Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kikan muisto elää

Valkealatalossa on meneillään paikan ensimmäinen suuri yleisötapahtuma. Kalenteri näyttää 4. toukokuuta, vuonna 1991. Valkealan Nuorkauppakamarin ohjelmallinen näyttelytapahtuma Kevätsyke vetää väkeä.

Tapahtumassa käy lippuja kaupaksi noin 1100. Osa on perhelippuja, joten kokonaiskävijämäärä on vieläkin suurempi. Paikalla näkyy ilmielävä jäätelöpingviini ja taikuri Markku Purho on yksi viihdyttäjistä. Vetonaulana on iskelmälaulaja Kirsi Sirén eli Kikka.
Kelataan ajassa eteenpäin kolmekymmentä vuotta. Tekeillä on elokuva 26. lokakuuta 1964-3. joulukuuta 2005 eläneestä laulajasta, joka muistetaan esimerkiksi kappaleesta Apinamies.
Kikkaa näyttelee Sara Melleri tarinassa, jonka ikäraja ei ole vielä tiedossa. Elokuvan ohjaaja Anna Paavilainen on Jussi-palkittu.

Näyttelijän valinta
-Kikan rooli tuntuu unelmien täyttymykseltä, joka tulee vain kerran elämässä ja olen siitä hyvin kiitollinen. Muistan elävästi nähneeni Kikan Mä haluun viihdyttää -musavideon 4-5-vuotiaana ja muistan miten hänen pinkkinä hehkuva naiseutensa teki minuun suuren vaikutuksen. Kikka on ollut näyttävä diskokuningatar, lasten laulattaja, tanssilavojen suosikki, räjähtelevä, herkkä, kompleksinen ja ihana – mikään ei ole näyttelijänä kiinnostavampaa kuin sukeltaa tällaisen taiteilijan elämään ja saada tuoda meidän versiomme Kikasta valkokankaalle, kertoo pääosan esittäjä Sara Melleri.

-Katsoin viime keväänä lähes 50 koekuvausnauhaa ja vaikka olisin halunnut valita Kikaksi jokaisen heistä, valinta on selvä. Sara Melleri aiheuttaa minussa samanlaisen ilon ja hepulin yhdistelmän mitä Kikan esiintyminen ja sanomiset aiheuttavat. Ihailen myös Saraa taiteilijana ja olen innoissani saadessani tehdä elokuvan Kikasta juuri hänen kanssaan, mainitsee ohjaaja Anna Paavilainen.

Elokuvasta

Kikka! kertoo laulaja-viihdetaiteilija Kikasta ja ihmisistä hänen ympärillään. Elokuvassa eletään aikakautta, jolloin Suomi on matkalla lamasta kohti nousukautta. Kikka oli nainen, joka rakasti esiintymistä ja halusi saada muut iloitsemaan. Taiteilijana häntä kuitenkin kyseenalaistettiin.
Vain jotkut naisartistit ovat myyneet Suomessa enemmän levyjä kuin Kikka. Kikka herättää edelleen monimutkaisia tunteita ja muistoja ihmisissä. Jotkut pitävät Kikkaa edelläkävijänä, esikuvana ja rohkeana tekijänä. Toisille hän on typerä mauton bimbo ja sketsihahmo. Kolmannet pitävät Kikkaa uhrina ja muistutuksena 80- ja 90-luvun arvomaailmasta ja tyylitajusta. 
Kosmetiikkamyyjä Kirsi Viilonen haaveilee tähtiartistin urasta. Hänen tutustuessaan DJ ja radiotoimittaja Paulaan, Kirsi päättää antautua kokonaan laulajaunelmalleen. Paula tunnistaa Kirsissä tähden ainekset ja yhdessä he hankkivat hänelle levytyssopimuksen.
Elokuvaa alettiin kuvaamaan helmikuussa. Käsikirjoitus on Maarit Nissilän. Elokuvan tuottaa Elokuvayhtiö Komeetta ja tuottaja on Kaisla Viitala. Yle ja Suomen elokuvasäätiö. ovat elokuvan rahoittajia. Elokuvan levittää Nordisk Film ja ensi-ilta on luvassa alkuvuodesta 2022.

Janne Kousa

Sara Melleri. Kuva: Marica Rosengård / Elokuvayhtiö Komeetta


Kuva Kikasta Valkealatalossa lehdestä VS 19/1991.

Jaa artikkeli: