokunnan jäsenenä vanhemmat voivat aktiivisesti vaikuttaa päiväkodin asioihin.
Janne Kousa

Työkoneilla työ joutui.
29.6. oli elementtiosien suojauksia paikoillaan.


Artikkelikuva: Heinäkuun 21. päivänä näytti ulkona jo hyvin valmiilta.

Jaa artikkeli: