Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kimolan kanavan tunneli on valmis

Kouvolaan rakenteilla olevan Kimolan kanavan erikoisuus, Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kalliotunneli on valmis. Peräti 70 m pitkän tunnelin tervajaisia vietettiin 6.9.2019. Kimolan kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin.

Kimolan kanavan sulutuskorkeus on Suomen korkeimpia, 12 metriä, ja kaikkiaan kanavalla on pituutta 5,5 km. Rakennusurakkaan kuuluvat kanava, sulku, vesiväylä ja kanavan varrella olevien siltojen kunnostus. Lisäksi kehitetään Kouvolan venesatamapalveluja ja parannetaan vesiväylää Pyhäjärvellä. Rakennustyöt ovat käynnissä ja kanava on tarkoitus avata veneilykaudelle 2020.


Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle, jonne kehitetään parhaillaan veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja. Voikkaan Virtakiveen rakennetaan vierasvenesatama, joka tarjoaa vierasvenepaikkoja, vuokrapaikkoja sekä laiturin risteilyaluksille. Vierasvenesataman läheisyyteen Hirvelään rakennetaan paikallisia veneilijöitä palveleva satama, joka tarjoaa laituripaikkojen lisäksi säilytyspaikkoja veneille.
Kanavayhteys ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola-Iitti-Kouvola -alueelle ja kytkevät seudun vesistöt Päijänteen vesistöön. Yhtenäinen vesitieyhteys aukeaa Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle ja on yli 400 km. Matkalla on mahdollisuus yhteentoista sulutukseen.
Kouvolan seudun matkailulle avautuu monia mahdollisuuksia sulkuporttien myötä. Pääkaupunkiseudun sekä Pietarin läheisyys tuovat mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen. Kouvolan ja Heinolan seudut ovat maamme suosituimpia kesämökkialueita. Alueella on yli 20 000 vapaa-ajan asuntoa.
Kimolan kanava on valtion sekä kolmen kunnan Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteinen hanke. Väylävirasto vastaa kanavan rakennuttamisesta, kunnat ylläpidosta. Kanavan kokonaiskustannukset ovat 20,8 Me, josta kuntien osuus on 1/3.

Jaa artikkeli: