Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kierrokselle Jaalan puolelle

Hyppää kyytiin. Lähdemme matkalle Valkealan rajamailta, joka on historiassa toiminut myös kahden suurvallan sotaisana rajana.

Ensialkuun täytyy tankata, jotta jaksaa. Se onnistuu Selänpäässä eli reilusti Valkealan puolella rajaa.

Verlan museolla voi ihailla viime vuosisadan alkupuolen arkkitehtuuria ja hämmästellä niin entistä kuin nykyistä puun kasvatusta ja käyttöä.

Tuliaiset ja matkamuistot saattavat tarttua matkaan heti alkuun, vaikkapa kierroksen toiselta valkealalaiselta yrittäjältä. Pulloista esimerkiksi kuljettaja ja lapsetkin löytävät sopivia, osa on vastuullisesti kotona aikuisten juotavaa.

Verlasta kaarramme pohjoiseen kohti Huhdasjärveä. Tie kiemurtelee Sonkajärven rantamia. Jätämme tällä kertaa väliin marjatilan, jolla on vuoden ruuhkaisin aika. Marjat myös herkästi pilaantuisivat matkan aikana. Kuulemme, että mansikat ovatkin sään armoilla, mutta uudet vadelmaviljelykset ovat peräti saaneet tunnelit suojakseen. Kylätalon luontopolulla hetken rentoudumme. Sinnekin kannattaa palata, kun sato kypsyy.

Matka jatkuu länteen Karijärvi kiertäen. Aurantolan kaunista päärakennusta tekee mieli hetki ihailla. Jaalalainen on ehättänyt ensin Ilonojan kartanoon, joten oikaisemme kantatien kautta lähemmäs Jaalan keskustaa.

Nälkäiset saavat ensin syödäkseen. Kirkon luona odottaa jälkiruoka. Minna on leiponut lämpimäisiä.

Viimeinen etappi kuluttaa helposti matkalla kertyneen ylimääräisen ravinnon. Vähintään minigolfia täytyy kokeilla.

AK

Jaa artikkeli: